香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alex504992004
打印 上一主題 下一主題

alex 訓練及比賽日誌

升級   52.33%

該用戶從未簽到

剛完成今日interval訓練,首先由屋企跑上莤草灣球場當做Warm up而後跑咗7組 ×800米(目標每圈03'30"內,而毎圈連休為04'30")。最後就由莤草灣球場跑返屋企當做Cool down(全程約9K)。而在9月份總共跑咗313K。

日期:2008-09-30 , 時間:1600時
氣溫  : 30度 , 濕度 :  61 % ,天晴
訓練項目 : interval ,7組 ×800米(目標每圈03'30"內,而毎圈連休為04'30")
時間: 1) 03'29", 2)03'22", 3)03'24", 4)03'18", 5) 03'21", 6)03'19", 7)03'20"

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 162# 的帖子

放心啦power gel一定會帶。渣打09我會報全馬,咁你報全馬定半馬呀?

升級   52.33%

該用戶從未簽到

尋晚完成今週嘅Tempo 6.5K 訓練。加埋公司跑上九龍仔公園來回當做Warm up同 Cool down 嗰2K,全程共8.5K。

日期:2008-10-02 , 時間:2130時
氣溫  : 27度 , 濕度 :  79 % ,天晴(T1)
訓練項目 : Tempo 6.5K, (目標每K 04'50"內)
時間: 1) 04'31", 2) 04'36", 3) 04'29", 4) 04'29", 5) 04'31", 6) 04'29", 7) 02'07" (時間: 29'15")

升級   11.35%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 165# 的帖子

係呀我毎星期只會跑一次Tempo訓練。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

sorry 原來我之前個post衰左
其實我係想問c-hing 九龍仔個邊tempo run計1K是否在運動場內 (2.5X 400M)? 還是圍公園跑?
九龍城/何文田附近有其他好的跑步路線嗎?我之前是有跑上何交田配水庫,比較多交通燈要等。

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 168# 的帖子

跑時運動場已關門,我係用GPS計及跑公園內8字形路線每圏约1.4K,。其實旺區跑街多燈位同灰塵係無可避免,提供兩條路線比你睇吓啱唔跑。

九龍仔公園 → 延文禮士道 → (左轉)衙前圍道 → (右轉)嘉林邊道 → (右轉)界限街 → (右轉)大坑西道 → (右轉)達之路 → (左轉)桃源街 → (右轉)南山邨道 → (右轉)大坑西道 → (右轉)南昌街 → (右轉)歌和老街 → (左轉)義德道 → (沿)筆架山道 → 義德道 → (巴士站出)窩打老道 → (左轉)聯合道 → (左轉跑一圏)廣播道 → (過對面)聯合道 → (右轉)富安街 → 水庫小俓 → 九龍仔公園 (全程约11K,大部份斜路)

九龍仔公園 → 延文禮士道 → (左轉)衙前圍道 → (右轉)嘉林邊道 → (右轉)界限街 → (右轉)露明道 → (右轉)亞眥老街 → (左轉)天光道 → (右轉)常盛街→ (右轉對面)佛光街 → (左轉)公主道 → 治民街→ 愛晨俓 → 溫思勞街 → 暢通道 → (上天橋)紅磡南道 → (右轉)紅荔道 → (左轉)紅樂道 → (上天橋)海灣軒 → 尖東海旁 → 鐘樓 (原路折返全程约15K,大部份平路)

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 alex504992004 於 2008-10-3 21:37 發表
跑時運動場已關門,我係用GPS計及跑公園內8字形路線每圏约1.4K,。其實旺區跑街多燈位同灰塵係無可避免,提供兩條路線比你睇吓啱唔跑。

九龍仔公園 → 延文禮士道 → (左轉)衙前圍道 →  ...
Thank you very much Alex! Route no. 1 is more suitable for my lunch-on running. i will try it next wk.

升級   52.33%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-10-3 23:38 發表
Thank you very much Alex! Route no. 1 is more suitable for my lunch-on running. i will try it next wk.

