香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

第八次長跑一萬公里(累積至22年8月31日共71580公里)

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 160# 的帖子

我仍未復完至11月的壯態,12、1月都冇點跑,退步了,底子基礎太差了,3月綠色健康完成就算,攞cert,睇下今年有冇時間練全馬,有就報渣打

升級   0%

鬱悶

你鐘意狗嗎?那你一定要試青山公路加洲花園至落馬洲,記住一定係夜跑,日間那些車場狗唔會理你的

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小二班長, 當然保持神秘啦!
    little-fish師兄,係啦! 就係果種讓雙腳走遍各地的感覺,又有少少探險的感覺! 你住上水有冇試過去深圳度跑下? 我試過一次想跑步上廣州,雖然最後失敗了,不過真係一個好深刻的體會,遲d會在blog中同大家分享一下! 你講加洲花園果段,我都見過D狗狗,好彩早上,佢地真係唔理我!!!
    根拿士師兄, 相比單車,跑街安全好多了,不過都要一眼關七,有D位寧願停一停讓架車行O左先!

升級   0%

開心

12年2月12日
    晨早起身由青衣經荃灣跑上針山,再經葵興、葵芳返青衣。
    今次目的想操下山,在有限的時間下(趕著買早餐),所以去唔到其他山,行了針山兩次(順走上山落下,然後逆走上山落山),就回家了,全程共23公里

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

回復 163# 的帖子

引頸以待!
    點跑上深圳?羅湖、落馬洲一帶全是禁區•••••

升級   0%

開心

little-fish師兄,你這句「引頸以待」,我就立刻寫番依篇跑步上廣州變跑步上虎門同大家分享一下!!
    以前帶過學生行路上廣州,大概知道其中的路段,一直好想試下跑上廣州的滋味,在11年6月4日,終於有時間可以試下了。由於想即日返回香港(容易得到太太批准,哈!!),必須選擇最早出發的班次,一早便乘車到深圳機場去!!

登錄/註冊後可看大圖

8:50就到達深圳機場,由這裏到廣州距離大約八十多公里,急不及待便出發了。

登錄/註冊後可看大圖

就沿著這條超靚的寶安大道北上。

登錄/註冊後可看大圖

一直很順利,直至到了長安鎮前的一條大橋,看起來行人應不能通過,但地圖上看只有這條橋,問人都要我乘車過去,後來問到一個公安,他確認這條橋可以行人的,我才通過,就在這時才看到有單車上橋,便跟著單車跑。

登錄/註冊後可看大圖

幾經辛苦終於到達長安鎮了

登錄/註冊後可看大圖

寓跑步於旅行,經過一些特別的景點當然要拍照,進去看看!!

登錄/註冊後可看大圖

只可惜長安鎮交通實在太繁忙,又四處修路,很多行人路都斷開了,被迫在車路上跑,國內的司機又有一壞習慣,不停響號,在旁跑步耳仔就受罪,最大問題是灰塵四飛,跑了一段感到肺部有點不適,相信是吸入塵埃有關,最後就在分叉路口,不上厚街,轉入虎門。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

虎門的路況好得多,車不算多,空氣也好得多!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

虎門大橋底有威遠炮台,是一個旅遊景點,我也在這裏乘車回虎門巿區

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回到巿區已是六時多,原來去深圳的尾班車是7:10,幸好趕得及呢!!

登錄/註冊後可看大圖

這次由深圳跑上虎門,全程共64公里!

登錄/註冊後可看大圖

好勁丫  發表於 2013-1-29 13:28

升級   69.25%

該用戶從未簽到

kenny師兄:你好堅呀!真係Iron man !除了香港四圍跑、國內四圍跑,有無外國四圍跑呀...?

升級   0%

鬱悶

師兄太厲害了,用咗多久練到全馬當食生菜?

升級   39%

該用戶從未簽到

回復 164# 的帖子

Kenny Ching,估唔到我潛入小二島后,第二日你就潛入番我家后山。
    虎門你都跑得到,我真是寫個服字。
    不過今天看過這篇文章,Ching四圍跑之余,也要注意身體啊!
    http://www.sportsnote.com.tw/run ... 8-9a7e-7e67b5d992e1

升級   100%

無聊

kenny ching 有機會真係要帶隊上大陸四圍跑,
    好多地方風景都好靚

升級   0%

鬱悶

昆明四月有個100km活動,跑夜晚

升級   0%

開心

小二班長,有呀 ! 其實每次去旅行都盡量抽時間跑步,之後會再同大家分享下一D在外國跑步的經歷!

