香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

今日完成了石崗 10k.. 時間為 58m26s
難度跟 15k 挑戰賽差不多..
全程跑得輕鬆.... 過了 27k牌 (即7k) 才開始加速... 沒有辛苦感覺

但在6k至7k 牌之間那短短的大上斜小妹挨不過.. 快速+大步步行了...
每次比賽回程見到大上斜都行上去..
official time : 58m43s
chip time : 58m30s
first 5k : 29m41s
last 5k : 29m02s
不過... 我的 10k 時間也愈來愈慢了.....
pacing 一直 keep 住 6mins/k 以內...但難以 keep 住 5.5mins/k..這悶局... 唔知何時才能打破???

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

ee今日都有跑~~好似唔見你咁既
    5.5mins/k~看來要靠interval

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

梁兄... 小妹都見唔到你丫..只見到大圍兄丫..
    (小妹跑 10k.. 跑完都快快腳走0左啦...)
    小妹未練過 interval / tempo..... 似乎 5.5mins/k..可能要下個賽季先至有可能實現..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 16:41 發表
    今日完成了石崗 15k.. 時間為 58m26s
    全程跑得輕鬆.... 過了 27k牌 (即7k) 才開始加速... 沒有辛苦感覺

但在6k至7k 牌之間那短短的大上斜小妹挨不過.. 快速+大步步行了...
    每次比賽 ...

ee ctse
    有斜路既比賽跑到哩個時間好唔錯呀, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 00:45 發表
    是日獨自去偷食梅子~
    沙田運動場 -> 雙子橋 (15:38)
    雙子橋 -> 梅子林路口 (7:28)
    梅子林路口 -> 閘口 (12:11)
    閘口 -> 梅子林路口 (10:25)
    梅子林路口 -> 沙田運動場  (25:21)
    大約跑了 1h11m13s... 尾段比開 ...

ee唔使唔開心,妳都話佢肥仔啦,佢邊會識跑步,我覺得妳上斜果段12:11幾快下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-28 20:17 發表

ee唔使唔開心,妳都話佢死肥仔啦,佢邊會識跑步,我覺得妳上斜果段12:11幾快下。

大圍兄..你講0左我心內面果句出來....

我想快 d 上完斜快 d 辛苦完...
    但過0左梅子林之後既時間..步伐真係慢0左好多....

升級   0%

該用戶從未簽到

ee . 石崗10K跑得好好呀。相信1月4日的半馬你大有可能2個鐘內完成的。加油!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-28 22:24 發表
    ee . 石崗10K跑得好好呀。相信1月4日的半馬你大有可能2個鐘內完成的。加油!!!" />" />

應該無咩可能..
    以現時 pacing 同埋速耐.. target time 應該係兩小時十分鐘....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-28 22:24 發表
    ee . 石崗10K跑得好好呀。相信1月4日的半馬你大有可能2個鐘內完成的。加油!!!" />" />" />" />

x 2 琴日先跑完12K可能未回得切,已經真係跑得幾好。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-28 22:32 發表

x 2 琴日先跑完12K可能未回得切,已經真係跑得幾好。

大圍兄..你有所不知啦...
    無論我之前果日做0左 d 咩... 個速度應該差不多~~

今日覺得自己跑既感覺都唔錯... 無唔想跑... 提唔起腳既感覺..
    尾段反而加速... 可能因為本身開始慢0左所以對腳無 complain我啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2008-12-28 22:32 發表

ee~唔好比d負能量影響~努力丫~記住一定得~

謝..
    咁 cc ctse 試0左新鞋未 ar?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 22:37 發表

大圍兄..你有所不知啦...
    無論我之前果日做0左 d 咩... 個速度應該差不多~~ " />" />

今日覺得自己跑既感覺都唔錯... 無唔想跑... 提唔起腳既感覺..
    尾段反而加速... 可能因為本身開始慢0左所以對腳無  ...

如果係咁....真係要聽梁兄講操下interval先得lu~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2008-12-28 22:43 發表
    未丫~明晚去試,你呢?你又買鞋?唔怕比阿媽鬧咩?

趁家母未回家... 我已經偷運0左佢入境...快快手手收埋0左佢床下底啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-28 22:45 發表

如果係咁....真係要聽梁兄講操下interval先得lu~

知道.. 但要到時大圍兄同埋其他 ching/ctse 指導下小妹啦..

但幾時開始練 interval 先至係適當既時間 ? 賽季完0左才開始定係而家抽時間去練 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 22:48 發表

知道.. 但要到時大圍兄同埋其他 ching/ctse 指導下小妹啦..

但幾時開始練 interval 先至係適當既時間 ? 賽季完0左才開始定係而家抽時間去練 ? " />" />

妳渣打跑半馬....應該唔使操咁多長課,我諗而家開始練都冇所謂。
    妳住或者返工果區有冇跑會練呀,好似可以去跟跑wor~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-28 22:56 發表

妳渣打跑半馬....應該唔使操咁多長課,我諗而家開始練都冇所謂。
    妳住或者返工果區有冇跑會練呀,好似可以去跟跑wor~

嗯.. 或者自己練住先啦...
    我似乎最近都要去斧山才有得跟跑~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 16:41 發表
    今日完成了石崗 10k.. 時間為 58m26s

每次比賽 ...

石崗咁多上落斜,你呢個成績已經好好喇~~加油!!!