香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

係呀,用Nike Sportwatch,有即時Pacing,Ave Pacing,距離等等,雖然錶小一點,不能一次顯示數樣東西,要按制去轉,但以這價錢來說OK啦,還可以配埋Polar心跳帶有即時心跳!!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-12-21 16:50 發表
20x200m 都唔係咁易食。

頭10隻OK,之後5隻已見辛苦,最後5隻如果唔係有廿人一齊操,人人都起步,我實算了唔跑∼∼∼

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月1日元旦
時間:早上七點
短評:聖誕旅行 + 病了幾日,足有二星期沒有跑步,今天病後初步,感覺力不
從心,多段路發不上力,只能慢慢跑幫肌肉心肺熱身一天,
今天一眾25人一齊Easy Run,當中有幾個後生仔速度非常快,只只斜坡耐力稍欠
一點,但操多幾課後應該尾燈都看不見了,而施Sir一貫
利害,今天用熱包包著廿多人的唯他奶跑步,令眾人在寒冬
中䁔笠笠,讚!
希望盡快Recovery應有水平繼續去系統式練習,尚
有七星期.....Sub 4機會已見越來越低了!

登錄/註冊後可看大圖

升級   64.67%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2013-1-1 20:06 發表 係呀,用Nike Sportwatch,有即時Pacing,Ave Pacing,距離等等,雖然錶小一點,不能一次顯示數樣東西,要按制去轉,但以這價錢來說OK啦,還可以配埋Polar心跳帶有即時心跳!!
師兄買左幾錢? 同邊到?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 waisarah 於 2013-1-1 22:45 發表
師兄買左幾錢? 同邊到?

錶有朋友幫忙買到專門店七五折,近1000蚊,心跳帶在激架SPORT買的,近600蚊。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月3日
時間:晚上八點
短評:病休了二星期後,前天跑左25公里連山路,雙腳排乳酸能力慢了,今晚試個Recovery,用平均5分半的Pacing跑一個10K,以便慢慢回復番心肺和肌力,首半程5公里用了28分鐘,感覺雙腳不上力,氣有點喘,回程上完嘉頓長斜後開始好D,可能身體同肌肉跑暖左,條氣都開始越跑越順,回程5公里花左27分鐘,但雖然叫越跑越順,但還未及二星期前跑51分鐘時的狀態。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

師兄,我長課到31•5km了,還有34,36要推上,渣馬成唔成事睇這兩課了

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2013-1-3 22:48 發表
    師兄,我長課到31•5km了,還有34,36要推上,渣馬成唔成事睇這兩課了

我還未試過跑過36公里∼∼∼最長都係試過幾次31公里咋,但已經半死!

升級   0%

鬱悶

回復 268# 的帖子

師傅教落:長課每個鐘補包gel

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月6日
    時間:下午三點
    短評:今天睡了12小時,起來後和老婆食午飯,問問她有什麼事做,沒有便去跑跑。今天試一試用全馬Pacing跑一個來回屋企樓下至大欖迴旋處橋位20公里,但狀態仍然低沉,不知是因為感冒令氣管未好還是天冷令氣管收縮,跑了半程感覺已像跑了10公里,原路都有幾下咳,氣唔順,雖然回來後仍Keep到Pacing平均唔過5分30秒,但感覺全程氣不順,要用死力捱返來,返來後個人已散散地,如果跑馬仔當天係這個狀態,肯定死得了∼∼∼

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月8日
    時間:晚上七點
    短評:新一年操練升級,是日菜單是頭盤5圈暖身、拉筋再5圈,主
    菜是拼命800米x10次,休完好似無休的5分鐘跑連休,甜品是
    5圈Cool Down,全晚走了14公里,主菜時間挐下:
    1)3分40秒
    2)3分40秒
    3)3分33秒
    4)3分24秒
    5)3分34秒
    6)3分28秒
    7)3分28秒
    8)3分31秒
    9)3分36秒
    10)3分36秒

