香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   82.35%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-7 23:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

今年又輸左比黃伯,佢好勁,26K過我頭,好犀利,佩服佩服!

原來我同佢係 2008 渣打全馬都有緣。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我就冇法突破自己4:04,
    要賴下空氣污染及水站補給等…
    結果要成4:08完成!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-4-8 10:08 發表

今次冇法PB,下次再有進步空間...
    看來國內的馬拉松似比香港的更熱鬧呀...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

皇上出馬, 果然犀利, 真係差好少就 PB! 差好少就 sub4!

若果上次廣州空氣指數係 0, 令人會不適難受係 100, 
    咁鄭州當天即係幾多呢? 

有時我哋响馬路練跑時, 若有汽車經過, 都會影响呼吸
    跟住影响節奏, 就影响咗表現 

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-7 23:25 發表

唔洗客氣喎!
    洋蔥師兄跑得好快啊! 你本來跟住4:10個Pacer,係咪最後過埋佢,所以唔洗4個鐘完成?
    我報左5月23日既東營,不過你話無時間,咁11月杭州或者出年一月頭既廈門,緊有機會再一齊跑過的,長跑長友啊!

個個唔係pacer,410係號碼布編號黎架,我問佢目標佢話sub4,我見佢pacing好平穩所以跟住佢,佢38k撞牆我就過頭,不過佢最後都跑到3:58

係喎!唔記得左仲有廈門呢個賽事,那時有假,有機會去

升級   38.45%

慵懶

師兄們之前個星期仲去左旅遊,長途跋涉都跑成咁ok啦!比小弟就唔得啦!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 rockiec 於 2009-4-8 14:05 發表

皇上出馬, 果然犀利, 真係差好少就 PB! 差好少就 sub4!

若果上次廣州空氣指數係 0, 令人會不適難受係 100,
    咁鄭州當天即係幾多呢?

有時我哋响馬路練跑時, 若有汽車經過, 都會影& ...

廣州比賽時空氣好得多,
    鄭州起步時望向150米外已經是灰黃黃一片
    200米外更"矇茶茶"同以下張相差唔多,

登錄/註冊後可看大圖

我蠱污染指數有150~200,
    聽講當地過去半年未曾落雨,
    所以日日都係"沙塵滾滾"!
    最慘起步點冇提供飲用水加埋勁"乾燥",
    自己又冇準備"私家水",
    之後水站補水但跑起嚟…
    都重覺得"缺水"25km打後更甚,
    跑到30km體能急速下跌,
    可能係成9點至開跑,
    全程水站只提供清水,
    近午飯時間就算唔跑都"肚餓",
    以下係我今次每隔5km分段時間,
    0-5km     25'27
    5-10km   26'02
    10-15km 26'31
    15-20km 28'05
    20-25km 29'52
    25-30km 31'06
    30-35km 33'21
    35-40km 34'18
    40-終點    13'59
    總時間    4:08'41

升級   59.4%

該用戶從未簽到

恭喜晒各位pb既ching!
    冇pb都唔緊要,繼續努力!

升級   38.45%

慵懶

小弟時間:
    10公里53:46
    半程點1:53:55
    30公里2:44:33
    40公里3:43:34
    最後時間3:55:58
    35k開始撞墻,速度跌到去6:20/k,39k食一包gel,唔知是心理作用定d gel真系能起死回生,最後2.2k居然唔使6分鐘一k.

升級   48%

該用戶從未簽到

看完幾位真正師兄的成功故事,小妹也講一下在鄭開"不成功"的體驗。因左脚舊患復發,原打算體驗過鳴槍起步后便收工,身上還穿著風衣、長褲沒寄行李便和師兄們上起跑區。但現場氣氛真的不錯,絕大部份跑手穿上红色大會衫(我們的網衣可說是萬紅叢中一点綠),起步時數不清的红色大軍緣著十線的大道向前衝,對我來說是一種震撼,也是一種鼓勵。不自覺的跟著大軍向前跑,原本走路也感覺痛的腳竟然可跑起來。路上氣氛也不錯,每遇鄉鎮都有群眾打氣。如皇上說水站安排確有問題,12.5k水站(應是每2.5k有一水站)之后的水站便無水,原打算15k水站食gel的計劃也告吹。15k, 17.5k和20k水站全無水供應,連路旁三輪車小販的水也賣光。后來路旁義工喊"加油,加油"時心裡自動回應"加水,加水"。從義工口中得知半馬終點一定有水,便改向半馬終點前進,在魔鬼食物包和大巴的誘惑,腳患的呼喚和前路水站的疑惑壓力下,"收工"了。

