香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578
打印 上一主題 下一主題

夢璃......一切從心開始

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

2013年1月跑步紀錄(截至27/1)

1/1 采頤花園>順利>科大>坑口道>環保大道>康城海濱新路>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>德田 26km 時間:2:06
    2/1 德田>澳景路>坑口>寶林>康城海濱新路>將軍澳運動場 16km 時間:1:05'39"
    4/1 德田>澳景路>寶林>翠林>康盛花園>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園 15.4km  時間:1:07'42"
    5/1 德田>秀茂坪>順利>翠屏村   7.2km
    6/1 美津濃半馬 (未能跑畢全程) 13km
    7/1 教院>大尾篤>三門仔>教院 14.4km  時間:59'49"
    8/1 斧山道運動場>順利>科大>舊清>彩雲>新清匯8坊 17km 時間:1:21'20"
    9/1 德田>秀茂坪>順利>科大>坑口道>將軍澳醫院>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>將軍澳醫院>環保大道>康城海濱新路 30.2km  時間:2:19'06"
    11/1 科大>西貢公路>西貢市>大網仔路>西沙路>馬鞍山海濱長廊>雙橋>科學園>大埔海濱公園>教院 33.8km 時間:2:29'01"
    13/1 石崗10K 賽  時間:38'41"   全場+ 組別冠軍
    14/1 采頤花園>彩德>樂華>順利>彩雲>斧山道運動場>蒲崗村道球場 9.3km 時間:46'38"
    16/1 德田>秀茂坪>順利>科大>坑口道>將軍澳醫院>將軍澳運動場>寶林>翠林>將軍澳運動場 25.1km
    17/1 教院至馬鞍山(海典居)來回 32km
    20/1 西貢區長跑賽 15.5km 時間:58'45"   "全場冠軍"
    22/1 教院(經汀角路)>廣福(經大埔公路)>白石角>吐露港海濱>大埔海濱公園>教院  16.4km  時間:1:15
    23/1 德田>藍田公園>晨運徑>馬游塘村>康盛花園>將軍澳醫院>環保大道>康城海濱新路>將軍澳墳場>油塘 18.1km 時間1:23
    24/1 教院至馬鞍山(海典居)  16km 時間:1:06'07
    25/1 順利>西貢>馬鞍山>大學站 28.5km
    27/1 德田>秀茂坪>順利>彩虹巴士總站 7km

升級   0%

開心

備戰"渣馬"之最後階段

距離下個月24號—"渣馬"舉行既日子剩番四個禮拜
    趁我今日休息一日,就做下過去果兩個月我操練情況既少少統計先
    11月果陣其實我既操練係放緩左少少,里數同10月差唔多
    但去到12月,情況就有D唔同
    我第一個30k既長課就係果個時間做既
    12月有31日,操左19日,而果個月唯一一場比賽就係"城門河皇者之戰"
    呢場賽事令我拎到我第一個半馬冠軍
    而果個月既里數就首次突破300km大關,去到304km

雖然一月仲有幾日先完,但我預計跑到既里數遠比我想像中既多
    直至現時為止,今個月累積里數為350km,遠比我單月總里數320-350km為多
    今個月既比賽相對係多左少少有3場,雖然美津濃半馬衰肚痛收場
    但接住果幾日已經跑左2次超過30km既長課
    跟住果兩場比賽"石崗10K"同埋"西貢區長跑賽(15.5K)"都係大勝而回

當然,全馬距離係42.195km,而我最長練跑既距離都只係34km,會唔會捱唔到尾嫁?
    咁我又唔洗就呢樣野而杞人憂天,因為仲有兩個禮拜既時間操比較長距離既課

另外,我呢個年紀就已經挑戰全馬,就真係比較少
    但背後令我推動我有跑全馬既念頭就係有D前輩用數學計算出我跑第一個全馬已經有望衝擊sub3
    加上自己係短短呢兩年係好多既長跑比賽拎到獎
    短至5k,到半馬冠軍都拎過
    我而家差既,就係全馬sub 3
    我唔夠擔話我100% 可以sub 3,七、八信心我係有既,但無論如何點到要摶一摶先知得唔得