升級   0%

鬱悶

回復 271# 的帖子

這個比Yasso 800更難!全馬33x了

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2013-1-9 10:41 發表
    這個比Yasso 800更難!全馬33x了

好學唔學?學330?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月10日
    時間:晚上八點
    短評:是夜慢Jog鬆鬆腳,不求時間速度,只求跑得感覺
    舒服,以排走前晚亞索800的乳酸,回來看看時間係58
    分半!
    今晚覺得鞋底Gel變硬了,想換鞋,換乜好呢?呢幾日換
    了還夠時間在下月底前跑過百公里以跑鬆新鞋,老虎Nim
    bus好不好呢?還是繼續2170呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:1月13日
    時間:早上九點
    短評:是日參加了"人都癲之石崗30公里比賽",何解叫人都癲?因為是日賽道是來回錦田石崗到屯門小欖監獄的一段山路,當中有好幾條石排灣式上斜∼∼∼
    今天起步時跟住大西北那班跑友,起步後大約二公里,他們快的那群已不見了,慢的又追我唔上,但發現有一個716號的,差不多跟我鬥足全程,首12公里無論上落斜或平路,不是他過我便是我界他,直到約12公里上田夫仔斜,比佢界了後一直都追唔上,只能遠遠約50米外死跟,要等到18公里我才有一個機會界過他,但到20公里的水站時,我停了下來飲了三杯水,攪攪新鞋仔的右腳鞋帶,好像太緊,把腳板弄痛了,但這時候,716又界過左我,我要走到23公里時才能反界回來,但去到24公里的起長命斜,四周的人都當步兵,我看看錶後還大把時間,於是我都當步兵,沒蝕底,但當我一轉步兵,這個716又界掉我,但他只界了我幾步後連他都當了步兵,於是乎我立即變身特種步兵,加速步行上斜把他幹掉了,當一到上頂的25公里水站,連喝三杯水後立即起步,一起步便由6公Pacing慢慢推上5分半,最後上到5分,這時已連界數人,但到28公里半時已經散散地,Pacing跌番落6分多捱到返終點!
    .
    是日時間如下:
    05公里:27分鐘
    10公里:55分鐘
    15公里:1小時23分鐘
    20公里:1小時54分鐘
    25公里:2小時27分鐘
    30公里:2小時57分鐘
    .
    補給:
    起步時含住一粒鹽糖
    15公里回程吃了一包Power Gel + 鹽糖一粒
    23公里時再吃了一包Power Gel + 鹽糖一粒

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

716究竟是真no. 定師兄稱呼人?
    師兄山路賽真係段段有
    曾聽聞這個賽事比渣馬更難••••現在買師兄330的盤口開乜價位?

升級   0%

鬱悶

鹽糖去邊處買?我去三鐡舖問都冇,諗住整粒在渣馬傍身

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

啤梨今日表現唔錯,渣馬sub4可以話十拿九穩,不過可以去到幾多就要睇呢個零月的狀態鳥,如做330,石崗最低限度都要2:3x先穩陣!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2013-1-13 14:37 發表
    716究竟是真no. 定師兄稱呼人?
    師兄山路賽真係段段有
    曾聽聞這個賽事比渣馬更難••••現在買師兄330的盤口開乜價位?

716係號碼布,我都唔識佢,頭段好D,半程時間好理想,到20公里時間都同我預計一樣,但24公里發現再衝死頂應該可2小時50分內都有機,但會爆晒返來,反正我目標係3小時內,因為人人都話3小時內返來,全馬Sub,所以便行左一段,水站又企係度飲水,今天時間控制得唔錯。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2013-1-13 14:39 發表
    鹽糖去邊處買?我去三鐡舖問都冇,諗住整粒在渣馬傍身

我去旺角屈臣氏買鹽糖咋,我都想買純鹽丸,效果會好D,今天不是這二粒,老抽左鳥∼∼∼