香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-4-9 10:57 發表

唔好意思誤導了你。在加入長跑網前我認為分Ching, Ctse是生理结構來區分。但入網后發現要用跑步時間來分。如Sue兄便是例子,我初時不明白,后给Sue兄好友平兄提示才知道。

不打緊, 我也喜歡稱呼自己為小弟的, 不過絕對不是因為跑步時間...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-8 22:23 發表

鐵人唔講得,我們每次到大陸跑馬拉松,都會搵個靚山行下,今年十一月杭州馬拉松希望可順道行黃山。

跑完馬拉松後仲去行山,實在太開心啦..
杭州11月都有馬拉松呀?...
咁亮哥之前有冇玩過呀?...
係大型定係細型?淨係得全馬賽事呀?...

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 182# 的帖子

大型,僅次於國內四大馬拉松
    賽程包括:馬拉松(42.195公裏)、半程馬拉松(21.0975公裏)、短程馬拉松(13.8公裏)、小馬拉松(6.8公裏),家庭跑(1.2公裏)和情侶跑(3.5公裏),健步走
    今年仲有冇咁多就唔知嘞

升級   69.47%

該用戶從未簽到

杭州值得一去,线路非常漂亮.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

有沖終點啲相睇啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

謝皇上!

升級   100%

該用戶從未簽到

Allan Ching,

你件 Tee 好特別, 有閣下尊駕大名
    是否訂  Tee 前加印呢? 還是事後自己加印呢?

皇上、Chanbb 及 Allan Ching 塊號碼好有紀念價值,
    實發xx, 是自己揀選的, 還是大會特別安排? 

升級   80%

該用戶從未簽到

在郑开跑道上见到许多香港跑友噢

升級   38.45%

慵懶

回復 188# 的帖子

老庄兄,再次感謝你為我領跑!下次賽場上見!

升級   38.45%

慵懶

回復 187# 的帖子

2樣都唔係,咁岩得咁橋姐....." />" />7

升級   100%

擦汗

原帖由 北京老庄 於 2009-4-10 09:26 發表
    在郑开跑道上见到许多香港跑友噢

老庄兄﹕
    難道你就是410嗎?

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

呵呵,410就是国内鼎鼎大名的而北京老庄啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-10 06:08 發表
    Allan Ching,

你件 Tee 好特別, 有閣下尊駕大名
    是否訂  Tee 前加印呢? 還是事後自己加印呢?

皇上、Chanbb 及 Allan Ching 塊號碼好有紀念價值,
    實發xx, 是自己揀選的, 還是大會特別安排?  

件Tee係我事後找人燙上去的,目的係方便網友約跑時讓別人知道我的網名,並且嘗試洗衣機洗易唔易甩,之後推廣給大家,不過,燙字經唔起考驗,失敗!

d比賽號碼係大會隨機順報名次序給的,無得揀,而且我唔迷信既,所以無所謂。記得好多年前,我有一個同事得了一個車牌,是663,他好開心,話路路生,好正! 點之個幾月後,佢交通意外,成架車碌落山,佢先至恍然大悟,以後都唔敢迷信了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-9 11:32 發表

跑完馬拉松後仲去行山,實在太開心啦..
    杭州11月都有馬拉松呀?...
    咁亮哥之前有冇玩過呀?...
    係大型定係細型?淨係得全馬賽事呀?...

cookie姐,好多中國馬拉松我都未跑過架,都好想全部都起碼跑一次,杭州會係下一個目標,而家好想在4小時之內完成,但係要繼續映相及video留個美麗回憶,當然能夠順便行下山旅游一下就最好啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

中國田徑協會的報導

●參賽人數從6000人到16894人
      在鄭開馬拉松舉辦第一届時,這項短時間裏運作成功的賽事最後取得的成績已經讓人驚訝。在第一届能够有6000人參賽,而沒有發生一例重大事故曾經被很多人稱爲“奇迹”,然而不承想,僅僅兩年的時間,這項賽事竟然以如此快的速度成長,不能不說是另一個奇迹。

鄭開國際馬拉松到第二届時,參賽人數已經達8000多人,而到本届,參賽人數竟然翻了一番,達到了16894人!“隨著參賽人數的增多,跑完全程的人數也 在增加。第一届跑完全程的人數爲900人,第二届爲1000多一點,而本届根據我們賽後的統計,跑完全程的人數爲1550人!”徐晨革說。
    據徐晨革介紹,本次比賽的志願者人數達到了3000人,救護車爲30多輛,現場的醫護人員有400多人,加上鄭州和開封兩地警方的通力合作,這次鄭開國際馬拉松沒有發生重大的意外事故。
    全程男子組冠軍科斯蓋——
      奪得冠軍要感謝觀衆
      “自從我來到這裏,就感受到了這裏人們的熱情。一路上,他們都給我不停地加油,他們是我不停奔跑的動力。最終我奪得了冠軍,感謝他們。”賽後, 科斯蓋在休息室裏接受記者訪問時說,“賽道很寬闊,很平坦,非常適合馬拉松比賽。在比賽中奔跑時,我感到很舒服,如果有可能,我還會再一次參加這項賽 事!”
    半程女子組冠軍孟淩雲——
      馬拉松貴在堅持
      孟淩雲幷不是一個專業選手,而是河南財經學院學習國際商務的學生。她賽後說:“我上一届就參加了鄭開國際馬拉松,但僅僅得了半程的第七名,之後一年我就不斷地訓練,今天終于奪得了冠軍。馬拉松就是貴在堅持。”

升級   0%

該用戶從未簽到

在男子組比賽中,肯尼亞選手科斯蓋以2小時15分24秒第一個到達終點——開封市金明廣場,獲得男子組冠軍。鄭州長跑俱樂部選手王碩以2小時15分30秒獲得第二名。另一位肯尼亞選手芒杜以2小時15分50秒名列第三。
      女子組前三名都是中國選手。獲得冠軍的是陝西選手馮愛萍,她的成績是2小時36分22秒。青海隊的曹茉婕以2小時36分58秒名列第二。第三名是跑吧馬拉松俱樂部的石磊,她的成績是2小時37分24秒。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-10 19:47 發表

件Tee係我事後找人燙上去的,目的係方便網友約跑時讓別人知道我的網名,並且嘗試洗衣機洗易唔易甩,之後推廣給大家,不過,燙字經唔起考驗,失敗!

d比賽號碼係大會隨機順報名次序給的,無得揀,而且我唔迷信既, ...

碌落山而家仲健在...仲唔係路路生 ! ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-11 19:54 發表

碌落山而家仲健在...仲唔係路路生 ! ??

架車碌落山嗰次佢只係受傷,後來.......
    左幾年患上肝癌......最後死了,都唔係路路生。

升級   100%

擦汗

詢眾要求﹕
    公開"鄭開之旅"相片,
    ===> 睇相按此 <===

升級   100%

該用戶從未簽到

皇上, 相片好靚

華山果然有氣勢, 又高又險要, 上山頂真要點胆量

看來華山天氣很好, 陽光普照, 空氣質素該比鄭開好得多,
    但看見有雪, 氣溫該接近零度吧!

怪不得你跑馬拉松可以咁好時間, 原來有石級訓練、
    2000米高山訓練...

但奇在部份景點居然一個人影都無? 難道現在並非旅遊旺季?