香港長跑網  - 長跑長友

樓主: jogging_cat
打印 上一主題 下一主題

CatCat 跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-4-18 20:18 發表
今天仍然是跑上星期個大草原條路,大約12k, 完成時間約 1 小時 10 分。
天氣很好,有風又唔熱,跑得好舒服,重快咗少少 tim。
今日都有些新朋友來參加是次約跑,不過都唔係好認得d 樣同名。
很開心可以見到 ...

小弟今日都初黎報到參加逍遙跑+特訓,多多指教。
下次有機會再跑過∼

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 piyrag 於 18-4-2009 20:21 發表

我係gary,今日新加入一齊消遙跑+特訓。
    有機會再一齊跑。
    ching 當然好啦,不過真係唔好意思,未有機會打招呼 tim。請問你特訓果陣坐係邊架?

升級   0%

開心

原帖由 kcchu 於 18-4-2009 20:27 發表

小弟今日都初黎報到參加逍遙跑+特訓,多多指教。
    下次有機會再跑過∼
    kc ching 好高興認識你,得閒多d 黎消遙跑丫,可以多d 分亨同交流一吓。

升級   0%

開心

2/5 將軍澳消遙跑

2/5 將軍澳消遙跑, 天氣晴朗, 又不是太熱, 跑得都很輕鬆, 路程約10 K, 時間約1 小時10分左右.
    跑出大草原之後, 因駿駿意外受傷, 與他步行一段路,承機休息一吓都唔錯, 不過騣騣就慘喇, 無端端做咗容易受傷的男人.
    祝駿駿早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-2 23:42 發表
    2/5 將軍澳消遙跑, 天氣晴朗, 又不是太熱, 跑得都很輕鬆, 路程約10 K, 時間約1 小時10分左右." />" />
    跑出大草原之後, 因駿駿意外受傷, 與他步行一段路,承機休息一吓都唔錯, 不過騣騣就慘喇, 無端端做 ...

Cat姐~6月逍遙跑先可以再同你傾多D偈啦~ ,你係咪今天上左游泳班呢? 教練教成點呀?

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 3-5-2009 20:53 發表

Cat姐~6月逍遙跑先可以再同你傾多D偈啦~ ,你係咪今天上左游泳班呢? 教練教成點呀?
    仲未,星期四晚先上,,不過我d 朋友話,有新型流感最好暫時唔好游水住喎,攪到我都驚驚地 tim,唔知去唔去好?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-4 08:27 發表
    仲未,星期四晚先上,,不過我d 朋友話,有新型流感最好暫時唔好游水住喎,攪到我都驚驚地 tim,唔知去唔去好?

噢~咁又係,今日見到街上多左人戴mask...Cat姐都係睇定D先決定上唔上堂好D啦!不過我好想學游水呢~

大家都要小心身體呀!

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 4-5-2009 22:32 發表

噢~咁又係,今日見到街上多左人戴mask...Cat姐都係睇定D先決定上唔上堂好D啦!不過我好想學游水呢~

大家都要小心身體呀!
    其實我都唔知泳池d 綠氣可唔可以殺死 d 細菌既呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-5 08:25 發表
    其實我都唔知泳池d 綠氣可唔可以殺死 d 細菌既呢?

今朝搭車經過觀塘泳池都見有人教水,都幾多人上堂喎!綠氣殺得死d細菌嗎? 我淨係記得會長講"暖暖地"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-5 13:46 發表

今朝搭車經過觀塘泳池都見有人教水,都幾多人上堂喎!綠氣殺得死d細菌嗎? 我淨係記得會長講"暖暖地"" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

笑得咁曖昧~你有份令到泳池"暖暖地"啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-5 14:06 發表

笑得咁曖昧~你有份令到泳池"暖暖地"啦!

我鍾意去沙灘多d

升級   0%

開心

照計如果游水會令疫情擴散,政府應詃呼籲市民唔好游水先至啱格,但係又冇喎?

升級   0%

開心

6/5 屋企附近 jogging track 練跑

自從四月十日開始跟邪神師建議的方法練習,每次只跑15'warm up, 然後練神腿三式15', 再練跑15'。

已差不多一個月時間了,今天嚐試計一計時,有以下的發現:

Warm up 12’06”12
    (265M x 7 laps)

1) 1’46”56
    2) 1’46”02
    3) 1’40”82,
    4) 1’44”63

5) 1’41”45
    6) 1’43”31
    7) 1’43”33

神腿三式15分鐘
    x 3 sets

練跑 15’23”75
    (265M x 10 laps)

1) 1’32”26
    2) 1’35”19
    3) 1’34”21
    4) 1’34”89

5) 1’31”27
    6) 1’30”32
    7) 1’34”77
    8) 1’35”93

9) 1’36”45
    10) 1’18”46

結論:練完神腿三式之後的時間明顯快咗喎,而且仲跑得輕鬆咗 tim,我並無刻意跑快架,要多謝邪神師兄喇。" />" />

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-6 13:20 發表
    自從四月十日開始跟邪神師建議的方法練習,每次只跑15'warm up, 然後練神腿三式15', 再練跑15'。

1) 1’46 ...

嘩, 犀利   進步神速, 我都有同感, 當然無妳咁快啦不過無上邪神班, 只不過有D ching / ctse 學完番黎教大家, wow~wow

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-6 13:20 發表

1) 1’46 ...

進度神速呀! 加油呀Cat姐~o黎緊517必達預祝你有好成績!!!!!

升級   0%

開心

原帖由 Tarry 於 6-5-2009 13:30 發表

嘩, 犀利" />" />" />" />   進步神速" />" />" />" />, 我都有同感, 當然無妳咁快啦" />" />" />" />不過無上邪神班, 只不過有D ching / ctse 學完番黎教大家, wow~wow
    多謝 Tarry, cc 同 Wing ctse 鼓勵,其實我都只跟邪神上過兩次課咋,一次係小組特訓,另一次就係沙田運動塲果次 law。
    其實我都只係有小小進步咋。我對 '神腿' 真係神神地 ga. 有時無端端會膝頭痛 tim ga。不過無論如何我都會按住自己既情況慢慢練 gala。
    cc 好耐無黎消遙跑 law wor 今個星期黎唔黎到阿?
    大家一齊努力加油丫!

升級   0%

開心

7/5 下水禮

今日舉行咗下水禮喇。
    康體捷泳第一階段,訓練池 d 水真係好凍好凍,我已經著咗件長袖保温防曬既游水 tee 都凍到震~ ~ ~  
    教練都算 ok 基本野做到足,不過都只係第一堂姐,要游多幾堂至知 gar。
    我既問題就係對腳唔係好浮,踢腳既時候又唔去水,踢踢吓對腳仲店到池底 tim。
    其實上年學既時候都係黎個問題解決唔到,唔係喎,仲有呼吸既問題 tim 阿,真慘!
    好想今年學識佢阿。
    點解禁難 gar,胸泳易游好多喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-7 22:49 發表
    今日舉行咗下水禮喇。
    康體捷泳第一階段,訓練池 d 水真係好凍好凍,我已經著咗件長袖保温防曬既游水 tee 都凍到震~ ~ ~" />" />  
    教練都算 ok 基本野做到足,不過都只係第一堂姐,要游多幾 ...

我尋日都覺得幾凍... 但游下游下就暖番晒....
    你不如去 ssp 既練水團游下... 等十三兄睇過你游姿就知你咩問題啦...

尋晚都係有教練睇住我游再俾 comment.. 所以好快比以前游得好0左...