如果你中午跑我就建議你唔好上義德道同廣播道,因尾段富安街上九龍仔公園條斜路都幾甘吓。重有南昌街球埸內有水機可補水,而更改路線如下:
九龍仔公園 延文禮士道 (左轉)衙前圍道 (右轉)嘉林邊道 (右轉)界限街 (右轉)大坑西道 (右轉)達之路 (左轉)桃源街 (右轉)南山邨道 (右轉)大坑西道 (右轉)南昌街 (右轉)歌和老街 (右轉)窩打老道 (左轉)聯合道 (右轉)富安街 水庫小俓 九龍仔公園 (全程约8.5K,大部份斜路)

升級   52.33%

該用戶從未簽到

剛完成今周嘅LSD訓練。首先由屋企經澳景路到將軍澳走咗兩個大圈,之後沿澳景路回家。今日走得幾辛苦,因濕度高又不時驟雨後出大陽。

日期:2008-10-04 , 時間:0900時
氣溫  : 29度 , 濕度 :81 % ,驟雨(T1)
訓練項目 : LSD 24K
路線 : 屋企 → 鯉魚門道 → 高超道 → 碧雲道 → 澳景路 → 翠嶺路 → 寶邑路 → 環保大道 → 昭信路 → 寶寜路 → 寶林北路 → 寶康路 → 寶順路 → 翠嶺路 → 寶邑路 → 環保大道 → 昭信路 → 寶寜路 → 寶林北路 → 寶康路 → 寶順路 → 翠嶺路 →  澳景路 → 碧雲道 → 高超道 → 鯉魚門道 → 屋企
時間 : 02:12'35"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日網友約跑活動由荃灣西西鐵站沿青山公路去屯門兆麟運動場當係一課LSD訓練,全程約17K。

日期: 2008-10-06, 時間:1925時
氣溫  : 25度 , 濕度 :71 % ,天晴
訓練項目 : LSD 17K
路線 : 荃灣西西鐵站→屯門兆麟運動場
時間 : 01:21'44"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alex504992004 於 2008-10-7 00:40 發表
今日網友約跑活動由荃灣西西鐵站沿青山公路去屯門兆麟運動場當係一課LSD訓練,全程約17K。
日期: 2008-10-06, 時間:1925時
氣溫  : 25度 , 濕度 :71 % ,天晴
訓練項目 : LSD 17K
路線 : 荃灣西西鐵站→屯門兆麟運動場
時間 : 01:21'44"

ching 的時間很快!

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 174# 的帖子

慢子兄:呢課可能天氣好所以跑快咗,都跑得幾盡走完都好辛苦。

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日走咗轉Easy Run。由屋企上藍田後圍著藍田走兩圈。 (共9K)

日期:2008-10-07 , 時間:1730時
氣溫  : 24度 , 濕度 :79 % ,天晴
訓練項目 : Easy Run
路線 : 屋企 → 鯉魚門道 → 啟田道 → 德田街 → 慶田圍 → 蓮德道 → 碧雲道 → 高超道 → 鯉魚門道 → 啟田道 → 德田街 → 慶田圍 → 蓮德道 → 碧雲道 → 高超道 → 鯉魚門道 → 屋企
時間 : 44'22"

升級   35.4%

該用戶從未簽到

CHING 時間真的很快
咁快今日又跑左轉呀
ching 真勁,尋日對ching來說是easy job 吧

升級   52.33%

該用戶從未簽到

回復 177# 的帖子

RED 師姊:尋日一定唔係easy job,我只係當一課快走嘅長課。但係都跑得好盡啦!

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日完成interval訓練,首先由屋企跑上莤草灣球場當做Warm up而後跑咗3組 ×1600米(目標每圈07'10"內,而毎圈連休為08'10")。最後就由莤草灣球場跑返屋企當做Cool down(全程約8K)。

日期:2008-10-08 , 時間:1630時
氣溫  : 27度 , 濕度 :  73 % ,天晴
訓練項目 : interval ,3組 ×1600米(目標每圈07'10"內,而毎圈連休為08'10")
時間: 1) 06'43", 2)06'36", 3)06'51"

升級   52.33%

該用戶從未簽到

今日走咗個Tempo訓練。圍著藍田走三圈。

日期:2008-10-09 , 時間:1600時
氣溫  : 29度 , 濕度 :69 % ,天晴
訓練項目 : Tempo 13K, (目標每K 05'10"內)
時間: 1) 04'40", 2) 04'55", 3) 05'00", 4) 04'37", 5) 04'49", 6) 05'23", 7) 05'14", 8) 04'48", 9) 04'34", 10) 05'38", 11) 05'03", 12) 04'26", 13) 04'26" (時間: 01:04'49")