香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

夢璃......一切從心開始

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

一切從心出發
    "Spirit of dream, inspired by heart"

呢句野正正就係夢璃黎緊新既長跑賽季既主題,經過最近呢兩、三個月小弟係各方面發生過既事之後,就黎個"大革新",務求以全新形象示人,委任長跑壇外既獨立經理人成立後援團,協助處理日常報名參加比賽既
    為左配合"大革新"行動,封塵封左超過半年既夢璃係長跑網既跑步日誌亦即將復活,請各位多多留意喔~

心夢之城 (夢璃 Sam Tam Office) 團隊 示
    +1 0
    上一篇︰搬左去灣仔(近修頓),想問最近邊道有緩跑徑?下一篇︰【求助】請各位ching幫幫我,也是找不到46號size(30cm)

升級   0%

開心

推薦
    夢璃係長跑網既長跑日誌已經停止更新8個月,過去8個月究竟跑左幾多里數呢?
    而家等夢璃後援團為大家揭曉
    Jan 368.6km
    Feb 161.3km
    Mar 114.3km
    Apr 130.9km
    May 144.8km
    Jun 109.6km
    Jul  115.2km
    Aug 106.1km

Like: 5.0
    Like: 5
    welcome!  發表於 2014-9-2 12:07
    Long time no see ! :)  發表於 2014-9-2 11:26
    Long time no see! :)  發表於 2014-9-2 11:25

升級   0%

開心

推薦
    夢璃第4週備戰全馬操練情況如下(9/21-9/27)
    9月21日(Sun)17.3km
    9月22日(Mon)22.7km
    9月23日(Tue) 7.1km
    9月24日(Wed) 8.6km + 1.4km
    9月25日(Thur) Rest
    9月26日(Fri) 14.8km
    9月27日(Sat) 8.3km
    本星期里數:80.2km

升級   0%

開心

推薦

“東西狂奔” by 夢璃

東西狂奔” by 夢璃
    Inspired by Leila, Michelle, , 玩魚 etc….
    後日就係渣打香港馬拉松全馬公開報名既日子,作為全港知名度最高既馬拉松賽事,好多有心上全馬既跑手會爭住係報名果日坐係電腦面前報,當然有跑開馬拉松而有心想報既,一早就透過佢地所屬既田總屬會,或者運用優先報名權” (即係上屆指定時間內完成既跑手) 已經完成報名程序。
    以往香港只有兩個全馬既賽事,分別係中國沿岸馬拉松”(CCM) 同埋渣打馬拉松”(渣馬) ,但係呢個情況係上年開始改寫,事關城門河皇者之戰加設左 全馬途程,故此而家香港有三場全馬賽事。
    早係今年8月中,小弟公開透過facebook諮詢我係12月尾舉行既城門河皇者之戰繼續衛冕半馬組別冠軍,定係挑戰全馬?結果係唔夠24個鐘內有117like,超過左自己所定既100like就挑戰全馬既界限,順理成章我第三個全馬就城門河皇者之戰
    針對今個賽季既情況,小弟特意搵左幾位係IEd識得既人,組成夢璃粉絲後援團,除左為我報名參加賽事提供建議外,亦擔當監察既角色,從而令小弟係操練上能夠達到預期既目標。由於距離下個全馬只係剩番3個月多D既時間,我都急不及待要儲里數,開始備戰既第一個禮拜,果個禮拜既里數已經直接上到70km,單周100km既里數,我相信分分鐘會比我預計更早達標。
    講開儲里數,操長課” (LSD)就係一個重要既元素,講番我以往備戰全馬果陣,起碼都有330km以上既長課,終極長課果次要跑到38km;當然今年備戰全馬真係一個好大考驗,事關今年天氣異常炎熱,如果照用番我上個賽季操長課既路線,恐怕會中暑身亡,故此得到幾位友人既鼓勵下,採取一個全新策略,東西狂奔既概念就因此而誕生。
    以往我操長課都係向南方跑向北方,由於小弟居於東九龍,跑向北面(如西貢、沙田、馬鞍山、大埔) 均需攀山越嶺,雖然途徑呢D路段能夠鍛練到大腿既肌肉,但如果長期以高速跑落斜或者稍不留神,會增加受傷既風險。東西狂奔,顧名思意由東面跑向西面,跑經既路段大多為市區既主要道路,地勢較平坦,但唯一要注意既就一定要係凌晨三、四點出發,跑到去目的地果陣最好就天光冇幾耐,因為如果日間/夜晚跑,車流量多,根本係冇乜可能令個人跑得順。
    東西狂奔系列暫定有5回,資料如下:
    1回: 藍田至尖沙咀碼頭  (全長 15.8km)
                    途徑鯉魚門道、裕民坊、牛頭角、九龍灣、太子道、亞皆老街、窩打老道、彌敦道、柯士甸道、尖東
    2回: 藍田至葵興站 (全長 20.2km)
           途徑鯉魚門道、裕民坊、牛頭角、九龍灣、太子道、界限街、長沙灣道、九華徑、荔景山路、葵芳
    3回: 藍田至荃灣西約
    4回:藍田至青衣
    5(最終回) :藍田至屯門碼頭

