香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 syhyau 於 2010-4-15 14:35 發表

記得以前常在麗港城游水, 每次約1 k 左右. 一星期都游三至四次, 很開心也可忘記一切不開心, 自從發生事之後至今有大半年了. 希望解決了一切問題後可以慢慢站起來, 回復返以前開心的我...很開心能遇到Mill姐你, 大 ...

stephen係好感性ge人. 我就呀Q精神, 就算跌低左我都會好快起番身, 你都要好似我咁...
    咁樣個人都開心D架.   願主祝福我們~~

升級   100%

慵懶

傑仔...真係唔好意思呀! 我借左你個BLOG離同STEPHEN傾計.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-4-14 23:18 發表

北區友真厲害~

佢地玩三鐵,我地玩五甘lor,例如大長甘.......仲有俾甘呢,你諗埋佢啦。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

19 Apr.

亮哥生日party  + 晒草約跑, 大約 12k, 今次上澳景有好大進步 1:16 跑完全程, 上斜已唔覺太吃力, 只係仲係跑得好慢, 前半段跟前進ching 佢地跑得快左好多, 死跟下原來自己都可以跑得快d~~

20 Apr,
    同朋友夜晚到SSP 泳池游水, 蛙式不太辛苦一次過游到 600M, 下星期要決定參唔參加 五月 中銀三鐵。
    自由式第一次游晒 50m, 不過發現右邊膊頭的舊患真係痛, 無法子用自由式黎游得耐

升級   95.6%

該用戶從未簽到

21 Apr
    今晚自己在大埔運動場衝了 10 X 400, 每圈休息時間1MIN, 唔知係咪休息時間太長定圈數太少, 好似唔夠皮咁
    不過總算能帶到目標, 保持係1:40內!!
    1:32
    1:35
    1:34
    1:37
    1:38
    1:36
    1:38
    1:36
    各位CHING 俾D意見, 中間休息1分鐘會否太長? 10組係咪太少??

升級   95.6%

該用戶從未簽到

昨夜第一次搞個大埔約跑, 天公不造美整晚下著雨,兩勢有時還頗大, 不過又另有一番風味

來回元洲仔公園到科學園, 大約10k,
    因有幾位跑友都是第一參加長跑網約跑, 未知各位實力, 所以先選擇最簡單的路線, 怎料每位均是跑得之人
    更慶幸有一位是母校的小師弟 招仔, 15-16歲便對長跑有興趣, 要是繼續練習下去, 幾年後必成大器~~

最後1KM 大家發力向終點狂奔, 小弟出盡吃奶之力還是被拋離 50-100米

升級   95.6%

該用戶從未簽到

27/4

同朋友去游水游左陣, 不提也罷

28/4
    今晚好甘, CY爸提出本晚餐單:

頭盤:
    4 x 100m 每組中間jog 100m 休息
    2 x 200m 每組中間jog 200m 休息
    1 x 400m 全速

休息

主菜:
    8 x 800m 5min 連跑連休
    1. 3:21
    2. 3:21
    3. 3:25
    4: 3:28
    5: 3:30
    6 <<< 頂唔順要休 1 set .....
    7: 3:25
    8: 3: 19

休息

甜品:
    1 x 400m 全速 1:15

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-29 10:41 發表
    27/4

同朋友去游水游左陣, 不提也罷

28/4
    今晚好甘, CY爸提出本晚餐單:

頭盤:
    4 x 100m 每組中間jog 100m 休息
    2 x 200m 每組中間jog 200m 休息
    1 x 400m 全速

休息

主菜:
    8 x 800m 5min 連跑連 ...

ah kin hing, 400m 好快呀, 時间唔錯呀 , + 油

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-29 11:26 發表

ah kin hing, 400m 好快呀, 時间唔錯呀 , + 油

400m 快有鬼用, 無耐力

升級   95.6%

該用戶從未簽到

這兩天真的很辛苦

5月1日
    朝早九點到西頁集合出發走麥三,
    麥三勉強跟大隊用了 1:51 跑完麥三, 時間非常理想
    然後休息20MIN 後便再走麥四, 走過第一個山頭後體力下降得想當急,
    亮哥沿途不停鼓勵, 但實在走不動了, 我叫亮哥先行, 我用三隻腳(好彩有帶第三隻腳),
    用龜速4:16 完成麥四去到士多, 第一時間食返個公仔麵補一補......

