香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練習日期及時間: 2009年9月01日 / 19:38
    地點: 九龍灣運動場
    原目標: 2.4K Test + 2.4K x3
    天氣狀況:
    裝備: 背心 / Mizuno Wave Spacer R4 / Garmin 305

今晚跟會在九龍灣運動場練習,天氣都不太差,臨近尾個Set即第21圈就落起雨來,但很舒服很正!
    今日之前即由上星期五已停操小休幾日,調整一下及觀察雙腿的傷患情況,其實唔係真的超級嚴重,但經常都痛,
    雖然有時都可以勉強忍受,但都不可掉以輕心! 其實小休後心理上係好似好DD,但始終唔會話好就即時好...相信要一些時間,
    但我又唔能夠比到佢,唯有每課都小心D啦! 今晚運動場相當熱鬧,有自己跑會,又有其他幾個跑會,真的人山人海,高手雲集(除我之外),
    今晚餐單係先做2.4公里測試,之後再跑2.4K x3sets, 其實心諗做完2.4測試,仲點有力走多3sets呢,因此今日成日都好有壓力,
    落到場,走完2.4test後,情況比較亂,我亦與其他組員失散,之後就唯有跟比較快既組,每跑完一set都有想放棄既念頭,不過我始終唔想咁輕易放棄,
    跑到之後兩組都慢慢適應佢地既步伐,但已身心俱疲...

2.4測試結果比預期中好,比兩個月前進步,而之後的3sets 2.4K亦都勉強捱到!!整晚表現都滿意,只不過係腳患問題仍然存在,但都唔算特別惡化,
    但就除了以往的膝蓋,腳根之外,近排又多了一樣左前小腿骨近前面位置痛,可能係骨膜發炎...哈.真係越來越多問題..

以下是今晚每Set既分段時間:
    2.4K Test
    第01Set (400x6) 1:28 1:35 1:37 1:36 1:39 1:36 Total (9:35) + 10mins rest
    第02Set (400x6) 1:44 1:45 1:44 1:46 1:44 1:43 Total (10:26) + 5mins rest
    第03Set (400x6) 1:46 1:47 1:46 1:48 1:44 1:40 Total (10:31) + 5mins rest
    第04Set (400x6) 1:47 1:46 1:44 1:42 1:42 1:23 Total (10:04)

升級   29%

開心

ee_tpk 兄,
    其實我都有想過去睇醫生,但有時又覺得好似好D無咁痛,咁就費是花錢啦....
    但情況再差就會真係行動!!多謝提點!!

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 23:27 發表

暫時不妨去做做Eliptical,單車,游泳等non-contact的aerobic exercise,保持fitness但給腳有些時間養傷。

George 兄,
    你提意都好好,我亦會考慮試下!!
    返正大廈都有gym room,如果就到時間都可以試!!謝謝你的意見!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:32 發表
    練習日期及時間: 2009年9月01日 / 19:38
    地點: 九龍灣運動場
    原目標: 2.4K Test + 2.4K x3
    天氣狀況:
    裝備: 背心 / Mizuno Wave Spacer R4 / Garmin 305

今晚跟會在九龍灣運動場練習,天氣都不太差,臨近尾個S ...

跑得不錯!腳還可以嗎?

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年9月2日 / 20:32
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 13 (6:10/K)
    天氣狀況:
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

今晚的Easy Run 在將軍澳運動場內跑,原本可以輕鬆的一課Recover,但走到一半右腳根便開始痛,其實我開始發現每次慢跑都好似比快跑更快有問題,
    不知是否慢跑時用了另一種跑姿,與快跑有點唔同,因而引致痛楚加劇加快,定係慢跑下會更留意痛楚的存在,真的不知是甚麼原因,
    不過我仍然繼續跑下未完的路,亦因今晚天氣都有點清涼,因此精神感覺有點好,但肉體感覺就另一回事! 其實想清楚,可能每課慢跑都係快跑的
    旭日,因此有可能係快跑後的後遺症,有可能唔關慢課事呢... 埋單總結今晚比平時慢,因為真的要遷就右腳根仔.....

以下是今晚每500米既分段時間(500米一Lap):
    第1Lap (500m) 3:01
    第2Lap (500m) 3:01
    第3Lap (500m) 2:55
    第4Lap (500m) 2:57
    第5Lap (500m) 3:14
    第6Lap (500m) 2:57
    第7Lap (500m) 3:12
    第8Lap (500m) 3:13
    第9Lap (500m) 3:18
    第10Lap (500m) 3:13
    第11Lap (500m) 3:22
    第12Lap (500m) 3:25
    第13Lap (500m) 3:26
    第14Lap (500m) 3:26
    第15Lap (500m) 3:25
    第16Lap (500m) 3:26
    第17Lap (500m) 3:18
    第18Lap (500m) 3:24
    第19Lap (500m) 3.23
    第20Lap (500m) 3:19
    第21Lap (500m) 3:13
    第22Lap (500m) 3:23
    第23Lap (500m) 3:26
    第24Lap (500m) 3:17
    第25Lap (500m) 3:19
    第26Lap (500m) 3:20

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 05:06 發表

跑得不錯!腳還可以嗎?

