香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

看看時間為1小時6分,距離為12公里<--------爬坡咁厲害?又話唔係sub 50/10km ?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我呢D平跑又唔快,因為唔夠氣,但爬坡又唔慢,因為用腳力頂住個速度 ...... hehe!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:11月24日
    時間:早上10點
    短評:是日想做32K長課,路線由荃灣麗城到屯門恆福花園折返,單程16公里正,因為天口涼了,只手持一支800ml手便起步,單程去到恆福花園16公里只花了1小時31分,好輕鬆,但回程後很多上斜,去到大欖已開始覺辛苦,去到青龍頭連水都飲晒,捱到深井26.7公里時,看看錶只花了2小時31分,心諗點都可以係3小時內走完30K,咁咪入七仔買支寶礦力,之後係七仔門口小休飲下野,但無耐左腳大腿後邊又開始抽筋,同上星期係元朗時一樣唔係扯住咁簡單,還有小小痺痛出現,係呢個時候正15/16捱唔捱返去荃灣時,突然對邊馬路遠處見到有53號巴士,立即意志消失,飛過對面跳上巴士 ...... 唉 ...... 要比錢嘅巴士都不猶疑地跳上去,果D唔洗比錢嘅 ......... 呢個真係一個Big Problem ...... 睇黎我距離Sub Four還差一段距離!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

師兄Join 了渣打全馬?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-11-24 16:08 發表
    師兄Join 了渣打全馬?

hey .... 呢D野 .... 唔可以公開講架∼∼∼∼

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-11-27 23:06 發表

hey .... 呢D野 .... 唔可以公開講架∼∼∼∼" />" />hkjhk

@@ 咁神秘?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:12月2日
    時間:早上七點
    短評:是日長課為30人輕鬆由荃灣跑到石崗

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

Sub Four凸訓第一課
    日期:12月8號
    時間:早上七點半
    短評:是日六點起床梳洗後便出門口,約了郭指、Danny和阿成在南生圍凸訓,是日的Racing Tempo係4.75公里 X 6次,配速不多於5分30秒,每次之間會小休5分鐘,先來2公里熱身,再拉筋便開始。
    第一次:完成時間25分35秒,平均配速5分23秒,狀態良好
    第二次:完成時間25分28秒,平均配速5分19秒,狀態良好
    第三次:完成時間25分24秒,平均配速5分18秒,狀態良好
    第四次:完成時間25分10秒,平均配速5分15秒,狀態良好
    第五次:完成時間23分43秒,平均配速5分01秒,因為小休時食左隻蕉,起步時開始放火,用4分Pacing跑左近2公里,還燒死了Danny和阿成,但自已都燒死埋,需然捱到返去比前4次快了,但已經散散地
    第六次:完成時間33分02秒,平均配速6分53秒,起步後頂左約2公里半左腳開始小抽,還爆爆地,結果需要拉一拉筋,再行左近500米有多才能慢Jog返去,返去時間令人失望。
    下次都係唔好放火害人害己,練番5分30秒速度便算吧!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

加油。
    師兄係邊組?我7:15am 一組,目標又係喎,首馬!長課我剛加到21•5km咋。師兄經常 食30km,撞牆機會細我好多

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:12月9日
    時間:下午一時
    短評:昨天操完今天要回一回,先拉一拉鬆肌肉,再慢Jog了45分鐘做Recovery,跟住再深層一些拉筋,希望明天回復七八成。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-12-8 21:24 發表
    加油。
    師兄係邊組?我7:15am 一組,目標又係喎,首馬!長課我剛加到21•5km咋。師兄經常 食30km,撞牆機會細我好多

馬拉松呢D野,唔可以公開講架,好似Jacky咁,家陣比人開晒盤口做3小時45,我睇佢家陣重大壓力過返工,都係底調D好

升級   64.67%

該用戶從未簽到

今天在青公見到師兄

升級   0%

鬱悶

回復 251# 的帖子

我看師兄應向3:38進軍
    原動力

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 waisarah 於 2012-12-9 17:37 發表
    今天在青公見到師兄

