香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   49.45%

該用戶從未簽到

馬王兄, 以你以往紀錄及體力來看, 你實掂GE!! 最緊要最後一星期唔好弄傷或生病. 否則功虧一簣!!!此外, 純粹個人的低B意見, 我覺得你要小心控制自己的PACING. 我上次18/1長課發覺你好容易跟左別人的PACING. 半馬可以監硬谷都得, 但全馬就真係未必咁容易, 如果你跟到自己的PACING, 我相信你要SUB4甚至SUB3:45都唔困難. 總之, 大家努力!!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-31 23:10 發表
馬王兄, 以你以往紀錄及體力來看, 你實掂GE!! 最緊要最後一星期唔好弄傷或生病. 否則功虧一簣!!!此外, 純粹個人的低B意見, 我覺得你要小心控制自己的PACING. 我上次18/1長課發覺你好容易跟左別人的PACING. 半馬可以監 ...

係即kopo兄,你都一樣,聽見你都話有少少腳痛及生病,大家都要小心!

果日其實plan左跟大圍兄走,只係跟到十公里左右散左,都係怪小弟不自量力

比賽當日一齊走啦,到互相鼓勵及提點~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

馬王兄和kopo兄都係有實力之人,只要冇傷冇病,相信定必能取得好成績!老渣當日加油啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-31 21:10 發表
    31-01-2009>>> 速度訓練 1km x 12 (3'57", 4'14", 4'13", 4'12", 4'16", 4'14", 4'16", 4'17", 4'14", 4'21", 4'17", 4'21" 休@2分半鐘)

渣打前最後一課強度練習,比賽成績出黎係點都定左8成了,點都唔會跑得差 ...

衝左 12 次, 好野馬王兄 , scm 加油

升級   82%

該用戶從未簽到

你預算什麼時間完成?

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-31 21:31 發表

係?其實我都唔知跑成點,純緒練一練全馬最後十二公里的持久力,小弟就係上年last九至十公里斷纜

希望今年唔洗行番黎

大圍兄準備成點?隻腳仲有無事

馬王兄:
    我要準備既都準備好使啦, 對小腿比較麻煩啦, 平時感覺唔到有咩問題, 但係跑落一段時間就會開始酸痛, 係可以繼續跑但係就發唔到力加速.
    最後呢個星期都諗住唔跑全力養傷同埋休息保留體力, 到時再臨場發揮啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-2-1 11:35 發表
    馬王兄和kopo兄都係有實力之人,只要冇傷冇病,相信定必能取得好成績!老渣當日加油啊!" />" />" />

多謝Stan兄!大家都為左黎緊的渣打付出好多努力,希望順利地創出好成績!

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-3 09:51 發表

衝左 12 次, 好野馬王兄 , scm 加油

多謝Loud兄!比賽當日跟Kopo兄一齊走5分半一公里,齊齊拍住上啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-2-3 11:13 發表
    你預算什麼時間完成?

白頭佬

以白頭兄的經驗,我的進度可以跑出怎樣的成績呢?

天氣預測顯示當日比賽不太利長跑,小弟要sub4本身唔容易,現在可以說沒太大的信心

不過我仍會盡力的,一定不會讓自己跑得差過上年!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-3 11:29 發表

馬王兄:
    我要準備既都準備好使啦, 對小腿比較麻煩啦, 平時感覺唔到有咩問題, 但係跑落一段時間就會開始酸痛, 係可以繼續跑但係就發唔到力加速.
    最後呢個星期都諗住唔跑全力養傷同埋休息保留體力, 到時再臨場發揮 ...

大圍兄早一、兩個月前已經操得好足夠,係時候休養生息,準備星期日的一戰!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-3 12:54 發表

天氣預測顯示當日比賽不太利長跑,小弟要sub4本身唔容易,現在可以說沒太大的信心

馬王至今年因傷大賽前準備未做到最好,不過馬王一向鬥心強,到時鬥志搭夠,訓身睇好,你一定得,加油!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-3 12:49 發表

