香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 00:16 發表

就嚟打風, 今日酷熱天氣, 好悶熱, 出街行都成身汗, 妳堅持去跑步, 叻!
減肥係漫長ge戰爭, 急不得, 減得太快好容易反彈, 減得太辛苦好容易放棄架!
唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食 ...

叮叮噹師姐講得好。
千萬不要急。最重要是身體健康。又聽到一些女仕用激進減肥法,弄壞身子,得不償失啊。
前幾年,有流行的Low carb減肥法,叫人去戒飯,結果carb不夠,搞出輕度腎病,常要去厠所,小弟也有試過,看了很久中醫條理身體才好,聼聞蔡依琳也有這問題。

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-4 06:00 發表

叮叮噹師姐講得好。
千萬不要急。最重要是身體健康。又聽到一些女仕用激進減肥法,弄壞身子,得不償失啊。
前幾年,有流行的Low carb減肥法,叫人去戒飯,結果carb不夠,搞出輕度腎病,常要去厠所,小弟 ...

多謝ching意見, 其實我本人係極之鍾意食飯, 每次都食大大碗再撈汁, 所以體重先急劇上升, 我而家改左食米粉果d, 自覺都ok, 起碼食得飽, 唔會手軟腳軟, 初初我有諗過完全戒澱粉質, 但知道咁樣一定會暈, 所以最後只係戒左飯, 麵包都會照食..

而我幾年前真係完全戒澱粉質, 一日食一至兩餐, 成日都食唔飽, 一食飽就好自責, 又無運動, 雖然真係短時間勁減, 但唔夠半年反彈得仲勁, 仲肥過未減之前.......所以而家我都會就住就住, 首要唔會俾自己餓親先, 運動方面而家都未的起心肝跑更多, 但一星期有一日勁出汗, 發洩一下, 個人都輕鬆左好多!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-4 09:19 發表
多謝ching意見, 其實我本人係極之鍾意食飯, 每次都食大大碗再撈汁, 所以體重先急劇上升, 我而家改左食米粉果d, 自覺都ok, 起碼食得飽, 唔會手軟腳軟, 初初我有諗過完全戒澱粉質, 但知道咁樣一定會暈, 所以最後只係戒左飯, 麵包都會照食..

而我幾年前真係完全戒澱粉質, 一日食一至兩餐, 成日都食唔飽, 一食飽就好自責, 又無運動, 雖然真係短時間勁減, 但唔夠半年反彈得仲勁, 仲肥過未減之前.......所以而家我都會就住就住, 首要唔會俾自己餓親先, 運動方面而家都未的起心肝跑更多, 但一星期有一日勁出汗, 發洩一下, 個人都輕鬆左好多!

豆豆媽開始習慣做運動, 慢慢加量再配合飲食,一定可以減到磅+修身o架!

不過食飯真係唔好撈汁...因為好肥o架! 應該戒所有汁,淨食白飯+菜+肉都可以減到磅o既!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 14:58 發表

豆豆媽開始習慣做運動, 慢慢加量再配合飲食,一定可以減到磅+修身o架!

不過食飯真係唔好撈汁...因為好肥o架! 應該戒所有汁,淨食白飯+菜+肉都可以減到磅o既!

係呀,食飯比起其他粉麵冇咁肥...
但撈汁真係好肥...切忌...
多菜少肉 + 適量運動,除了健康外,仲可以keep fit..
豆豆媽,加油...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

第一次跑街 - 5.4k

登錄/註冊後可看大圖

懶左2個星期, 如果唔再跑d肌肉可能又要重新適應, 所以趁今晚無電視好睇, 就打算玩下跑街.

返到屋企, 食左3片蛋糕+半杯西梅汁, 餵埋亞豆亞高就出發啦!

初初有諗過渣車出元朗大球場跑, 因為果度有水飲, 但我驚跑完隻腳踩油唔曉收, 所以都係打消左呢個念頭, 放低d門匙o係車就出發啦.果陣時間係7點50分.

今次同上兩次一樣, 都係會勁慢跑, 目標係non stop 一小時, 打算跑parco爸平時跑開條路, 但果樹好多山墳, 雖然七月節未到, 但夜媽媽都好似唔太好......

於是我就o係錦上路起跑, 源住馬路向西鐵方向, 打算去到西鐵原路跑回頭.
原來馬路真係唔好跑, 又多車, d車行過又吹d沙入眼, 又多人等巴士, 又多垃圾站, 勁臭呀!

咁鬼臭, 回程都係唔好原路跑啦, 我驚我會暈呀.....於是就改變主意, 跑左去原本唔想跑既銀河路啦......

呢樹真係靜好多, 人都唔多個, 而路邊又多雜草, d雜草真係令人好困擾, 了到我隻腳好痕, 仲有d樹葉又生到好低, 成日都要烏低身避......真係想搵日拎把大樹去剪鬼晒佢!

由於呢度真係有少少陰深, 雖然無咩事, 但一個女仔夜晚都會有d驚, 但都跑左入黎......都要繼續啦.....

到左4k 個上斜位, 我頂住都要慢跑上去, 雖然好辛苦, 但都唔可以停, 到左八鄉橋, 覺得自己勁需要水, 仲有一秒休克既感覺......但都無計, 水就無啦, 跑到返屋企咪有囉, 於是又再繼續......

八鄉橋果條斜路真係唔講得笑, 我諗都有500m, 我之前練渣打果陣, 跑到呢度一定係行架, 但仲有少少就見家鄉, 死都頂埋佢!

