香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ban 左account, 所有post 無晒啦

升級   0%

該用戶從未簽到

狗奶菜呀....

唉...
小事變大事.....大事變喪事....

升級   0%

該用戶從未簽到

......好隊友

升級   68.6%

該用戶從未簽到

懷念

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜大圍順利完成比赛,今朝又悶又熱,辛苦曬。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝各位咁關心我呢個blog,冇事返來啦,好彩d野仲係度。
講返今次A/C被ban,始終都係自己違反自由廣場其中一個不准回貼既聲明,管理員要按本子辦事亦無可厚非。只係我心入面仲有一個疑問,到底呢d咁既無理限制言講既聲明,係咪就係代表長跑網往後既辦網方針?而家睇到話幹事團正在開會討論,希望到時我呢個疑問都會有一個答案。
講完無聊野,打返d正經野先.....

2011.04.14 沙田運動場 河畔大勇隊突訓
1) 1600m 中速熱身  (6'57"50)
2) 3200m @18'連休 x 2
    12'52"67  13'20"42
3) 慢跑Cool Down + 拉筋

2011.04.15 沙田運動場 200/200 x 5
因為星期日有比賽,自己感覺右腳肌肉仲未完全恢復,本來諗住休多日等比賽,後來接受某ching建議,不如衝幾個短距離Interval可能仲有效。今次仲有Daniel ching陪跑唔使自己冇心機衝,先踢下腿同慢jog熱身夠先開始:
36"81 (1'30"96)  38"01 (1'25"94)  37"31 (1'27"28)  38"56 (1'30"02)  38"94
衝到第4,5個100m後速度已經keep唔到,於是走完5個收工,再jog多一陣同拉筋收操食飯。

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.04.17 Panasonic 飛達復活慈善跑 (10K)

今次賽前狀態仲係麻麻,感覺右邊大腿肌肉仲未恢復,間唔中仲會有d酪痛,所以都冇咩信心做時間,希望PB到已經好滿意。
臨場對腳好似冇咩問題,狀態都好似唔錯,天氣雖然冇咩太陽唔係好熱,但係就好濕好焗,不過都唔理咁多,照原定計劃頭半程盡搶識下自己而家有幾多先。
3'57"44  3'53"25  8'44"01 (3-4K)     4'05"56  (半程 - 20'40"26)
4'04"20  4'33"65  4'37"96  4'16"69  4'29"13  (全程 - 42'41"89)
半程睇錶時間唔錯,以為好大機會PB到,而家睇返分段時間原來7,8K跌得咁勁,不過都跑得好盡,再睇返同組第10名時間都係快我唔夠半分鐘算係咁啦,來緊要再努力下次再跑10K比賽好有信心一定PB到。

升級   0%

該用戶從未簽到

今日個個都跌3分钟,大圍己经跑得好好,我下季10k和你較量下。

升級   0%

該用戶從未簽到

好! 你會報咩比賽話我知,等我安排下.....避避佢先~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-17 23:58 發表

好! 你會報咩比賽話我知,等我安排下.....避避佢先~hgjD115" />" />hj

圍圍,你會報咩比賽都唔該話聲我知,等我避開吓。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-17 13:13 發表
    2011.04.17 Panasonic 飛達復活慈善跑 (10K)

今次賽前狀態仲係麻麻,感覺右邊大腿肌肉仲未恢復,間唔中仲會有d酪痛,所以都冇咩信心做時間,希望PB到已經好滿意。
    臨場對腳好似冇咩問題,狀態都好似唔錯,天氣雖 ...

圍圍, 你下次一定PB, 加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2011-4-18 11:42 發表

圍圍,你會報咩比賽都唔該話聲我知,等我避開吓。" />" />

公牛兄, 明知我講笑唔好玩我啦, 我信"有競爭先有進步"架~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-17 13:13 發表

臨場對腳好似冇咩問題,狀態都好似唔錯,天氣雖 ...

半程PB到.....唔錯啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-4-18 17:12 發表

半程PB到.....唔錯啦

半程唔知係咪PB,不過真係鬥心唔夠,尾段都係咁比人過~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-19 11:27 發表

半程唔知係咪PB,不過真係鬥心唔夠,尾段都係咁比人過~

天氣熱,頭段開慢啲穩陣!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-4-19 12:01 發表

天氣熱,頭段開慢啲穩陣!

係啦...不過果日都預咗自殺式狂放~

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.04.18 大西北訓練班

因為星期二晚有工見跑唔到,諗住安排呢晚鬆下筋星期三再操山,咁啱有順風車坐於是過屯門跟Wong Sir操返課。
    來到先記起呢排主力執跑姿,反正啱啱比完賽都係想鬆下腳,咁仲好.....

係度要多謝Wong Sir悉心指導~

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.04.20 苗圃試路 油塘 ---> 大埔

出發時間:8:30am

完成時間:
    油塘    ---> 井欄樹 58'
    井欄樹 ---> 沙田凹 1:13'
    沙田凹  ---> 大埔道 1:04' (連小休9')
    大埔道 ---> 城門    54'
    城門    ---> 鉛礦凹 1:22' (連大休18')
    鉛礦凹 ---> 大埔    27'
    總時間連休:5:58

今日操山天氣一流,除中午時間有太陽其他時間都好清涼,最正係平時好跣既路因為乾燥都變得唔難走,不過隊友因為琴晚衝圈冇留力,大埔道抽筋被迫要撇,我自己感覺仲有貨所以單拖都要繼續,最後都順利完成而且時間做得比預期好。

升級   0%

該用戶從未簽到

苗圃練習輕鬆跑都sub 6,仲可以休成30分。嚇死人!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

大圍今年諗住玩苗圃呀

咁早走上山