最後我祝各跑友係最後呢四個禮拜身體健身,係渣馬跑到好成績~~~

祝福你既努力可以有所回報, 大放異彩. 有機會真想睇下你既英姿  詳情 回覆 發表於 2013-1-28 20:39

升級   100%

該用戶從未簽到

hkrun.com, 你在10km, 暫時排名第一

升級   0%

該用戶從未簽到

加油

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

祝福你既努力可以有所回報, 大放異彩. 有機會真想睇下你既英姿

升級   0%

開心

2013年1月跑步紀錄(截至30/1)

1/1 采頤花園>順利>科大>坑口道>環保大道>康城海濱新路>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>德田 26km 時間:2:06
    2/1 德田>澳景路>坑口>寶林>康城海濱新路>將軍澳運動場 16km 時間:1:05'39"
    4/1 德田>澳景路>寶林>翠林>康盛花園>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園 15.4km  時間:1:07'42"
    5/1 德田>秀茂坪>順利>翠屏村   7.2km
    6/1 美津濃半馬 (未能跑畢全程) 13km
    7/1 教院>大尾篤>三門仔>教院 14.4km  時間:59'49"
    8/1 斧山道運動場>順利>科大>舊清>彩雲>新清匯8坊 17km 時間:1:21'20"
    9/1 德田>秀茂坪>順利>科大>坑口道>將軍澳醫院>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>將軍澳醫院>環保大道>康城海濱新路 30.2km  時間:2:19'06"
    11/1 科大>西貢公路>西貢市>大網仔路>西沙路>馬鞍山海濱長廊>雙橋>科學園>大埔海濱公園>教院 33.8km 時間:2:29'01"
    13/1 石崗10K 賽  時間:38'41"   全場+ 組別冠軍
    14/1 采頤花園>彩德>樂華>順利>彩雲>斧山道運動場>蒲崗村道球場 9.3km 時間:46'38"
    16/1 德田>秀茂坪>順利>科大>坑口道>將軍澳醫院>將軍澳運動場>寶林>翠林>將軍澳運動場 25.1km
    17/1 教院至馬鞍山(海典居)來回 32km
    20/1 西貢區長跑賽 15.5km 時間:58'45"   "全場冠軍"
    22/1 教院(經汀角路)>廣福(經大埔公路)>白石角>吐露港海濱>大埔海濱公園>教院  16.4km  時間:1:15
    23/1 德田>藍田公園>晨運徑>馬游塘村>康盛花園>將軍澳醫院>環保大道>康城海濱新路>將軍澳墳場>油塘 18.1km 時間1:23
    24/1 教院至馬鞍山(海典居)  16km 時間:1:06'07
    25/1 順利>西貢>馬鞍山>大學站 28.5km
    26/1 德田>秀茂坪>順利>彩虹巴士總站 7km
    28/1 "魚則"魚涌公園>西灣河碼頭>愛秩序灣>阿公岩>耀東>康柏郊遊徑>柏架山道>太古城 12km  時間:1小時3分
    30/1 德田>秀茂坪>順利>科大>坑口道>將軍澳醫院>>環保大道>康城海濱新路 >將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>寶達>碧雲道>油塘  29km  時間:2小時18分31秒

升級   0%

開心

教院第19屆陸運會5000m賽後報告

我對於呢個賽事就其實冇乜特別期望,只係純粹客串下湊下熱鬧,同埋當操速度課+5k測試,
    今屆賽事就比較冷清,5000m既賽事就得12人報名,最終得6個人出賽,
    一起跑果刻,我係最慢,要等到頭1k先抽出三壘上番黎放頭既位置,
    當然放就放得一D都唔輕鬆,去到last 果 2 lap開始俾人過,結果跑第3,時間17'26",PB左2秒,無緣晉級大專賽
    雖然今年無得跑大專,但如果大專陸運會當日我得閒既話,會黎為IEd既使表打氣

升級   38.42%

開心

夢璃師兄,我是個日朝早起its desk叫你早晨的女同學呀,
    你終於知道我點知你個朵啦~~
    陸運會都有玩,勁呀!!