終於到左終點, o係油站門口拉下筋, 跟住就行返屋企啦, 返到車睇返時間係9點正.

後感:
我覺得自己氣量真係大左, 連跑1個鐘條氣都無唔順, 同埋今次無跑球場, 唔駛成日轉彎, 雙腳感覺都好左, 同埋跑完街發覺球場真係悶到嘔, 但球場既好處係 : 有水同埋有鐘

瘦身紀錄 : 又比上2兩星期輕左2磅啦

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 85# 的帖子

跑街冇跑運動場咁悶呀....
不過1個人跑街就唔好D咁靜的地方...
下次出發1小時前飲多少少水才起跑,應可減少有缺水的情況...
有休克的感覺,似乎好恐怖,唔好咁搏命呀...
或者你跑街時可以用腰包裝住支細水跑,方便你隨時補水...
恭喜你成功征服斜路呀...
你跑街時有冇帶錶跑?橫掂你都知條路有幾長距離...
下次再跑時也能計時嘛...
豆豆媽,繼續加油呀...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 14:58 發表

淨食白飯....無汁好難食架喎 我好希望到我達標果日, 可以食一大碟我最愛既咖哩牛腩飯多汁

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-8-18 07:59 發表
跑街冇跑運動場咁悶呀....
不過1個人跑街就唔好D咁靜的地方...
下次出發1小時前飲多少少水才起跑,應可減少有缺水的情況...
有休克的感覺,似乎好恐怖,唔好咁搏命呀...
或者你跑街時可以用腰包裝住支細水跑,方 ...

其實而家跑5K無水都剛剛應付到, 但多過5K就應該唔得啦, 我好麻煩架, 唔想揹住D水跑, 所以先覺得球場方便, 仲有我好大汗, 戴錶COOL住好唔舒服, 球場有鐘唔水戴錶都得嘛, 不過我都打算將D舊表剪左表帶......袋o係褲袋都可以計時嘛
我會努力架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜恭喜...
繼續努力啦...
跑街跑場都是跑..
跑得開心就隨處跑啦..

升級   17.95%

該用戶從未簽到

元朗運動場 - 432m x 12圈

今日去左跑運動場, 其實我想跑街多d

去到球場見到封左1-4 線, 咁我就揀左第5線跑, 是但跑左2圈熱身, 跟住就打算跑60分鐘

球場個大鐘又維修, 攪到要睇場邊個電子鐘, 好唔慣

雖然下晝都仲係酷熱天氣警告, 但夜晚8點又覺得幾清涼, 相信跑街會仲舒服

我仍然好似平時咁龜速跑, 跑呀跑呀, 又要掛住睇鐘又要數圈, 我諗無數錯呱....

一路跑都無咩異樣, 只係愈跑雙腳愈軟, 但唔係完全無力, 所以都可以keep住唔停跑, 到完成左第12個圈, 個胃突然勁痛, 所以就決定停低啦, 睇下個鐘, 跑左44分鐘, 仲有16分鐘先完成目標呀

後感 :  今日無咩後感, 係個胃突然痛, 覺得好唔抵
瘦身紀錄 : 我比5日前重左2磅, 我相信係我呢5日內食左2次飯, 話左戒飯就咪鬼走去食啦, 以後唔準再食飯呀

升級   17.95%

該用戶從未簽到

新鞋仔 - Wave Rider 12

好想快d試下著黎跑呀

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

同場加映 - Rider 12 家族合照

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

對R12影得好靚呀...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-8-26 11:47 發表
對R12影得好靚呀...

好想快d同佢開齋呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 11:54 發表

好想快d同佢開齋呀

咁你今個星期著住佢跑步啦~~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-8-26 11:56 發表

咁你今個星期著住佢跑步啦~~

一定一定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 11:34 發表
新鞋仔 - Wave Rider 12

好想快d試下著黎跑呀" />" />

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://images4.fo ...

睇到妳咁多跑鞋.....我又醒起要買鞋啦,一對用來毅行,一對用來跑比賽,一對用來練習,諗起都肉痛~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-26 14:17 發表

睇到妳咁多跑鞋.....我又醒起要買鞋啦,一對用來毅行,一對用來跑比賽,一對用來練習,諗起都肉痛~

咩咁多呀.......另外果2對係parco爸架...........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 14:21 發表

咩咁多呀.......另外果2對係parco爸架..........." />" />

用我個兩對地盤鞋..襯住你對新鞋....你有冇想過佢感受嫁...真係殘忍呀...

大圍講佢自己..要買鞋炸...
大圍..買啦買啦...一對走幾百K...你一次過買同分開買..你都是走咁多嫁啦..早買早享受...

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽對新鞋仔好靚啊~~~
記住出返個用後報告呀, 我都要買返對跑街鞋~~~
查實我都同圍圍一樣, 煩緊好無買多對行山鞋呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-26 14:55 發表
豆豆媽對新鞋仔好靚啊~~~
記住出返個用後報告呀, 我都要買返對跑街鞋~~~
查實我都同圍圍一樣, 煩緊好無買多對行山鞋呢

菲菲:
行山鞋我有呀,著過兩次來操毅行就覺得唔係咁適合,我係想買對厚底同避震好d既跑鞋來玩毅行!
我個人覺得行山鞋保護性係好d.....不過比較硬唔係咁適宜長時間著,如果用來跑山因為避震唔夠更加唔掂~