香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   17.95%

該用戶從未簽到

第一 : 暫時十圈已係我極限, 我雙腳而家仲痛緊
第二 : 就算跑多過十個圈我都唔會有獎金架啦

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

豆豆媽,

生日快樂!
    身體健康!
    心想事成!
    PArco爸聽教聽話!

已送威望20+金錢20作賀體。

升級   90%

該用戶從未簽到

恭喜恭喜!!
    你好呀
    你瘦身中, 我都減緊肥,
    一齊努力!
    仲有~
    生日快樂!

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝瘋瘋, runrun cts, e.c.
    星期日至而家, 雙腳仲痛緊呀, 唔知星期六跑唔跑到tim

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-8 09:54 發表

剛剛跑未曾適應啫...
    到星期六再跑應該冇問題啦~

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-8 09:54 發表

豆豆媽,
    我都係過來人, 跑步減肥一定得架! 加油!  努力!
    不過, 唔好心急, 慢慢跑, 慢慢加距離, 跑傷左就得不償失.
    腳痛就休息吓, 日日拉筋, 試吓去游水一樣可以減肥.
    長跑長有.

升級   17.95%

該用戶從未簽到

12-7-2009 東薈城shopping+城門黃昏跑打氣+西部通道睇日落+元朗大球場4k

今日訓到日上三杆, 起身食完個早餐(應該係brunch), 就換衫出街街!
    第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算入貨, 不過今次睇過adidas同埋NB都無o岩心水既款, 最終都只係買左一衫NB既跑衫  
    我地行到4點幾, 第二站就去左城門同參加左黃昏跑既CHING CTSE打氣, 我地由大帽山方向行去5K折返點, 大約都行左1K有多先到, 其實呢個位我諗都幾好跑, 因為係全平路, 但尋日黃昏時刻我就覺得好曬, 或下搵次朝早試下呢條路先!
    o係城門餵完蚊, 跟住又要拿拿林趕下場, 因為要趕住影日落, 今次去左一個我地從未去過既地方影, 就係白泥附近既山頂....
    影完相, 又要趕住去元朗大球場啦, 今次同上星期一樣, 都係先跑2圈半之後再做拉筋熱身, 但唔知係咪溫度高左, 同埋今日實在行得太多, 好明顯我係辛苦過上星期, 雙腳由頭到尾都提唔起, 而橫隔膜由頭痛到尾........跑左5圈, 照舊要抖一抖, 飲飲水拉拉筋, 之後再繼續, 到第7圈其實已經唔係好頂得住, 但我一定要堅持落去! 最後, 死死下都俾我捱足10個圈! 好明顯10圈係我極限, 我諗要過多半年我先可以加圈啦!
    跑完我飲左好多好多水, 返屋企上磅一睇...........竟然重過我出街前....

是日餐單 :
    早 : 麥皮一碗, 蛋糕兩片
    午 : 上海拉麵一碗, ZERO半罐
    茶點 : 珍珠奶茶一杯
    晚 : 淨米粉一碗

升級   0%

該用戶從未簽到

噢, 原來豆豆媽開咗blog, 都未來歡迎
    好耐有見啦, 仲好掛住豆豆添
    歡迎加入跑步瘦身行列呀, 我都係咁減番來, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 10:10 發表
    12-7-2009 東薈城shopping+城門黃昏跑打氣+西部通道睇日落+元朗大球場4k

今日訓到日上三杆, 起身食完個早餐(應該係brunch), 就換衫出街街!
    第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算 ...

豆豆媽去了成日街, 加上曬了數小時已很攰了, 但都堅持去運動場走番吓, 勁呀

如果對腳冇痛, 一星期跑3天左右, 肯定很快可以過10個圈的關口, 加油呀豆豆媽  

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-7-13 10:15 發表
    噢, 原來豆豆媽開咗blog, 都未來歡迎
    好耐有見啦, 仲好掛住豆豆添
    歡迎加入跑步瘦身行列呀, 我都係咁減番來, 加油呀hgj091" />" />hj

多謝菲菲, 我會努力架啦

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-7-13 10:32 發表

豆豆媽去了成日街, 加上曬了數小時已很攰了, 但都堅持去運動場走番吓, 勁呀 " />" />

如果對腳冇痛, 一星期跑3天左右, 肯定很快可以過10個圈的關口, 加油呀豆豆媽  " />" />fvhfgj

多謝nc ctse!
    不過話時話, 我雙腳今日已經一d痛同埋酸軟都無啦, 我諗我地肌肉已開始適應, 應該可keep到一星期跑2-3日(如果唔懶既話)

