香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-23 14:06 發表
    一場入到元朗, 開跑前去咗B仔涼粉食下午茶 ~~~去到元朗運動場門口已見到好多長跑網衣人聚集, 非常壯觀~~~

起跑前在運動場慢jog兩圈, 已覺好攰, 大肶同小腿都抽住, 心想今日主力輕鬆跑, 跑得 ...

菲菲, 我諗妳跑唔晒全程都係前一晚做體能, 肌肉未鬆啫, 我星期六跑完南生圍, 今日隻腳都未鬆呀, 今晚跑得幾多得幾多呢句說話借黎用啦, 我哋加油啦, 仲有好多廿K等住我哋去跑wor.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-24 13:40 發表

菲菲, 我諗妳跑唔晒全程都係前一晚做體能, 肌肉未鬆啫, 我星期六跑完南生圍, 今日隻腳都未鬆呀, 今晚跑得幾多得幾多呢句說話借黎用啦, 我哋加油啦, 仲有好多廿K等住我哋去跑wor.

TarTar,  我禽日對腳已ok, 今晚一齊加油啦~~~都唔諗住跑長, 到7仔算啦
    至在一齊跑吓吹下水啦
    你講得啱, 仲有好多廿k在前面等緊...

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-24 14:09 發表

TarTar,  我禽日對腳已ok, 今晚一齊加油啦~~~都唔諗住跑長, 到7仔算啦
    至在一齊跑吓吹下水啦
    你講得啱, 仲有好多廿k在前面等緊...

種有好多CHING在前面等緊!!!你們追……

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-3-24 23:03 發表

" />" /> 種有好多CHING在前面等緊!!!你們追……" />" />

嘩, 小華你咁快, 怕且有排都追唔到你喎, 要追的話一定

升級   0%

該用戶從未簽到

24/3 (tue) 夜賞青公

24-Mar        Tue        13km        荃灣海濱 <=> 深井       
    去程約48mins, 回程約46mins Total 約1hr34mins

這晚出席者有: 菲菲, tartar, bonbon, 00 & vv
    一開始在公園網球場旁邊熱身, tartar & bonbon未做過神腿3式想做下, 咁就大家一齊做當熱身......
    出發時間約7:50, 我哋4朵金花行行下至見到珊珊來遲的00, 我哋唔理佢起跑先, 等佢自己慢慢追

起步冇耐, vv 同tartar"2花" 就好似上咗摩打腳咁, 我同bonbon連尾燈都見唔到  
    全程就得我同bonbon一路吹一路跑, 仲講咗好多秘密添, 好開心呀  ~~~點知講講下秘密, 00突然响我哋身後出現呀, 仲等我哋以為無人講得好大聲添......咁就响嘉頓前比00過咗頭~~~而vv同tartar好勁呀, 00去到7仔才同佢哋會合呢, 全程都冇比00過頭~~~

之後回程時, bonbon個儍妹突然話"不如唱下詩歌", 就係咁, 回程我哋就一路跑, 一路唱, 當然唔係唱足全程, 但都好大聲呀, 好多人都眼望望添, 但唔知點解, 一路唱住一路跑仲覺得有力咗, bonbon話跑大步啲, 我哋就好似唱大聲啲~~~希望海濱的街坊見到兩個儍婆大聲唱歌唔好見怪啦~~~我估下次再係咁跑應該可以練到氣開個唱啦   

回到珀麗灣碼頭約9:30, 之後一齊白白同開餐......講講下就發覺今日出席者都係ssp的"起家跑手"{個名係因為有人抗拒元老這字眼諗出來的}, 還記得小妹第一次約跑佢哋都在場, 大家都好似好耐冇一齊跑街啦, 今晚實在非常暢快呀∼∼∼多謝晒你哋呀

升級   0%

該用戶從未簽到

25/3 (wed) 斧山特訓

是日練習:
    熱身2圈
    神腿3式 x 3set
    身體協調動作 x 3set
    跨步行 x 4set
    鴨仔行 x 3set
    老虎跳10下 x 2set
    掌上壓5下
    慢跑/行 + 接筋cool down

這日左腳膝頭的筋有啲痛, 所以skip了最後的衝圈
    這次練習完大腿沒有痛, 只係patpat有啲痛

升級   0%

該用戶從未簽到

28-Mar        Sat                羽毛球2hrs

29-Mar        Sun                星期日早上天公不做美, 太大雨冇出街跑, 唯有在運動場跑下當練習
                            神腿3式 @ 100m each x 2set
                            跨步行100m
                            另加慢跑5圈

升級   20.75%

該用戶從未簽到

菲菲好勤力呀~~佩服佩服!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-3-30 18:11 發表
    菲菲好勤力呀~~佩服佩服!

山比, 我唔認得你呀, 几時變身做咗ching?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

kakaka
    我個blog 之前有up 過ka

改左個咁白痴的名,咪換個型d圖像平衡下lor..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-3-30 18:26 發表
    kakaka
    我個blog 之前有up 過ka

改左個咁白痴的名,咪換個型d圖像平衡下lor..

我己經睇咗你個blog, 原來頭象個位靚仔就係你偶像, 呵呵~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

30/3 Mon 游水

游水2500m
    頭1000m一程蛙式一程自由式
    後1500m全程自由式
    1km in 29'10"46
    2km in 57'18"22
    2.5km in 1hr11mins

這日早收工早食完飯, 多咗時間游, 想游多少少,
    最開心係自由式好似游得輕鬆咗, 到後段都感覺仲有力......
    但最慘係自己失魂游完留底咗件泳衣, 希望今日攞得返啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-31 09:51 發表
    游水2500m
    頭1000m一程蛙式一程自由式
    後1500m全程自由式
    1km in 29'10"46
    2km in 57'18"22
    2.5km in 1hr11mins

這日早收工早食完飯, 多咗時間游, 想游多少少,
    最開心係自由式好似游得輕鬆咗,  ...

菲菲, 妳都好勤力呀, 入水能游, 出水能跑, 希望妳搵得番伴泳衣.

升級   20.35%

該用戶從未簽到

我去訓覺囖!
    加油喇!菲菲公主!

升級   0%

該用戶從未簽到

勁 o... 游成個鐘...
    有沒游蝶式 ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-4-2 00:16 發表

菲菲, 妳都好勤力呀, 入水能游, 出水能跑, 希望妳搵得番伴泳衣." />" />

報告tartar, 件泳衣已經揾返啦, thanks ar~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-2 01:05 發表
    勁 o... 游成個鐘...
    有沒游蝶式 ??

我唔識游蝶式喎
    teltel係咪都有游水架? 你次見你都對啲泳姿有研究喎~~~

升級   100%

奮鬥

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-30 16:53 發表
    28-Mar        Sat                羽毛球2hrs

29-Mar        Sun                星期日早上天公不做美, 太大雨冇出街跑, 唯有在運動場跑下當練習
                            神腿3式 @ 100m each x 2set
                            跨步行100m
                            另加慢跑5圈

菲菲, 星期六打羽毛球, 星期日又練埋神腿3式, 犀利呀 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-4-6 13:18 發表

菲菲, 星期六打羽毛球, 星期日又練埋神腿3式, 犀利呀 加油!

TarTar, 上個week都冇跑過咁滯呀.....呢排都懶咗好多呀~~~