升級   0%

開心

2013年1月小結:
    練習日數:18日
    比賽次數:3次
    總里數:約392km

2013年2月跑步紀錄 (截至11/2)
    1/2 教院周年陸運會 5k      時間:17'26"
    2/2 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km
    4/2 教院至科學園"金蛋"對開 8.4km    時間:34'56"
    5/2 教院至大尾篤水壩壩尾來回   17.4km  時間:1:17'52"
    6/2  德田>秀茂坪>四順>科大>將軍澳醫院>將軍澳運動場 15.5km
    7/2 教院>廣福>大埔公路>樟樹灘>白石角>吐露港海濱>大埔海濱公園 17.8km
    10/2 大年初一利是跑 5.7km  時間:19'18"   全場冠軍
    11/2 德田>秀茂坪>順利>彩雲>采頤花園 7.2 km 時間:34'46"
    12/2  德田>秀茂坪>順利>清水灣道>坑口>寶琳路>寶達>翠屏 21.5km  時間:1:46'20"

升級   0%

開心

夢璃農曆新年賀詞

各位朋友:
            轉眼間黎到農曆新年,今年新年對小弟而言就比較靜,因為我今年就會挑戰我人生第一個全馬,距離渣打馬拉松只係淨番兩個禮拜,我相信各位跑友都開始收咪,呢期只會每日輕鬆咁跑下十幾k,跟住係最後一個禮拜會進行carbon loading。我自己就會係聽朝舉行既大年初一利是跑落場,所以我今晚唔可以太過夜訓,以免聽朝唔知醒去會場,因為有D相熟跑友既號碼布係我度呢~~XD
    我相信好多人都期待緊今年渣馬來臨,係你地期待緊同積極備戰既同時,等我係度post番上年渣馬我影果輯既相俾大家回味下
    至於各位IEd 人,我早前post左上FB 既陸運會原相終於有得下載,大家不妨可以click入下面條link揀番你地要既相download番:
    最後我係度祝各位身體健康,長跑界既各方好友長跑長友,各位讀緊書朋友,學業進步、GPA34,而做緊野既來年工作順順利利。我自己既全馬夢提早sub3,屋企和氣生財
    夢璃(Sam Tam)

升級   0%

開心

2013年2月總結:

1/2 教院周年陸運會 5k      時間:17'26"
    2/2 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km
    4/2 教院至科學園"金蛋"對開 8.4km    時間:34'56"
    5/2 教院至大尾篤水壩壩尾來回   17.4km  時間:1:17'52"
    6/2  德田>秀茂坪>四順>科大>將軍澳醫院>將軍澳運動場 15.5km
    7/2 教院>廣福>大埔公路>樟樹灘>白石角>吐露港海濱>大埔海濱公園 17.8km
    10/2 大年初一利是跑 5.7km  時間:19'18"   全場冠軍
    11/2 德田>秀茂坪>順利>彩雲>采頤花園 7.2 km 時間:34'46"
    12/2  德田>秀茂坪>順利>清水灣道>坑口>寶琳路>寶達>翠屏 21.5km  時間:1:46'20"
    13/2 TKO 約跑 (將軍澳運動場)  1.6km熱身 + 5x 1.6km + 1.2km cool down  共10.8km
    15/2 德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>茶果嶺>油塘 8km 時間:35'29"
    16/2 港運會操練 2km熱身 + 4 x800m + 2km + 1km cool down  共8.2km
    18/2 蒲崗村道緩跑徑  8km
    19/2 教院至三門仔來回  6km
    21/2 馬鞍山運動場 4km
    24/2 渣打全馬 42.2km