little-fish師兄,我其實之前報了全馬後才練習,都係跑開10至30公里左右,玩渣馬先至會跑42公里咁長。在上年年初三我第一次嘗試想跑一次長長課(新春行大運),但無預計會跑幾多,總之就一早出發就一直跑,計劃跑到累就停,由青衣出發-->西貢-->北潭涌-->西壩-->東壩,跟住麥徑第二段-->北潭凹,在北潭凹原本打算坐車回家,但又發覺對腳無乜問題,好想再跑,就再經西沙路-->馬鞍山-->沙田,果次無預計過跑咁長,GPS都無電,估計大約有87公里,最記得當時我著住對Mizuno LSD第一代跑,發現跑了咁長對腳都無任何問題(以前同D朋友行山著O既鞋都生水泡),就即刻去買多對LSD,不過已是第三代的了,買不到第一代果款。自從果次跑完87公里之後,就對自己跑長距離信心大增。其實我覺得跑馬拉松比賽辛苦過我玩的長距離四園跑,因為沒有時間限制,好輕鬆咁跑,想食野就停低,見到靚景又停低影下相,好鬼享受!
    micrathon 師兄,多謝你分享的文章,好認真地看過,文章內的論點都幾認同,而我的目標不在於訓練在馬拉松有好成績,所以玩法就有所不同,我大部份的跑步都不覺得是練習,是一種旅程,跑下又睇下風景影下相果隻,又會坐下來食飯,我覺得咁樣玩法雙腳負擔應無咁大,所以我成日覺得跑馬拉松辛苦過我跑100公里,因為跑馬拉松我反而要追時間。我看過一本跑步的書,running on empty ,作者Marshall Ulrich在他57歳連續跑了52日,跑了4929公里,我這些算是小兒科而已!!

Eddy師兄,好啊! 我好樂意呢!!

好  發表於 2013-1-29 13:33

升級   0%

開心

是嗎? 待我留意一下,不過去的機會不高啊!

原帖由 little-fish 於 2012-2-14 09:34 發表
    昆明四月有個100km活動,跑夜晚

升級   0%

開心

11年2月5日
    第一次跑超過42公里的路程,當日打算來一個新春行大運,一早出發就一直跑,計劃跑到累就停,由青衣出發-->西貢-->北潭涌-->西壩-->東壩,跟住麥徑第二段-->北潭凹,在北潭凹原本打算坐車回家,但又發覺對腳無乜問題,好想再跑,就再經西沙路-->馬鞍山-->沙田,果次無預計過跑咁長,GPS都無電,估計大約有87公里,最記得當時我著住對Mizuno LSD第一代跑,發現跑了咁長對腳都無任何問題(以前同D朋友行山著O既鞋都生水泡),就即刻去買多對LSD,不過已是第三代的了,買不到第一代果款。自從果次跑完87公里之後,就對自己跑長距離信心大增。其實我覺得跑馬拉松比賽辛苦過我玩的長距離四園跑,因為沒有時間限制,好輕鬆咁跑,想食野就停低,見到靚景又停低影下相,好鬼享受!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

回復 172# 的帖子

令我想起一套片內主角那句:since I got this far,I may turn around and keep on going
    𣎴過師兄對腳真厲害,心的功率也強

升級   0%

鬱悶

原帖由 chusiuyee 於 2012-1-25 09:43 發表 你地唔好每人一句「快D開blog啦~~」(音波功...想搞到班長發惡夢咩....) kevin...又唔見你開.... " />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />(" ...

剛留意到這個,師兄跑100有多km,竟然是5km/22分鐘 速度嗎?

升級   0%

開心

係呀! 我跑緊會停低影相貼D張上facebook 度,不過上載上facebook可能已過了幾分鐘,果D數值唔能夠作準!
    原帖由 little-fish 於 2012-2-14 22:07 發表

剛留意到這個,師兄跑100有多km,竟然是5km/22分鐘 速度嗎?" />" />

升級   0%

開心

2012年2月18日,今日真係好開心,組織了一次由青衣環島加跑上圓玄學院食齋活動,今次出席的跑友有小二班長、paul師兄、Cavin師兄、大頭蝦(Jacky師兄)、亮哥、Thomas師兄、Michael師兄(剛入會)、史賓沙師兄(剛入會)及Add文師兄,特別多謝Add文師兄開住架電單車沿途幫我們拍照,簡直係至尊級服務!
    路線:青衣環島->北橋->圓玄學院,共20公里,之後我再由圓玄學院跑回家中又多跑6.5公里。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

12年2月19日
    早上要到西貢蕉坑協助帶一班幼童軍考
    章,提早起床,由青衣跑過去,共27公里

http://maps.google.com/?t=p&z=15&ll=%2C&q=http://share.gps.motionxlive.com/shr/x/kmz/80a1686be9eb972de7f63672edf484cf

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

回復 179# 的帖子

Kenny Ching, u ar great!! But i want to know how u run in your running path.
    If  i want to run from Mei Foo to Sai Kung, how can i ????

Thanks

Thomas