多謝Stan兄!大家都為左黎緊的渣打付出好多努力,希望順利地創出好成績!
    " />" />" />

多謝Loud兄!比賽當日跟Kopo兄一齊走5分半一公里,齊齊拍住上啦~

我諗我應該做唔到 5' 1/2,  km . 呢 2 曰先開始作病 , 而家又未發作 , 睇 e 生都知食乜藥 ?
    就係鼻涕好王 , 喉龍痛 , 手脚關節位好酸軟 , 死未 ...
    仲有 5 日 , 呢次惨 , 今晚去新成路 , 睇下中 e , 睇下執番劑中藥。

"星期日如果我無乜野 , 會唔會約埋 pwong, kopo...一齊出發? "
    暫定 6:00am.入閘後 零食物語等 , 事關 40min 出到去 t.s.t,
    行 5 min 先到 L3 出口

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-3 13:19 發表

馬王至今年因傷大賽前準備未做到最好,不過馬王一向鬥心強,到時鬥志搭夠,訓身睇好,你一定得,加油!!

Dee兄都加油,到時齊齊拍住上!

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-3 13:49 發表

馬王兄, 依家熱左, 策略有冇變? 加埋我呀唔該! 我地要一齊係青馬大橋上打橫排一字, 諗起都開心!

Yes...Yes!Sub4大軍們的相片一定好精彩!

雖然預計當日會熱,但策略唔會有大變動,盡量都係均速跑,寧願速度慢左,都唔好跑快左,預去到30km(約11:00am)會猛太陽,一定會好辛苦

上年渣打咁涼天氣,到11:00am時已經頗熱了,今年預計會更惡劣!
    上年小弟去到33km已經死左火...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-3 13:45 發表

我諗我應該做唔到 5' 1/2,  km . 呢 2 曰先開始作病 , 而家又未發作 , 睇 e 生都知食乜藥 ?
    就係鼻涕好王 , 喉龍痛 , 手脚關節位好酸軟 , 死未 ...
    仲有 5 日 , 呢次惨 , 今晚去新成路 , 睇下 ...

小弟有d擔心你...而家距離比賽的時間唔多,病完都要d時間休息

食中藥怕唔怕對腸胃唔好?

除盡快令自己好番之外,呢一星期的飲食都好重要,唔知你仲有無胃口食飯?

Loud兄快d康復啦,全馬大軍等緊你上車!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-3 13:45 發表

仲有 5 日 , 呢次惨 , 今晚去新成路 , 睇下 ...

Wong Sir 跑半馬, 應該要更加早到! 我join埋你地一齊去, 不過我在粉嶺站等你地, ok! 一陣pm mobile比你地!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-3 16:21 發表

Wong Sir 跑半馬, 應該要更加早到! 我join埋你地一齊去, 不過我在粉嶺站等你地, ok! 一陣pm mobile比你地!!

GOOD~到時一齊出發!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-3 12:57 發表

大圍兄早一、兩個月前已經操得好足夠,係時候休養生息,準備星期日的一戰!

馬王兄:
    呢個都係冇辦法之中既唯一辦法, 而家仲病病地, 要到咗果日先知狀態點, 話唔定真係要將target調返低先掂.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-3 17:42 發表

馬王兄:
    呢個都係冇辦法之中既唯一辦法, 而家仲病病地, 要到咗果日先知狀態點, 話唔定真係要將target調返低先掂.

大圍兄可以考慮跑得保守少少,以你實力3:45內係無問題,至於去唔去到3:30到時主要都係視乎天氣及你臨場的發揮

最緊要跑出你自己應有水準!

到時晌賽道上折返見到你時,我地晌你後面的師兄會為你打氣的,加油!

升級   82%

該用戶從未簽到

真係好難睇,不過我感覺你對受傷的負擔很大和很困擾,有時我想,受傷問題係唔係去到好嚴重呢?有時心理因素比實質因素來得重要。放鬆少少啦! 以下是我的網誌,或者可以比你參考吓。
    http://hk.myblog.yahoo.com/jw!45i9XlybFUJVQFls9R0gROAc

升級   82%

該用戶從未簽到

成績會係點,真係好難睇。 我覺得你對受傷有好大負擔和很大困擾,放鬆少少,有時心理因素比真實因素來得重要。以下是我的網誌,比你參考。
    http://hk.myblog.yahoo.com/jw!45i9XlybFUJVQFls9R0gROAc

白頭佬