練習日數:13日
    比賽次數:3次
    總里數:197km

升級   0%

開心

首次全馬總結

尋日係一年一度渣打馬拉松舉行既大日子,今年 “渣馬” 我就首次挑戰全馬,呢個亦都係我人生中第一場全馬,雖然最後都有驚無險咁成功sub3,但係呢42.195公里既路途上並唔係我賽前想像中輕鬆。
    由於我唔係精英區起步,所以係頭果2km少不免要爭位,當時去到2km個牌果陣,我隻錶係8分鐘,跟住我都慢番少少,順住去跑,否則後段體力不繼就會sub 3夢碎。當我跑左10km到,其實開始有少少作肚痛,幸好今次我個肚扣住有裝gel既袋頂住先感覺上冇痛得咁勁,只係一路比我練習快少少既速度去跑,忍到26km到終於要食gel,而去到臨到西隧口個水站之前,我終於要去廁所,仲要係 “開大” ,當時大會時間已經係2小時18分,我從速解決之後,個肚的確舒服左好多,一出西隧就開始發力,去到最後1km見到人逢人過人咁濟,入到維園見到大鐘顯示係2小時58分終於鬆一口氣,順順利利sub3,做 “千金先生” 。
    我短短出道長跑界3年就已經有咁既成績已經係 “超額完成” ,以我咁既出身都能夠係全馬sub 3,我相信有心去做就會成功,我要多謝各方跑會既跑友係呢幾年黎對我既支持同鼓勵,冇你地既支持,我都未必夠膽咁年輕就挑戰全馬衝擊sub 3。雖然sub 3對於本地既全馬跑手已經係 “打爆機” ,但呢個並唔係終結,反而係另一個開始,我可能會係未來呢一、兩年會出外遠征,至於來年會唔會再戰 “渣打全馬” 就過埋今年暑假先再算。

最後我要祝各方跑友係未來既比賽,場場PB!!!

夢璃(Sam Tam)

升級   100%

奮鬥

Sam師兄"開大"都能夠Sub3 恭喜恭喜!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

恭喜 夢璃CHing ~~ Sub 3 ~~勁

升級   0%

開心

2013年3月跑步紀錄(截至24/3)

2/3 德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km 時間:26'49"
    4/3 蒲崗村道公園緩跑徑12圈 約8km 時間:35'03"
    6/3  德田>藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第三段>將軍澳墳場>油塘>茶果嶺>麗港城  8km 時間:44'33"
    8/3 德田>澳景路>將軍澳運動場>寶琳>翠林>秀茂坪>德田  13.2km 時間:1:01'36"
    9/3 德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km
    13/3  德田>藍田公園>馬游塘>寶達>四順>彩雲>樂華>功樂道>翠屏 12.6km 時間:1:00'40"
    16/3 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km 時間:51'01"
    17/3 采頤花園>新蒲崗>九龍城>九龍仔>BU>樂富>美東>黃大仙 6.2km 時間:27'44"
    19/3 教院>大埔海濱公園>太和>大埔頭(來回) 11.8km 時間:52'17"
    20/3  德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km
    22/3德田>秀茂坪>四順>翠屏>麗港城>匯景花園 8.6km 時間:37'38"
    24/3 腎心 10km(石門至馬鞍山公園來回) 時間:38'16"

升級   0%

該用戶從未簽到

夢璃加油 .  我估計你是我們未來跑壇的明星來, 真的要堅持著 .
    你的潛能不單是體能上, 更重要是你的心理上(一直我都有留意你, 由上年會慶由亞mill介紹, 我開始認識你的). 好野. sub 3 對你只是一個小小的里程碑來. 你真的好利害. 注意/小心傷患問題 .  噢... 忘了同未來跑壇的明星拍拍照留作紀念, 真失策 ..... 加油

升級   0%

開心

3月份唯一一場賽事--腎心10k 分段時間

分段時間:
    3'22" 3'33" 3'36 3'51" 4'24" 4'05" 3'52" 3'47" 3'48" 3'53"
    大會完成時間: 38'16"

全場第四個到終點,而隊際組別僅以20秒險勝小弟師兄果隊奪得冠軍

賽後報告稍後送上

升級   0%

開心

賽後報告---第二屆腎心10km

這場比賽是我完成首個全程馬拉松後的第一個比賽,而事隔"渣打馬拉松"舉行日子已有一個月
    我能夠完全交出於馬拉松前最巔峰的壯態是一個疑問

昨天天氣較為濕熱,雖然起跑前稍有微風,但對於參賽者而言不是PB的好日子
    一起跑至頭3km我一直放頭,但由於今個賽季較少參加10km比賽,加上直路/平路賽不是我強項,未能於初段把後隨的跑手拋離
    過了3km已被我的師兄和他的中學阿sir過頭,在第4和5的1km pacing 超過4分鐘,去到折返點時在第四名的位置
    去到7km時由於我師兄的中學阿sir已跌watt,我稍為上一些力就過頭
    最後3km只能保持平均的速度,未能再顯著加速,結果全場第四個到終點

