香港長跑網  - 長跑長友

樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

果然係好消息, ching, 再俾多少少時間同耐性, 十卜你呀

升級   68.8%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2011-2-28 10:17 AM 發表

果然係好消息, ching, 再俾多少少時間同耐性, 十卜你呀  

多謝!日後除左練耐力仲要加肌力

升級   99.47%

該用戶從未簽到

Everyone, I had ITBS two years ago. Stretching does help. But the problem comes and goes. Stretch and rest relieve it a bit, but whenever I increase my mileage, the problem flares up again.

Later I found out strengthening the hip abductors help with the problem (like the Ching said before. And I can run without ITBS.

After running without ITBS for almost a year, I got it again. This time I tried to ice massage and alternate with warm pad together with stretch and rest. I recovered much faster than before. Before I need 2-3 weeks and that last time used only 1 week.

Basically I take a piece of ice (size like those in your drink) and massage the area until it melts completely, then I switch to hot pad for 10 mins. After completing a few cycles of ice and warm pad, I do one more ice massage.

Another thing I found useful is, NOT stretching the ITB until it is not painful. After it is not painful, I start to add stretching to the above...

Hope this help.

升級   68.8%

該用戶從未簽到

ITBS is a bad dream for runners

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-5-19 00:28 發表
    ITBS is a bad dream for runners

同意!  It's really a bad dream for all runners!

小弟就用壓力衭,日夜穿著,在三星期內,好番了,慶幸到而家都無番發(跑了四個馬拉松,兩個半馬及無數次的長課),不過,不想那個惡夢重現,小弟不論練習定比賽都著佢,希望不會形成倚賴啦。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

依家有氣有力但唔夠膽跑太長

升級   99.47%

該用戶從未簽到

tyler 兄, 多o的 train hip abductor 同 quad 呀~

升級   68.8%

該用戶從未簽到

多謝,我會努力

升級   68.8%

該用戶從未簽到

事隔十個多月,中秋跑13k冇事,
    九月中跑萬宜~20k都冇事。
    唔知關唔關對新鞋事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-10-5 12:04 發表
    事隔十個多月,中秋跑13k冇事,
    九月中跑萬宜~20k都冇事。
    唔知關唔關對新鞋事

我諗唔關鞋事,應該係關個"忍"事,我上星期睇醫生個醫生話,最緊要肯忍腳,完全休息4-6個星期就好了,無論是足底筋膜炎定ITB,完全休息才可以好番,唔聽話,耐不耐去走番轉,咁就有排都唔好,我信佢! 所以舊年的ITB,我今年無再復發過。今年我跑了五個全馬,還有三個全馬,一個超100k報左未跑,聽醫生的話令我可以長跑長有,希望你也是完全休息,對腳好番晒才跑吧!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我有呢個問題
    30K 就來料, 準到無人有

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-10-5 22:36 發表

我諗唔關鞋事,應該係關個"忍"事,我上星期睇醫生個醫生話,最緊要肯忍腳,完全休息4-6個星期就好了,無論是足底筋膜炎定ITB,完全休息才可以好番,唔聽話,耐不耐去走番轉,咁就有排都唔好,我信佢! 所以舊年的IT ...

早幾個月前見到亮哥哩篇就唔使咁煩.
    我又係筋膜炎,不過在膝蓋,三四月份開始的,但沒有理,忍唔到腳,搞到8月份都仍在痛,行路都膝痛.
    而家完全休息左成個月,只係間中踩下單車,又真係慢慢咁唔痛

不過仲有四個月就渣馬,如果再休息就真係唔使跑,
    點算?

升級   68.8%

該用戶從未簽到

亮哥的'忍'字係治療重點

升級   0%

該用戶從未簽到

除左忍腳休息,試下著壓力衭compression tight丫,我有個醫生朋友,佢毅行做15個鐘的強人,也說壓力衭可以幫助復原的,舊年小弟患ITB後,聽醫生話----忍,休息(全休)了一個月,向教練請假唔操,果然很快就好番,之後好驚復發,所以每次練習都著壓力衭(full tight),我今年跑了五個馬拉松了,都無復發,你也試下買條來著吧!  2XU出左新衭,精英版長梯衭由70網增加至105網,效果更佳,會員區做緊團購,請入內看看。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

亮哥,所以我即刻買番條, 好想同個仔同步完成....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-10-6 12:21 發表

早幾個月前見到亮哥哩篇就唔使咁煩.
    我又係筋膜炎,不過在膝蓋,三四月份開始的,但沒有理,忍唔到腳,搞到8月份都仍在痛,行路都膝痛.
    而家完全休息左成個月,只係間中踩下單車,又真係慢慢咁唔痛

不過仲有四個月就 ...

可以試下早晚用喜療妥按摩膝頭,很多人(包括小弟)都覺得有效的。最近出了特強喜療妥,一試無妨。

升級   70%

該用戶從未簽到

減少左操練次數, 但右外膝間中仲有痹痛, 之前跑完3k就痛. 而家跑完10k先有d痛, 而家做樓上講的舒緩方法, 希望可以減輕痛楚, 跑埋來緊的unicef半馬, 之後真係休息番一段長時間

升級   68.8%

該用戶從未簽到

多謝亮哥介召,今期錯過左,等下次

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-11-22 19:21 發表
    多謝亮哥介召,今期錯過左,等下次

不用客氣,因這期總代理返貨慢,有些碼船期還沒到,等所有人取了貨才會再開團購。
    個人感覺,新的精英版壓力衭更有效,最近去貴州跑了一個超100K的比賽,全程不是上斜就是落斜,跑前都好怕itb番發,因為上斜時慢了,本能上落斜就想追番d時間,好彩著了壓力衭,跑得很放心,回來後也沒有腳痛,恢復得又快,酒店的餐廳是兩層的,大部份跑完的運動員都無力或腳痛不能行上樓上享用自助餐,我們無事無痛就可以拿著食物上二樓慢慢嘆。

升級   37.37%

該用戶從未簽到

請問大脾與股的接位痛,跟itb有關嗎?