5月2日
    一早7:30 便到大尾篤作下星期日BOC三鐵比賽的最後練習,
    經過昨天的走過麥三麥四後, 今天雙腿已十分酸痛, 集合聽過講解後便落水
    第一個反應"嘩! 好凍呀" 第一次落海游十分緊張(其實係驚), 全身不能配合,
    游了20M 便回岸投降, 然後接著踩了10KM單車, 再跑了4.5KM
    完成練習後, 心想游水那麼差, 下星期日還是放棄比賽吧,
    這時容容也想再游一次, 問大家要不要再下水, 那大家一起再落水游多一轉,
    這次得到各位鼓勵, 又有CHING 陪著游, 總算克服了落海游的恐懼, 自己一個人也放膽去游150M 左右
    要是再游遠一點我想也沒有問題, 下星期BOC 決定會參加, 不求成績只求完成!!

現在非常非常攰, 感覺有點像發燒....

升級   70.4%

該用戶從未簽到

傑c-hing, 快D去訓番個靚教先

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 st5c08 於 2010-5-2 16:12 發表
    傑c-hing, 快D去訓番個靚教先

瞓完架喇, 都係好鬼攰....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-5-2 16:06 發表
    這兩天真的很辛苦

5月1日
    朝早九點到西頁集合出發走麥三,
    麥三勉強跟大隊用了 1:51 跑完麥三, 時間非常理想
    然後休息20MIN 後便再走麥四, 走過第一個山頭後體力下降得想當急,
    亮哥沿途不停鼓勵, 但實在走不動 ...

連玩2日,梗辛苦啦..休息下啦...BOC加油!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-5-3 00:04 發表

連玩2日,梗辛苦啦..休息下啦...BOC加油!

多謝平兄, 經過今次麥三四之後, 我覺得你地真係好勁!!

升級   100%

慵懶

傑仔, 明晚6:00我地跑完去沙田沙角村打邊爐, 你來唔來吃.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

真係好耐無寫, 鬼咩, 都無乜點跑

今日認認真真跑左11-12K,
    本來打算係大埔海濱公園來回 1K 1K 咁跑, 點知又整路, 搞到依家跑一程都唔知有幾遠,
    先黎1.5K 熱身,
    然後1K 快, 1K 慢, 1K 快, 1K 慢咁跑, 跑左四組 8K 左右
    感覺都唔錯,D 狀態好返好多, 不過時間始終無乜點快到, 希望下個月比賽唔好太失禮就好喇
    之後同朋友吹住水跑返屋企大約又跑左2K, 加加埋埋11 12K 左右啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

現在正在看一本很多ching 都在看的書 「天生就會跑步」(Born to Run)
    當中說到很多現代人跑步都為了「交易」,
    例如跑步為減肥, 為更快的時間, 為獎牌, 而書中提到跑步最大的推動力該是不為任何目的,
    為快樂而跑步, 在跑步中得到樂趣, 這才是真正的享受~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 10:39 發表
    現在正在看一本很多ching 都在看的書 「天生就會跑步」(Born to Run)
    當中說到很多現代人跑步都為了「交易」,
    例如跑步為減肥, 為更快的時間, 為獎牌, 而書中提到跑步最大的推動力該是不為任何目的,
    為快樂而跑 ...

我啱啱睇完呢本書. 我覺得好震撼, 呢個世界竟然有人可以响d咁惡劣環境跑4個馬拉松距離的比賽. 令我覺得全馬好似好小兒科咁. 而且, 佢都可能講得啱, 現代跑鞋可能過份保護, 而令雙腳肌肉得不到強化, 增加受傷機會. 另外, 我好鍾意佢講點樣同疲勞打交道. 我跑到累或操車操到累都會諗起呢句說話. 有一點我非常認同, 跑步是為快樂而跑, 如果只追求其他目的如速度或減肥, 當不能達標便好易放棄. 我同d初練跑的同事講, 跑步最緊要係跑得舒服, 快是沒用的. 習慣後你就會enjoy, 就會所追求. 而家有位同事成日都响大埔海濱公園跑, 你可能見過佢都唔定!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 10:39 發表
    為任何目的, 為快樂而跑 ...

好啱聽 , 當初自己咪為減肥而跑 ...到後期為時間而跑,
    做唔到預期時間, 自然有少少唔開心。暫時未可以做到
    呢點....跑步太辛苦了

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-4 12:35 發表

我啱啱睇完呢本書. 我覺得好震撼, 呢個世界竟然有人可以响d咁惡劣環境跑4個馬拉松距離的比賽. 令我覺得全馬好似好小兒科咁. 而且, 佢都可能講得啱, 現代跑鞋可能過份保護, 而令雙腳肌肉 ...

kopo 叫你同事join 下我地大埔約跑啦~ 我地依家大埔都搞緊定期跑聚