鑑於賽制問題,參與隊際組別的跑手不能同時爭奪個人賽獎項,反之亦然
    故此小弟師兄雖然全場首名過終點,但不能取得個人賽全場首三名獎金
    小弟師兄那隊最後更不幸以20秒之差僅敗於小弟、啊仁和Viola組成的香港長跑網隊,只能奪得亞軍

我在參與隊際賽事方面一向比較被動,只要長跑網那邊的頂級人馬誠意邀請下,我才會一起與他們落場參賽
    其實我在長跑界的網絡不單止於長跑網(事實上是主要),我在其他的跑步group都認識了不少相熟的跑友
    希望有一次可以和他們組成聯合軍,一起出戰隊際賽事吧!

夢璃(Sam Tam)

升級   0%

開心

2013年3月總結

2/3 德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km 時間:26'49"
    4/3 蒲崗村道公園緩跑徑12圈 約8km 時間:35'03"
    6/3  德田>藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第三段>將軍澳墳場>油塘>茶果嶺>麗港城  8km 時間:44'33"
    8/3 德田>澳景路>將軍澳運動場>寶琳>翠林>秀茂坪>德田  13.2km 時間:1:01'36"
    9/3 德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km
    13/3  德田>藍田公園>馬游塘>寶達>四順>彩雲>樂華>功樂道>翠屏 12.6km 時間:1:00'40"
    16/3 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km 時間:51'01"
    17/3 采頤花園>新蒲崗>九龍城>九龍仔>BU>樂富>美東>黃大仙 6.2km 時間:27'44"
    19/3 教院>大埔海濱公園>太和>大埔頭(來回) 11.8km 時間:52'17"
    20/3  德田>秀茂坪>翠屏>麗港城>匯景花園 6.2km
    22/3德田>秀茂坪>四順>翠屏>麗港城>匯景花園 8.6km 時間:37'38"
    24/3 腎心 10km(石門至馬鞍山公園來回) 時間:38'16"
    26/3 德田>秀茂坪>樂華>功樂道>翠屏 7.2km
    30/3 Happy runner 約跑(沙田運動場至馬鞍山來回) 10km

練習日數:13日
    比賽次數:1次
    總里數:125km

升級   0%

開心

夢璃生日賀詞 2013

多謝各方好友的祝福!2013年已經過了四分一的時間,但在短短三個月時間達成不少心願,首先在三場長跑比賽得到全場冠軍(石崗10km、西貢區長跑賽15.5km、大年初一利是跑) ,而在人生首個馬拉松跑出sub3,順利做千金
    我今年的生日願望其實很簡單,只想盡快找到自己理想對象,脫離單身,我在前日愚人節曾經於在facebook弄個pool”惡作劇,居然有約60人讚好,這證明許多自己身邊朋友都想我快些脫離單身呢!講就談何容易,但要找到心儀的對象除了自己要加把勁之外,都要天時、地利人和配合呢~~~
    最後祝各位身體健康,同埋單身既朋友早日脫離單身,搵到你地心儀既bf/gf la~~~
    Happy birthday to me.Thanks you all of the greeting to my birthday.In recent three months, I achieved several goals; I got overall champions inthree distance running competition, Shek Kong 10km, Sai Kung 15.5km race and LunarNew Year Run respectively. The most important achievement in my running lifetimeis I finished my first full marathon within 3 hour to get a thousand dollars.
    In this year, I want to have a girlfriendso I will not feel lonely anymore.
    I wish all of my friends get well ineverything.
    Chúc mừng sinh nhật, Sam.

啊..原來"穩定交往中"係假的, 我中計了. :P 不過我都祝夢夢今日生日快樂! 早日找到理想的對象. ^0^  發表於 2013-4-3 09:27