升級   0%

開心

推薦

將軍澳PB跑 重溫多年前奪標滋味

三年前,我在香港東南部奪得自己首個公開長跑比賽冠軍
    三年後,我又再一次在香港東南部奪得長跑比賽冠軍

"波係圓既",這句說話是已故資深體育記者伍晃榮時常報道一場球賽所講的話
    證明這個世界甚麼事情都有可能發生

三年前我還是一個就讀副學士學生,差點無法升上大學
    三年後,首個全馬sub3,港運會也參與過,大專越野賽只是通過選拔就成事
    故此近日我有份參賽的比賽,勢必全力以赴,為大專賽前增強士氣

前日舉行的"將軍澳PB跑"是小弟加盟教院越野隊後首場比賽
    這個PB跑賽事其實分為3站,將軍澳是系列賽首站
    分為5km/10km兩個途程,5km賽程則比較簡單,在運動場出發後,跑康城海濱長廊原路折返
    至於我今次參賽的10km,頭半程與5km賽一樣跑康城海濱長廊,
    但返回運動場附近便要跑坑口、寶琳區內一帶
    假如沒有足夠工作人員指示,跑手很容易會跑錯路

是次賽事可以自定英文字號碼布,故此我選擇用我自己偶像的名字Dong Nhi 來命名
    全程一直於前列競跑,大部分時間跟著37"的pacer,以37'31"完成,全場第3,組別第1

這場賽事雖然參賽人數不多,但有幸得到多名跑友前來幫手拍照,多謝你們為我和一眾跑友拍下這個歷史時刻
    今個賽季第2場賽事已順利完成,下場賽事是以隊際身份參加於大尾篤水壩舉行的國慶長跑,各位好友記得多多支持喔^^

登錄/註冊後可看大圖

康城海濱長廊(頭1,2km左右)(嗚謝長跑網tammy師姐提供相片)

登錄/註冊後可看大圖

康城海濱長廊(頭1,2km左右)(嗚謝長跑網tammy師姐提供相片)

登錄/註冊後可看大圖

最後幾百米(運動場附近)(嗚謝長跑網David Lo提供相片)

登錄/註冊後可看大圖

賽前大合照(嗚謝長跑網皇上提供相片)

登錄/註冊後可看大圖

賽後大合照(嗚謝長跑網皇上提供相片)

登錄/註冊後可看大圖

頒獎禮(嗚謝長跑網皇上提供相片)

恭喜!  發表於 2013-9-23 00:41

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎 sam 兄 開 blog~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜sam開blog大吉!
    長跑長有, 長寫長有.