係?叫下我丫麻∼∼∼

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:12月11日
    時間:晚上七點
    短評:是日走左去灣仔運動場跟泰基隊操,這個場白天只招待學校,晚上只
    招待田徑總會會員,不對外開放,場道和更衣室非常整絜,所以..
    ..入會吧!
    是日吃了一個高強度晚餐,差點老命都掉埋,但為左練Sub Four....努力吧!
    是日晚餐係400米 x 20圈,每圈跑連休為2分30秒,我只覺每跑完一圈氣未順心跳未
    跌,已有人大叫"重有10秒....."結果如下:
    01)1分43秒
    02)1分42秒
    03)1分38秒
    04)1分42秒
    05)1分40秒
    06)1分45秒
    07)1分43秒
    08)1分43秒
    09)1分43秒
    10)1分39秒
    11)1分41秒
    12)1分38秒
    13)1分42秒
    14)1分37秒
    15)1分37秒
    16)1分51秒
    17)1分48秒
    18)1分50秒
    19)1分44秒
    20)1分43秒
    加上事前12圈熱身,事後2圈Cool Down,全晚跑左34個圈共13.6公里!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

是日凸訓 - 失敗
    日期:12月15日
    時間:上午11點多
    短評:本周工作量大,疲倦中,七點鬧鐘雖響但爬不起來,加上郭指
    們明天有皇者之戰比賽,故是日一人自操,動力立時大減。
    原計劃做12圈第6線 x 6次的Racing Pacing Tempo (12圈第6線約5公里),每次之間休5分鐘,先熱身5圈再拉筋
    ,但是日太陽伯伯非常不留情面,第一隻12圈返來時間26分11
    秒,好熱要除上衣,小休亦要增到八分鐘,第二次12圈返來時間是
    26分20秒,大熱要去看台後陰處乘涼。第三次12圈26分30
    秒,超熱差點中暑,散熱後拉筋+5圈cool down便算,不能再跑了,多休一會等待一點鐘散場那班波牛散晒
    後便去沖涼!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:12月18日
    時間:晚上七點
    短評:是夜是本年度最後一次Interval Training,下次將會是明年1月8日,今天是第二次跟泰基
    操,今晚才知帶操教練是屈臣氏會的Eric Chan,原來又係2小時40前後的人物∼∼
    是日天氣很好,雖然不太熱,但第三圈開始仍要除衫赤膊地跑,是日
    前菜是5圈熱身,主菜A餐是800米 x 10次,5分鐘跑連休,或B餐是400米x10次,2分30秒跑
    連休,甜品是5圈慢Jog做Cool Down,A餐我吃不消,留待操Sub Three的人吃吧,我照舊是B餐,回來時間如下:
    01)1分38秒
    02)1分39秒
    03)1分36秒
    04)1分36秒
    05)1分35秒
    06)1分31秒
    07)1分31秒
    08)1分36秒
    09)1分37秒
    10)1分39秒
    11)1分39秒
    12)1分40秒
    13)1分40秒
    14)1分39秒
    15)1分39秒
    16)1分38秒
    17)1分40秒
    18)1分33秒
    19)1分32秒
    20)1分31秒
    是日前後跑了30圈,走了12公里

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:12月20日
    時間:晚上八點半
    短評:經過幾課的高階操練,今晚去試一試速度,路線仍是來回荃灣<>深井籃球場,已經盡力扯盡,但回來時間仍要51分22秒,這條路又上又落果真唔易應付,但比之前要跑近54分快了很多,不知何時才能破50分關口呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   64.67%

該用戶從未簽到

師兄, 你係吳係用nike gps錶?好用嗎? 有即時pacing嗎?

升級   0%

鬱悶

回復 257# 的帖子

20x200m 都唔係咁易食。