跑時都可以,跑完就慢慢開始痛!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-3 09:35 發表

跑時都可以,跑完就慢慢開始痛!

tom ching 是不是Heel Striker呢?
    如果是的話,可以考慮該成mid-foot striker,可以跑舒服一點,和減低受傷的機會。

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 12:47 發表

如果是的話,可以考慮該成mid-foot striker,可以跑舒服一點,和減低受傷的機會。

George 兄,
    我本身已經用中掌著地,但昨晚越跑越痛下,轉用腳跟著地,反而好DD,
    勉強忍受腳跟痛至完成13K... 我開始估究竟我係唔係有扁平足....
    不過又唔識睇係唔係.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:38 發表

ee_tpk 兄,
    其實我都有想過去睇醫生,但有時又覺得好似好D無咁痛,咁就費是花錢啦....
    但情況再差就會真係行動!!多謝提點!!

我不是 ee 兄.. 我已經見過你 gala
    其二... touch wood d 講句
    傷勢差0左可能花費醫藥費時間更多.. 你不得不留意這個
    我是過來人... 當時就係處理得唔好.. 而家跑番但時不時都發作...
    馬拉松變得遙不可及

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 12:47 發表

為何中掌會比較好?
    中掌唔會對膝頭做成壓力嗎?

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:32 發表 但就除了以往的膝蓋,腳根之外,近排又多了一樣左前小腿骨近前面位置痛,可能係骨膜發炎...哈.真係越來越多問題..

我以前都試過兩次小腿脛骨痛, 第一次係著對避震唔夠(跑過一千k)既鞋, 第二次係著對厚底 避震太好既鞋
    發覺換過對鞋 就唔痛啦

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:32 發表 今晚餐單係先做2.4公里測試,之後再跑2.4K x3sets, 其實心諗做完2.4測試,仲點有力走多3sets呢,因此今日成日都好有壓力,

平時星期三我地會跑2個5k, 次次都跑得慢過 實力差唔多既朋友仔, 有時仲比佢lap成個圈
    有個ching一眼睇出,  話我未跑第一個 就已經擔心定無力跑第二個, 簡直係當頭棒喝
    其實唔洗擔心太多, 專心去走好每一步, 自然會跑起左信心, 之後既 只要順住去, 一定唔會跑得差

最近少左見stanley, 唔知佢呢排點呢?

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年9月3日 / 19:34
    地點: 小西灣運動場
    原目標: 400/200 x6set 1:1 rest
    天氣狀況: 28-33C   

今日跟宇宙在小西灣練習,是日餐單: 400m+200m 1:1 休息時間 x6sets,今日天氣比較清爽,而且小西灣運動場比較大風,
    所以都幾舒服,不過昨晚的腳患仍然影響著我今日的表現,而且昨晚的EasyRun相對於我黎講,並不好走及並未能Recover之前的疲累,
    但好慶幸今晚總共跑3.6K,並不算長及容易走,因此當我有限度地走畢全課後,我的腿大哥的心情仍然好好,未有再惡化!!
    究竟我的腿傷是由怎樣引起呢,會唔會係對跑鞋問題...心中又充滿疑惑

今晚成績表:
    第01Set (400m) 1:40 +rest + (200m) 44.83 +rest  
    第02Set (400m) 1:35 +rest + (200m) 45.91 +rest  
    第03Set (400m) 1:33 +rest + (200m) 45.25 +rest  
    第04Set (400m) 1:34 +rest + (200m) 45.71 +rest  
    第05Set (400m) 1:26 +rest + (200m) 46.26 +rest  
    第06Set (400m) 1:24 +rest + (200m) 32.12 +rest

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 17:08 發表

為何中掌會比較好?
    中掌唔會對膝頭做成壓力嗎?

中掌不會對膝頭做成壓力,如果是用前掌和身體過度前傾,就會可能對膝頭做成壓力.

身體保持跟腳板著地點是一線的就可以減低受傷的機會.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-3 16:40 發表

George 兄,
    我本身已經用中掌著地,但昨晚越跑越痛下,轉用腳跟著地,反而好DD,
    勉強忍受腳跟痛至完成13K... 我開始估究竟我係唔係有扁平足....

tom 兄,你是腳跟joint (ankle joint)痛還是在腳板上的腳跟痛呢?

升級   29%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 17:07 發表

我不是 ee 兄.. 我已經見過你 gala " />" />" />" />" />" />
    其二... touch wood d 講句
    傷勢差0左可能花費醫藥費時間更多.. 你不得不留意這個
    我是過來人... 當時就係處理得唔好.. 而家跑番但時不時都發作...
    馬 ...