升級   0%

開心

2010.4.15練跑小記

小弟個blog 已經update左
    有今日練跑既小記
    http://hk.myblog.yahoo.com/ll-3578/article?mid=1400

升級   0%

開心

DOW Live Earth-Run for Water 總結

今日係"世界水日"
    全球多個地方響應呢次活動
    就搞左6km既慈善賽跑

我今朝早首次遠征天水圍北部既濕地公園
    跑呢次比賽
    一開頭我就應聲彈出帶頭跑
    跑跑下想跑甩後面
    但跑到一半已經力弱
    後尾仲要捱

起跑既情況

登錄/註冊後可看大圖

臨到終點既一刻

登錄/註冊後可看大圖

Special thanks : 花花DeeDee~~ 提供以上相片

Anyway,我都能夠拎到獎
    我係"男子青年組"裡面跑第2

拎完獎之後,就聽下"軒仔"唱歌la~~~
    Capture by ♥-♪夢璃☆-♥

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

阿Sam既長跑里程

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

衷心感謝LL3578 師兄無私分享~
    祝長跑長有~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

年青力壯~~~師兄繼續努力哦

升級   0%

該用戶從未簽到

加油 !!..............

升級   0%

開心

是日操練情況

我今日係雨天既情況下練跑
    由彩虹經樂華、秀茂坪同四順
    然後沿新清落斜跑番落匯8坊

我跑到去順天果陣開始落大雨
    但就愈跑愈起勁
    結果成身濕晒

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 LL3578 於 2010-4-29 16:28 發表

但就愈跑愈起勁
    結果成身濕晒

嘻~師兄真係勤力~我都跑到濕晒~~
    25號見到你黎影相~~不過未有打招呼~~下次再見

升級   18.33%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2010-4-29 16:28 發表

但就愈跑愈起勁
    結果成身濕晒

你住清水灣道8號?

升級   0%

開心

原帖由 阿賢 於 2010-4-30 11:12 發表

你住清水灣道8號?

我邊會咁有米呀~~
    雖則我平日係住新蒲崗既

升級   66.2%

開心

Ching 加油 !

升級   0%

開心

30/4 練跑小結

我係尋晚去左沙田運動場
    除左約左"璃夢"吹水之外
    仲有佢係現場督操我練跑
    當晚就跑左1500m
    其實跑黎只係俾"璃夢"睇下我既壯態fit唔fit jer~~~
    2/5 晏晝,"夢璃"會熟習下必達夏日長跑既比賽賽道

升級   0%

開心

2/5 練跑小結

今日晏晝見完"璃夢"就去練跑
    今次就由黃泥頭村經石門跑到去馬鞍山運動場
    呢次練完跑之後就實地望下必達長跑比賽所經之地既環境
    等我有個心理準備,點樣去完成下個禮拜日既8km賽事

升級   0%

開心

2010必達夏日長跑總結

今日係母親節
    小弟首先祝願天下間所有既母親
    母親節快樂

今日除左係母親節之外
    今朝係沙田區有場長跑比賽上演
    就係"必達夏日長跑"
    而家已經去到長跑賽季季尾
    跑埋呢場,黎緊呢3-4個月我就休戰la~~
    你地下次再見到我跑比賽既話
    可能已經係聯合國果場

講番我今日既表現
    雖則今日天氣比較熱,跑得比較幸苦
    但我仍然能夠係我預計時間35mins內完成賽事
    仲好意外咁拎到分組既第10名

升級   0%

開心

係上個禮拜5晚練完跑之後
    我膝頭好似隱隱作痛
    所以而家要暫停練跑半個月先

*我懷疑自己膝頭隱隱作痛既原因
    可能係之前場比賽太過博,加上練跑好多時要跑急斜、急彎而造成  

升級   18.33%

該用戶從未簽到

師兄好好休養呀,好返晒先再跑過

升級   0%

開心

小弟近日受心理問題困擾
    可能要將恢復練跑既時間押後