鄭開確是一個做PB的好地方,氣氛好,路平坦。還有"跑慢無水飲"的額外動力。附上幾張照片,用手機拍的,質量不好,見諒。

升級   0%

該用戶從未簽到

原來有長跑網ctse代表去鄭開

謝謝Fox ctse的分享. 嘩!!! 全部紅色, 場面一定很壯觀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wilson 於 2009-4-8 17:05 發表
    恭喜晒各位pb既ching!
    冇pb都唔緊要,繼續努力!

x2

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-4-8 16:36 發表 
    廣州比賽時空氣好得多, 鄭州起步時望向150米外已經是灰黃黃一片, 200米外更"矇茶茶"同以下張相差唔多,我蠱污 ...

真係好難頂, 溫度呢? 如果 20 度上就更辛苦啦!

原帖由 leefs 於 2009-4-8 16:36 發表 
    ...可能係成9點至開跑,
    全程水站只提供清水,
    近午飯時間就算唔跑都"肚餓"...

確實是個題, 越遲開跑, 對 sub4, sub5跑手很不利, 
    跑完都成 2 點, 過晒午飯時間, 重邊有力跑呢?

原帖由 onionufo 於 2009-4-8 17:38 發表 
    小弟時間:
    10公里53:46
    半程點1:53:55
    30公里2:44:33
    40公里3:43:34
    最後時間3:55:58
    35k開始撞墻,速度跌到去6:20/k,39k食一包gel,唔知是心理作用定d gel真系能起死回生,最後2.2k居然唔使6分鐘一k.

其實 onion Ching 速度好平穩, 平均介乎 5'18 ~ 5'36, 沒有撞牆跡象...

原帖由 Fox 於 2009-4-8 19:07 發表 
    ...起步時數不清的红色大軍緣著十線的大道向前衝,對我來說是一種震撼,...

的確很震撼, 像紅潮一樣, 現一定很壯觀!

原帖由 Fox 於 2009-4-8 19:07 發表 
    ...水站安排確有問題,12.5k水站(應是每2.5k有一水站)之后的水站便無水,原打算15k水站食gel的計劃也告吹。15k, 17.5k和20k水站全無水供應,連路旁三輪車小販的水也賣光。...

對於 sub5的跑手來說, 是雙重打擊, 又飢又渴, 竟然無水供應? 
    豈不是有不少跑手被迫要中途收工收工?

下年整檔車仔麵+力水有得撚

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-4-7 00:01 發表
    很兴幸在郑开最后的2公里,再度遇上Chanbb师兄,我们两人一同以4小时27分多的成绩跑到终点。
    也祝贺Onionufo师兄跑出3小时55分的佳 ...

好多謝Power c-hing 的鼓勵,最后的2公里,我已力不從心了,本想步行回終點,幸得 Power c-hing 鼓勵,最後一起跑回終點。

在此,再次多謝Power c-hing !

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜晒所有ching取得佳績
    我都希望有朝一日可以沖出香港

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-8 09:01 發表
    恭喜 亮哥 4:15 完成全馬,又再PB!
    真係好羡慕你可以跑得甘好,而且重可以四圍參加唔同地方既賽事,
    希望我都可以盡快有跑到全馬既能力,有機會跟下你順風車

CU sir過獎啦,我係借長跑為名,實則係去旅遊咋。今次徒步上到華山山頂(南峰2154.9M)過了一晚,第二朝早上等映日出果時,好凍呀零下3度好大風,週圍都係雪,等極個太陽都唔出黎,凍得滯咪係咁練邪神既神腿三式,練左成個鐘,唔知係咪高原訓練既效果,所以跑起黎無抽筋,又無渣打咁累。