師兄, 唔好意思, 淨係睇你個網名真的估唔到你係???
    其實我都想早D睇醫生,不過佢有時又好似好D,.....咁咪等下等下...到依家都未行動囉!
    我會多加留意,有需要就會去睇的....

升級   29%

開心

原帖由 finewong 於 2009-9-3 23:18 發表

我以前都試過兩次小腿脛骨痛, 第一次係著對避震唔夠(跑過一千k)既鞋, 第二次係著對厚底 避震太好既鞋
    發覺換過對鞋 就唔痛啦

平時星期三我地會跑2個5k, 次次都跑得慢過 實力差唔多既朋友仔, 有時仲比佢l ...

finewong兄,
    你講得好有道理,我會記住你既方法,專心走好每一步!!
    Stanley 佢都好勤力練習, 你撞唔到佢可能係時間唔夾吧,不過佢有時都會呢道跑下,果道又跑下...未必咁容易見到佢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-4 01:20 發表

師兄, 唔好意思, 淨係睇你個網名真的估唔到你係???
    其實我都想早D睇醫生,不過佢有時又好似好D,.....咁咪等下等下...到依家都未行動囉!
    我會多加留意,有需要就會去睇的....

我都話我唔係 ee 兄
    我係 ee 小師妹
    之前在 tko 上斜特訓已經見過你了

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-4 10:11 發表

我都話我唔係 ee 兄
    我係 ee 小師妹
    之前在 tko 上斜特訓已經見過你了

ee 小師妹,不要見怪,這裡男多女少,所以通常我們都叫每個人做師兄,以後會記住你是師姐或師妹.你喜歡哪一個多一點呢?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-4 01:26 發表

finewong兄,
    你講得好有道理,我會記住你既方法,專心走好每一步!!
    Stanley 佢都好勤力練習, 你撞唔到佢可能係時間唔夾吧,不過佢有時都會呢道跑下,果道又跑下...未必咁容易見到佢...

如果是腳板上的腳跟痛,可能要穿cushion強一點的鞋,tom兄你是穿stability,motion control or neutral跑鞋呢?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom 兄:
    你是腳跟骨後方的跟腱疼痛? 我也有這經驗!醫治的方法不外是減小跑步的intensity,不要快跑;冰敷和自已針炙。
    原帖由 tomde 於 2009-9-3 16:40 發表

George 兄,

升級   29%

開心

2009年9月6日 / 07:30 /  小西灣運動場 / 32K
    自前一課(3/9)後小休3日,準備應付長課32K,但當日跑了10K後,腳跟又開始發痛,由於我又用D呀Q精神去克服,所以直至跑畢後,
    就更加痛...於是回家後就即敷熱水及按摩(自己),到第二日就好些少...

2009年9月7日 / 19:00 /  九龍灣運動場 / Easy Run 14K
    今日中午因為仍然痛,所以真的要去看看西醫,仍都同我估計一樣,就係跟膜炎,佢比左11日藥我,話幫我消炎,希望有好轉啦,如果唔得,
    佢話再幫我打針試下....      ,   而晚上我無跟Target 14K走, 只輕鬆走了5K,避免影響到再惡化... (服藥後,心理上好似有舒緩作用)

2009年9月8日 / 19:40 /  九龍灣運動場 / Fartlek 15K
    到了今日繼續服藥,感覺又好似好些...但都有隱隱作痛,於是就跟會走了個15K,時間都勉強應付到,很高興,但高興過後,亦使到,
    痛楚既腳很反覆....心裡很內疚....

2009年9月9日 / 20:00 /  將軍澳運動場-副場 / Easy Run 14K
    今日主場維修,唯有去了副場,今晚又係我最怕的Easy Run, 因為唔明點解每次Easy Run 後都勁腳痛,比快跑後更痛.....
    真的唔想堅持,結果走到13K後便在不願意的情況下停下來. 點到即止,見痛即停!!

2009年9月10日 / 19:45 /  小西灣運動場 / 5K Mar. Pace + 5K Fast Mar Pace. (10K) / T3
    註: 5K Mar. Pace = 5:10 /K (2:04 /400M) ;
    其實在服藥後這幾天,因為都無得比佢休息,因此都唔係康復得好理想,好反覆.... 但因為唔想影響進度, 唯有堅持, 其實各網友師兄師姐,
    雖然現在都盡量簡化寫blog內容,但在長跑方面都無偷懶的,寫小D係因為已經唔夠時間分配寫長篇,因為我用超慢速打字...每次都打很久,
    打到很夜....總然之我會同大家一起繼續努力!! 今晚的集訓,在三號風下進行,很吃力但很有趣,因為風力大到可以吹走個人....
    結果我與其他師兄都順利完成,不過唔知係唔係太用力的關係....回家後又痛多了....