香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.09 沙田運動場 河畔大勇隊逢周四突訓

突訓內容:
1. (800m連休6.5' + 800m連休6.5' + 1200m連休11') x 3 sets
2. Final 800m 全速盡衝

時間:
3'04"18  3'01"50  4'45"74
3'01"87  2'59"75  4'49"28
3'07"22  3'06"73  4'58"36
3'02"96

又熱又濕又焗...跑起上來真係好甘,第3 sets跌得好慘,抖夠再衝last 800m都係冇料到!

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.11 九龍仔夏日黃昏10K私房賽

今年有幸再次參與其中,雖然自知實力普通加埋呢排少操都唔會跑到咩好時間,主要都係吸收經驗為主,最後
42'42目標時間內完成已經好滿意~

路程:走7個8字圈,每圈1.4K全跟程約9.8K~
時間:5'33"00  18'16"87(2-4K)  6'20"31  6'20"25  6'11"74 (Total:42'42"17)

頭一圈控制唔到跟得太快,跟住去到4K先記得計時,跌咗好多都正常,跟住2圈拍住花花ctse走keep住速度,最後1圈跑盡都可以加返少少~

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個私房賽聽過呀! 如果知時間就過去幫你打氣啦!

看到照片你的號碼是 64 ~~   

升級   13.33%

該用戶從未簽到

又番來睇下另一個跑友的卜!

大熱天時都42分幾, 收曬貨啦!! 如果個split係頭慢尾快仲理想

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 大B 於 2011-6-13 18:45 發表
又番來睇下另一個跑友的卜!

大熱天時都42分幾, 收曬貨啦!! 如果個split係頭慢尾快仲理想 /quote]

大B兄,

果日已經唔算太熱, 42分尾時間真係麻麻, 不過自己呢排少操都冇計要收貨啦~
呢d咁既環境功力又唔夠, 好難忍得住唔衝, 想做negative都好難~

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.12 河畔大勇隊不定時長課

路線:馬鞍山公園 ---> 西徑村 ---> 榕樹澳 ---> 水浪窩 ---> 馬鞍山公園 約20K

跑完個比賽星期日諗住係屋企休息,點知比位前輩老點出去跑返12K當Recovery,先由屋企踩10K單車去馬鞍山join佢地一齊出發。
信佢以為真係12K連水都冇帶,點知跑到想死咁濟忍唔住要爆粗,走成個幾鐘去到水浪窩先有補給,個人攰到咩咁,飲完支水特都仲係冇力跑,半jog半行先返到去馬鞍山公園,時間用咗超過2:30。

食完飯仲要踩多10K單車返屋企,呢個陸上兩項長課真係咁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-6-13 20:14 發表

MT兄想不到講咩呢?

你的號碼是 64 ~~ 不想記憶 未敢忘記!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-6-13 20:54 發表
2011.06.12 河畔大勇隊不定時長課
路線:馬鞍山公園 ---> 西徑村 ---> 榕樹澳 ---> 水浪窩 ---> 馬鞍山公園 約20K
跑完個比賽星期日諗住係屋企休息,點知比位前輩老點出去跑返12K當Recovery,先由屋企踩10K單車去馬 ...

昨天外面仲咁焗跑長課 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-13 22:18 發表

昨天外面仲咁焗跑長課 ~~  " />" />" />" />

比人老點Recovery Run變LSD....你話死未!

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.14 快活谷馬場 Interval Training

主菜衝 (400m + 400m + 800m) x 3 sets
1)              1'18"71  3'00"08
2) 1'26"59  1'25"41  3'01"09
3) 1'28"27  1'21"45  2'56"50

放工趕唔切走少1隻400,跑起來真係feel到好攰,只能夠盡力完成!
check返2個星期前果課program一樣,今日跑既時間真係慢好多....

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.19 跟操苗圃 油塘 ---> 大埔

收到風PB佢地今日操苗圃,即時搵埋阿源同阿偉跟操,初時諗住落完雨應該冇咩熱會走得舒服d,點知都係好辛苦。
頭段雖然冇太陽但係好濕,之後出太陽就好曬好熱,就住唔敢去得太盡,最後都要6:12完成,呢D時間又要比人話唔掂。
分段時間:
油塘    ---> 井欄樹 1:07'      (起步可能唔夠訓上唔到力,今次破記錄最慢時間完成呢段)
井欄樹 ---> 沙田凹 1:20'   (好快已經比遲半個鐘出發既小鵬過頭,又係上東洋山中段比位ching高速咁介)
沙田凹  ---> 大埔道 1:02'   (補給完都叫回返多少,6K引水道都勉強可以唔停走使,不過就比阿源放離好遠)
大埔道 ---> 城門    54'         (開始爆爆地,好快扯乾使d水,好彩知道城門有壞人社長做SUPPORT先有信心捱到)
城門    ---> 鉛礦凹 1:22'      (大休15'再帶1L水打大佬,點知走完5K環塘散散地,3K斜跑只能超慢jog上去,其實唔快得過行好多,只係心理上會好過D)
鉛礦凹 ---> 大埔    27'         (最怕走呢段,對腳都冇咩力仲要全段大落斜,搞到而家右邊膝頭條筋有d反應)

