香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-18 23:45 發表
18-01-2008>>> 28.5km (2:47'12") --- 馬鞍山遊樂場>元洲仔公園>過城門河橋 (時間連補給)

今日好熱,跑得唔好,腳又跑傷埋,有d挫敗感

時間無多了,要快d調理番好隻腳,操得幾多得幾多

馬王兄:正如梁兄之前都有提到,到咗呢個階段其實要練既都已經7788,就算而家停操對渣打既表現應該都唔會影響太大,如果腳真係有傷既話,倒不如比多d時間休息等雙腳徹底復完會仲好,比賽時間慢少少點都好過有傷跑唔到,白費咗幾個月以來既難苦練習呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王不嬲都咁有鬥心,少少傷難唔到你既,加油~~

另外馬王ching 平日操太少日頭啦,夏天直頭抖暑,咁對自己抗熱能力好不利喎,今年開始要夏日待訓呀~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

馬王兄, 我諗你而家唔好再跑住la, 多d休息及敷冰. 應該對膝痛有幫助. 如果可以的話, 睇下可唔可以操練下膝頭周圍的肌肉,應該可以減少膝頭跑步時所受的壓力, 但都要等膝頭好得8899先好操, 否則驚傷勢加劇.

記住!! 休息都是訓練的一部份!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄師姐的關心及鼓勵,小弟會好好休息,希望到時可以一齊落場比賽!

升級   82%

該用戶從未簽到

馬王,睇番你過往兩月練習和近況,我想你應考慮保守一點,目標是完成全程,時間並不重要,這是上上之策。

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-19 11:19 發表

馬王兄:正如梁兄之前都有提到,到咗呢個階段其實要練既都已經7788,就算而家停操對渣打既表現應該都唔會影響太大,如果腳真係有傷既話,倒不如比多d時間休息等雙腳徹底復完會仲好,比賽時間慢少少點都好過有 ...

大圍兄講得岩,咁多時間花晌操練上面,如果到時跑唔到就係真白費心機!

而家都係要休息唔跑住......惟有到時比賽靠意志搭夠,可以跑快幾分鐘去達標吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-19 21:54 發表
馬王,睇番你過往兩月練習和近況,我想你應考慮保守一點,目標是完成全程,時間並不重要,這是上上之策。

白頭佬

白頭兄,小弟而家惟有唔操跑住......睇下到時比賽當日雙腿狀態係點,再決定全力去拚定還是就咁意在完成就算,畢竟自己曾經都有用心去操練......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-18 23:45 發表
18-01-2008>>> 28.5km (2:47'12") --- 馬鞍山遊樂場>元洲仔公園>過城門河橋 (時間連補給)

今日好熱,跑得唔好,腳又跑傷埋,有d挫敗感

時間無多了,要快d調理番好隻腳,操得幾多得幾多

馬王兄,挫敗感可能我比你更強!小弟沒有腳傷,卻心傷科學園!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-19 22:37 發表

馬王兄,挫敗感可能我比你更強!小弟沒有腳傷,卻心傷科學園!

平兄,雖然大家對昨日長課表現都唔滿意,不過跑過後都點都應該會有些得著的,對日後的長跑日子裡是個好好的經驗

大家都要振作!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-19 22:54 發表

平兄,雖然大家對昨日長課表現都唔滿意,不過跑過後都點都應該會有些得著的,對日後的長跑日子裡是個好好的經驗

大家都要振作!" />" />" />

兩位都要振作
這只是一節普通的長課, 不要太介懷吧
哩場杖仲有3星期要打
未到衝線一刻都唔知到邊個係贏家架, 加油

升級   20.35%

該用戶從未簽到

馬王·咁後生!
一定很快好起來的吧!
加油哦!
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 14:07 發表
    馬王兄, 我諗你而家唔好再跑住la, 多d休息及敷冰. 應該對膝痛有幫助. 如果可以的話, 睇下可唔可以操練下膝頭周圍的肌肉,應該可以減少膝頭跑步時所受的壓力, 但都要等膝頭好得8899先好操, 否則驚傷勢加劇.

記住!! 休息都是訓練的一部份!!!

x2, 休息讓身體復原, 有力再跑下去, 人生不只一次全馬的機會.

長跑長有.

升級   20.53%

該用戶從未簽到

馬王兄,休息多D。

ntnman

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-18 11:43 發表
    控制自己的速度,不受其他跑手所惑。點解會成日都受傷呢?其中一個原因是不自覺地受別人影響,快左都唔察覺,快過龍之後先至知道傷左。

白頭佬

你一定要記著白ching 呢番說話,佢唔係度跑,都估到7788啦!
    我同 7兄開頭睇住你哋跑,你同瘋兄都開得快咗,你捱到返呢,咪算你捱得,不過就傷上加傷!
    記得跑步係挑戰自己唔係同人比較,要一步一步嚟!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

馬王兄,今日見點啊?要休息夠才可恢復操練,以免傷上加傷。千萬不要勉強自己,真係唔掂就養精蓄銳,留待渣打全馬一役博殺!

等你好番後,搵日約埋去粉嶺遊樂場沖圈

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄師姐的鼓勵及提點,小弟會好好休息,到時渣打當日定必跟大家一同拚博!

你地都要加油 & take care~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-20 11:48 發表

馬王師兄,
    休息=保留實力!" />" />
    2.8早上的全馬大軍誓師大會一定會等待閣下一起踏上征途! 到時一定要give me 5!!!" />" />" />  

瘋狂兄,一言為定!!