香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄都有係小西灣出沒...
小弟都成日係小西灣度練習
多多指教

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-11 09:52 發表
2009年9月6日 / 07:30 /  小西灣運動場 / 32K
自前一課(3/9)後小休3日,準備應付長課32K,但當日跑了10K後,腳跟又開始發痛,由於我又用D呀Q精神去克服,所以直至跑畢後,
就更加痛...於是回家後就即敷熱水及按摩(自己), ...

Tom兄,養傷要緊,痛就休息一下,做其它的有氧運動暫時保持Fitness,好了以後再練,可能效果更好。

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 smchan2 於 2009-9-11 10:18 發表
    師兄都有係小西灣出沒...
    小弟都成日係小西灣度練習
    多多指教

smchan 兄,多多指教! 我在小西灣運動場多數係跟會跑,
    好少一個人到這裡,因為交通比較轉接...
    希望有機會同你可在場內相認吧!!

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-12 01:56 發表

Tom兄,養傷要緊,痛就休息一下,做其它的有氧運動暫時保持Fitness,好了以後再練,可能效果更好。

George兄, 多謝提點!!
    今日對腳仍未好...仍是反反覆覆...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-14 00:58 發表

George兄, 多謝提點!!
    今日對腳仍未好...仍是反反覆覆...

腳底筋膜炎好長手尾, 亦都好容易番發
    發炎太久會令發炎位置惡化, 鈣化成骨刺就藥石無靈..要做手術 (即係同劉翔同一個 case)

有 d ching 在運動創傷區討論
    足底筋膜炎主要以下原因誘發
    1)扁平足
    2)跑步時以小腿發力
    未知 ching 中唔中以上兩點
    如果ching 唔改跑姿, 一直會番發

以 ching 既情況, 腳痛仍一味死跑...
    跑後護理功夫不足,  如冰敷... 腳底拉筋(可以踩網球為輔助)
    相信短時間內難以有好轉跡象

坦白講..食消炎藥效力不大... 應該要去睇物理治療.. 以外力舒緩發炎位置...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-14 00:56 發表

smchan 兄,多多指教! 我在小西灣運動場多數係跟會跑,
    好少一個人到這裡,因為交通比較轉接...
    希望有機會同你可在場內相認吧!!

ching 係唔係跟宇宙長跑會跑?
    我見佢地依排有時會落小西灣
    仲要好多人tim...

升級   29%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-16 15:49 發表

腳底筋膜炎好長手尾, 亦都好容易番發
    發炎太久會令發炎位置惡化, 鈣化成骨刺就藥石無靈..要做手術 (即係同劉翔同一個 case)

有 d ching 在運動創傷區討論
    足底筋膜炎主要以下原因誘發
    1)扁平足
    2)跑步時以小 ...

今日我去左睇物理治療, 佢就話唔算係扁平足,其實我估係跑姿問題引起...<--自己靠估真係可能用左小腿去衝....
    今日睇完後,好似鬆左D,今晚連Easy Run 都唔敢跑住,雖然物理治療師就話可以繼續跑,
    但我就想暫時停一停先,直到星期日長課再睇下點先...
    而今晚我就改左去游水..希望可以keep住體能..
    (其實我好擔心會跑唔到我既第一個馬拉松比賽,現在只有幾星期時間,真的希望可以順利完成,現在唯有盡量休養啦)
    多謝長跑網既師兄弟,師姐妹支持!!我會加油的!!希望可以長跑長友!!
    ai....受傷真令人沮喪!!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-16 23:42 發表
    (其實我好擔心會跑唔到我既第一個馬拉松比賽,現在只有幾星期時間,真的希望可以順利完成,現在唯有盡量休養啦)

第一個馬拉松比賽咁重要, 梗係要好好享受啦
    其實唔洗擔心太多, 首要係調理好身子 + keep好狀態

祝你跑個滿意既首馬

升級   29%

開心

各位師兄,我終於完成左第一個全馬返黎啦!!! 好開心呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

tom 跑成點ar ~~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-10-21 14:44 發表
    各位師兄,我終於完成左第一個全馬返黎啦!!! 好開心呀!!

恭喜!
    感覺如何?
    傷痛沒問題吧。

升級   29%

開心

原帖由 快活人 於 2009-10-21 14:56 發表
    tom 跑成點ar ~~~

快活人師兄, 當日天氣好好,好清爽!!! 詳細賽後檢討都未有時間寫...
    成績僅僅達標... 3:38:47
    自己target time 係3:38:00 (3:40:00 下限)

原帖由 佐治男孩 於 2009-10-21 22:07 發表
    恭喜!
    感覺如何?
    傷痛沒問題吧。

佐治兄, 多謝你過去既提點及鼓勵!!
    完成第一個全馬既感覺,真係好爽快,好難形容!! 好感動!!
    傷痛由始至終都係到, 只係落到比賽時唔諗,盡量扮感覺唔到,專心跑!! 用呀Q精神!!

在此亦都要認真要向我地既跑會教練添Sir及各會友致謝!!

升級   0%

該用戶從未簽到

tom 好厲害!小心身體,好好休養 ~~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-10-21 23:48 發表

快活人師兄, 當日天氣好好,好清爽!!! 詳細賽後檢討都未有時間寫...
    成績僅僅達標... 3:38:47
    自己target time 係3:38:00 (3:40:00 下限)

佐治兄, 多謝你過去既提點及鼓勵!!
    完成第一個全馬既感覺,真係 ...

第一只馬就3:38,很不錯的時間。而且,很好意頭啊-生生發!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Congratulation. Take a short break and start to prepare Standard Chartered Marathon. Meet you there.

升級   0%

該用戶從未簽到

好好成績 ~~~~
    你依段時間盡量休息~~好番後記得join我地一齊run ar ~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

恭喜 tombe Ching....好快....好好休息..........渣打見

升級   72.11%

該用戶從未簽到

恭喜 tom兄, 好厲害3:38:47 成績非常好!