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩 今日我入鹿頸和家人行山放狗散心完, 打算跑出沙田, 但跑到大埔己經上岸搭車走, 熱到冇力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-19 21:26 發表
嘩 今日我入鹿頸和家人行山放狗散心完, 打算跑出沙田, 但跑到大埔己經上岸搭車走, 熱到冇力。

MT兄,
好彩今朝早起步, 走完去到大埔真係烈日當空一d雲都冇,遲半粒鐘都唔掂呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.23 河畔大勇隊逄周四突訓

是日餐單:
主菜 - (400m x 6 + 800m) x 2
甜品 - 800m 去盡

1'21"33  1'23"69  1'25"44  1'25"19  1'26"39  1'28"57  3'09"27
1'28"81  1'28"75  1'28"69  1'27"49  1'26"81  1'29"43  3'19"57
3'05"65
因為星期日操完山,呢幾日又忙又懶冇鬆腳,衝完頭2隻400m都
知唔掂,之後唯有走慢少少先頂到尾~

2011.06.25 不定期操山 港島孖崗來回10K

今朝跟壞人社長操孖崗來回約10K,去程58'回程1:16,全
程大部份上落樓梯,又曬又熱真係走死人,一轉夠使皮~
小休之後本來諗住加操RTI細圈,點知走咗7K度有隊友受傷唯有
取消餘下路程~
夜晚踩單車去馬料水睇人玩徒潛捉蟹,好似幾好玩,下次試下落水玩
下都好~

升級   0%

該用戶從未簽到

節目豐富呀!

我就放大假現在清邁旅行一号才回港,休腳一星期。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-26 17:20 發表
節目豐富呀!

我就放大假現在清邁旅行一号才回港,休腳一星期。

MT兄,

同屋企人去旅行真係開心,要盡情享受暫時忘記練跑既野啦~

小休輕鬆完返來再操一定仲勁,今季我真係睇好你10K穿到40',我自己就應該唔得~

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.06.28 顯田遊樂場 <---> 城門河雙橋 13K

又要OT到8點幾跟唔到泰基操,個人又攰本來都想食蛇唔跑,返到屋企諗諗吓都係要堅持,所以都迫自己落街走反轉~
係樓下公園求其拉下筋就出發,沿城門河兩旁跑到雙橋來回一圈約13K~
去程時間31'02,回程想加但係個人冇咩精神跑唔起,跑盡都要33'34越跑越慢,全程1:04'35~
咁搞法今年成績想進步都幾難,不過成綪都係其次最緊要堅持同享受長跑樂趣~

2011.06.30 河畔大勇隊 - 逄周四突訓 800m x 8 @6'30連休

呢個星期又玩Yasso's 800,不過今次好多新朋友未玩過,所以來個改良版等大家可以一齊起步一齊跑~
時間:
3'05"00  3'06"19  3'04"95  3'05"14  3'06"38  3'11"25  3'08"31  3'04"46
唔知係跑得太少冇狀態,定係返工辛苦搞到個人冇咩精神,真係谷唔起速度,稍為放軟腳仲跌穿3'10太差勁,要諗諗辦法先得~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 大圍新跑手 於 2011-7-1 19:54 發表
    2011.06.28 顯田遊樂場  城門河雙橋 13K

又要OT到8點幾跟唔到泰基操,個人又攰本來都想食蛇唔跑,返到屋企諗諗吓都係要堅持,所以都迫自己落街走反轉~
    係樓下公園求其拉下筋就出發,沿城門河兩旁跑到 ...

大圖兄, 可以入黎坐吓嗎?入屋叫心ar ma, 好耐無入黎坐la, 都係自己懶啫,
    我想講番星期四, 你話你可能跑得少, 其實會唔會跑得多呢? 其實狀態有時落吓你咪當調整law, 一下再黎過law, 加油ar~, 享受長跑既樂趣ar ma

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-7-1 22:31 發表

大圖兄, 可以入黎坐吓嗎?入屋叫心ar ma, 好耐無入黎坐la, 都係自己懶啫,
    我想講番星期四, 你話你可能跑得少, 其實會唔會跑得多呢? 其實狀態有時落吓你咪當調整law, 一下再黎過law, 加油ar ...

Tarry,
    妳得閒就多d來坐下,增加下人氣麻~
    我而家既量一定係少,主要係工作太忙加上工作壓力比之前大,搞到個人冇咩精神一定跑得唔好啦~