香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alex504992004
打印 上一主題 下一主題

alex 訓練及比賽日誌

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今早進行LSD訓練。首先由屋企去藍田後上澳景路到將軍澳走咗二個大圈,最後到調景嶺港鐵站完成。

日期:2008-09-19 , 時間:0600時
氣溫  : 27度 , 濕度 :93 % ,驟雨
訓練項目 : LSD 24K
路線 : 屋企 → 鯉魚門道 → 啟田道 → 德田街 → 慶田圍 → 蓮德道 → 碧雲道 → 澳景路 → 翠嶺路 → 寶邑路 → 環保大道 → 寶寜路 → 寶林北路 → 寶康路 → 寶順路 → 翠嶺路 → 寶邑路 → 環保大道 → 寶寜路 → 寶林北路 → 寶康路 → 寶順路 → 翠嶺路 →調景嶺港鐵站
時間 : 02:11'14"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日放工返到屋企見無嘢做,於是就走咗一轉Easy Run。先由屋企上澳景路頂跑一小段衛奕信徑再沿無名路跑到將軍澳墳場之後原路折返共8K。

日期:2008-09-20 , 時間:1630時
氣溫  : 31度 , 濕度 :  71 % ,天晴炎熱
訓練項目 : Easy Run
路線:屋企 → 鯉魚門道 → 高超道 → 碧雲道 → 澳景路 → 衛奕信徑 → 將軍澳墳場 → 衛奕信徑 → 澳景路 → 碧雲道 → 高超道 → 鯉魚門道 → 屋企
時間: 49'12"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

由於今日要返工未能參與‘9.21半馬鹿頸行’,所以係開工前後自行加課走咗兩轉Easy Run。首先開工前由屋企經觀塘碼頭、九龍灣及舊机場到九龍城公司返工;而後收工就沿路回家。(每程9 K,共18 K)

日期:2008-09-21 , 時間: 1) 1300時 2)2345時
氣溫  : 1) 32度 2) 29度, 濕度 : 1)61 % 2)78% ,天晴炎熱
路線及時間:
1) 屋企 → 觀塘碼頭 → 九龍灣 → 舊机場 → 九龍城(共9K,時間 : 47'40")
2)九龍城 → 舊机場 → 九龍灣 → 觀塘碼頭 → 屋企 (共9K,時間 : 48'39")

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 144# 的帖子

係就係幾好跑 ,途經工廠區日間會比較多灰塵及汽車廢氣,只可以假日、早及晚間跑。

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今早瞓醒從天天文台得知旁晚可能改掛8号風球,於是立刻去莤草灣球場做今日嘅interval訓練。首先由屋企跑上球場當做Warm up而後跑咗6組 ×1200米(目標每圈05'10"內,而毎圈連休為06'10"),最後就由場跑返屋企當做Cool down(全程約9K)。

日期:2008-09-23 , 時間:1100時
氣溫  : 31度 , 濕度 :  61 % ,天晴炎熱 (T3)
訓練項目 : interval ,6組 ×1200米(目標每圈05'10"內,而毎圈連休為06'10")
時間: 1) 05'06", 2)05'03", 3)05'07", 4)05'06", 5) 05'12", 6)05'10"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日走咗個Tempo (8K上下斜坡) 訓練。Warm up & Cool down (共1 K) + 圍著藍田走兩圈 (共上1119米及落1139米),全程共9K。

日期:2008-09-24 , 時間:1100時
氣溫  : 27度 , 濕度 :  94 % ,天晴強風(T3)
訓練項目 : Tempo 8K, (目標每K 05'00"內)
時間: 1) 05'08", 2) 05'10", 3) 04'34", 4) 04'19", 5) 05'00", 6) 04'56", 7) 04'35", 8) 04'27" (時間: 38'15")

升級   52.33%

該用戶從未簽到

因感冒初癒,所以將今日嘅LSD訓練改為Easy Run。首先上澳景路經將軍澳走到大坳門路迴旋處沿路回程返到將軍澳再走一小圈,最後到調景嶺港鐵站完成。 (共20K)

日期:2008-09-26 , 時間:1500時
氣溫  : 31度 , 濕度 :69 % ,天晴炎熱
路線 : 屋企 → 鯉魚門道 → 高超道 → 碧雲道 → 澳景路 → 翠嶺路 →寶邑路 → 環保大道 → 昭信路 → 坑口道 → 清水灣道 → 大坳門路迴旋處 → 清水灣道 → 坑口道 → 昭信路 → 環保大道 → 寶順路 → 翠嶺路 → 調景嶺港鐵站
時間 : 01:57'28"

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 149# 的帖子

原本係跑LSD但跑到10K後用唔倒力加速於是就改Easy Run慢慢跑。

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日再跑一轉Easy Run試吓可唔可以加速。先由屋企上澳景路頂跑一小段衛奕信徑再沿無名路跑到將軍澳墳場之後原路折返共8K。跑後完全無問題,尋日可能的葯未散。

日期:2008-09-27 , 時間:1630時
氣溫  : 27度 , 濕度 :  70 % ,天晴
路線:屋企 → 鯉魚門道 → 高超道 → 碧雲道 → 澳景路 → 衛奕信徑 → 將軍澳墳場 → 衛奕信徑 → 澳景路 → 碧雲道 → 高超道 → 鯉魚門道 → 屋企
時間: 45'47"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

因近排見好多師兄走青山公路,於是我今日再走呢條線補返上星期未完成嘅LSD訓練。首先搭車去由屋企去兆麟運動場,熱身及放好行李就開始沿青山公路跑去荃灣西西鐵站來回。

日期:2008-09-28 , 時間:1800時
氣溫  : 30度 , 濕度 :66 % ,天晴
訓練項目 : LSD 35K
路線 : 屯門兆麟運動場→荃灣西西鐵站→屯門兆麟運動場
時間 : 03:14'36"
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 152# 的帖子

LSD 35K 3:14'36"

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 155# 的帖子

非筆墨所能形容!應同你感覺差不多,好彩重有20日就比賽。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

師兄你係唔係為左香港長跑會半馬train?見到你咁勤力我都好慚愧,跟住呢兩個禮拜要努力。

我估你半馬1:30內一定無問題。

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 158# 的帖子

香港長跑會半馬我報咗,目標係01:40'內。至於近來訓練係為咗10月中嘅北京馬拉松。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 159# 的帖子

原來係咁。加油呀師兄,京馬玩得開心d!