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽,多謝你尋日黎做攝記呀...
    由朝玩到晚,夜晚跑o個陣當然會辛苦d啦...
    下次試下跑完5個圍後唔好休息,keep住跑睇,睇下自己上限可以跑到幾多圈啦...
    相信在不久的將來你可以一口氣跑哂十個圈呀~~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-13 12:07 發表
    豆豆媽,多謝你尋日黎做攝記呀...
    由朝玩到晚,夜晚跑o個陣當然會辛苦d啦...
    下次試下跑完5個圍後唔好休息,keep住跑睇,睇下自己上限可以跑到幾多圈啦...
    相信在不久的將來你可以一口氣跑哂十個圈呀~~

我尋日無影相呀, 係parco爸影咋, 我係去同你地打氣架
    連跑十個圈......遲d先啦, 我而家連跑5個都窄窄地

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 10:10 發表

第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算 ...

豆豆媽尋日行程好緊密喎! 天氣咁熱+曬+去完咁多地方都有恆心跑步~一定要讚呀 !遲D秋涼再加圈數一定無問題! 加油加油 !!!!

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-13 12:23 發表

豆豆媽尋日行程好緊密喎! 天氣咁熱+曬+去完咁多地方都有恆心跑步~一定要讚呀 !遲D秋涼再加圈數一定無問題! 加油加油 !!!!

休息左成個星期, 唔可以再懶架啦, 何況而尋日跑完而家雙腳又唔痛, 更加無藉口唔跑啦 不過30幾度跑真係幾辛苦, 夜晚都係咁話

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 12:36 發表
    休息左成個星期, 唔可以再懶架啦, 何況而尋日跑完而家雙腳又唔痛, 更加無藉口唔跑啦 不過30幾度跑真係幾辛苦, 夜晚都係咁話

大熱天時跑步真係幾辛苦架!
    妳出左成日街, 係引水道企左咁耐, 重堅持去運動場跑步, 得!
    見妳真人都唔肥, 其實唔洗點減啦! keep fit身體好就得啦!

升級   17.95%

該用戶從未簽到

元朗大球場4K(第一次一口氣完成10圈)

原本星期三計劃放工去跑, 但到左放工既時候, 已覺得體力唔會應付到, 可能因為自己慣左唔食晏, 一到放工就好肚餓, 手腳又無乜力, 所以最終都係放棄左.......

休息左一星期, 今日一定唔可以再偷懶啦, 見打完風又涼涼地, 就出左元朗大球場啦!

去到都係2圈半熱身之後拉筋, 今日既目標無變, 都係10個圈, 第5圈我會稍作拉筋同飲水....

頭2圈呼吸都係好亂, 唔知自己想點, 第三圈開始, 我試下用自己既呼吸節奏, KEEP住1-2-3-4(呼)1-2-3-4(呼)1-2-3-4(呼).....之後覺得條氣開始順返D, 但依舊橫隔膜有少許痛, 但不太嚴重, 我就試下大大力呼氣.......好似好左少少, 跟住.....我都好唔怕醜咁試下呼氣時嗌出黎......又唔敢嗌得太大聲......所以就keep住1-2-3-4(唉)1-2-3-4(唉)1-2-3-4(唉).....又好似真係舒服晒喎......到完成第5圈, 本來之前打算會停低拉筋飲水, 但發覺條氣又ok, 腳都未開始軟, 於是就打算俾自己第7圈先拉筋, 一路跑都keep到穩定呼吸, 只係雙腳慢慢咁提唔高......唔覺唔覺........原來自己已一口氣跑左8圈啦!!!!!不過當時雙腳已無力, 但仲有2圈就10個圈, 我咁都唔捱埋落去好似好唔抵喎!於是就死死氣捱埋佢啦........到最尾一圈, 我跟住外圈一個哥哥仔既步伐跑(佢都唔慢架...)到最後我仲過埋佢tim(不過我o係內圈), 但我都好有滿足感!!!

我真係估到唔自己真係可以一氣呵成完成10圈! 對我黎講真係一個創舉!不過下一次如果唔可以一次過完成唔, 我怕到時會好失望.......

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 58# 的帖子

豆豆媽,由上星期連續跑5個圈到今次連續跑10個圈,已是很大的進步...
    繼續加油呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-19 22:35 發表
    元朗大球場4K(第一次一口氣完成10圈)

原本星期三計劃放工去跑, 但到左放工既時候, 已覺得體力唔會應付到, 可能因為自己慣左唔食晏, 一到放工就好肚餓, 手腳又無乜力, 所以最終都係放棄左.......

休息左一星期 ...

豆豆媽好野呀!!! 就是這樣堅持, 不要放棄!!! 當完成了自己定下的目標, 真的很開心, 很有滿足感的. 妳得架!!! 咁每次最少都要跑10個圈喇 ^ ^