香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 10:39 發表
現在正在看一本很多ching 都在看的書 「天生就會跑步」(Born to Run)
當中說到很多現代人跑步都為了「交易」,
例如跑步為減肥, 為更快的時間, 為獎牌, 而書中提到跑步最大的推動力該是不為任何目的,
為快樂而跑 ...

傑兄~你係邊到買呢本書?另一方面呢本書有沒中文版?
真係聽過好多ching都有睇過呢本書,令我都好有興趣買返本

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 兆聰 於 2010-6-4 14:15 發表

傑兄~你係邊到買呢本書?另一方面呢本書有沒中文版?
真係聽過好多ching都有睇過呢本書,令我都好有興趣買返本

我邊有咁勁睇英文版, 我都係睇中文版咋!
旺角好多上樓書店有得賣, 我就係開益買 $86

雖然未睇晒, 當中佢入面d 野唔知幾成係真幾成係假, 但總知睇完都會穫益良多~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

6月5日
土炮兩鐵練習, 下晝先跑11K, 同媽咪慶祝生日食完飯後,
媽咪要返屋企睇叉燒男大結局, 咁我就拎單車去踩多22K
踩車時發現大腿真係無乜力, 要去做下GYM

6月6日
hea 行
鶴藪 至 八仙嶺, 全程用了大約七個小時, 好晒呀....

6月7日
吐露港慢jog 10k, 今晚stephen 兄教左我好多跑姿知識, 穫益良多

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-8 00:11 發表
6月5日
土炮兩鐵練習, 下晝先跑11K, 同媽咪慶祝生日食完飯後,
媽咪要返屋企睇叉燒男大結局, 咁我就拎單車去踩多22K
踩車時發現大腿真係無乜力, 要去做下GYM

6月6日
hea 行鶴藪 至 八仙嶺, 全程用了大約七個小 ...

傑ching, 太客氣了, 我真無甚資格教啊...因我一點都不快...只稍為分享自己從教練處來的一點心得吧

升級   95.6%

該用戶從未簽到

6月16日
難得星期三放假, 朝早去左東涌跟大隊操車, 但操左 55km 後休息左太耐就唔想再郁, 之後同馬王吹水吹到夠鐘就走人
夜晚睇睇下波覺得唔可以太hea, 都係要落去jog 下, 落到街對腳又好攰, 跑下跑下都唔想跑, 個心好唔願咁跑完6k後,
轉轉新意過去隔離無乜人個公園仔, 除鞋赤腳跑左五個圈, 計返自己pacing 一圈大約有 500m, 都跑左 2.5k

依家真係唔想著厚底鞋跑步, 想將屋企兩對厚底鞋掉晒佢!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 kito807 於 2010-6-4 10:39 發表
    現在正在看一本很多ching 都在看的書 「天生就會跑步」(Born to Run)
    當中說到很多現代人跑步都為了「交易」,
    例如跑步為減肥, 為更快的時間, 為獎牌, 而書中提到跑步最大的推動力該是不為任何目的,
    為快樂而跑 ...

很多現代人跑步都為了「交易」---> 但好可惜 , 目前我既心態都係咁諗 , 否則我根本冇任何推動力去練跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-20 23:23 發表

很多現代人跑步都為了「交易」---> 但好可惜 , 目前我既心態都係咁諗 , 否則我根本冇任何推動力去練跑

唔緊要, 跑跑下你就會感受到跑步真正樂趣, 雖然我依家都仲差d

升級   95.6%

該用戶從未簽到

6月20 日  100k  bike training!
    晨早起身便同菜鳥號(我架單車) 殺入東涌要佢死過, 在馬王車上時已揚言今日就算唔夠 100k 都必定要夠 80k 先肯走!

第一圈 開始無耐發現有一隊車隊係身邊擦過, 見機不可失立即加速追著車群勾車! 勾了大約10km車隊繼續前進, 我地就依我地原定路線係垃圾站U TURN, 後來先知車群部份是三鐵港隊成員, 在車群頭仲要係李致和!

第一圈較輕鬆完成, 第二圈搵唔到人勾車, 大部份時間獨自完成, 都仲留到少少力

第三圈多得ROCKIE 兄幫我擋左大部份風, 先可以用比較快的速度完成第三圈, 看著碼錶在第三圈還間中可以踩到30K/H 真係感動, 如果唔係ROCKIE 俾我係後面勾車我自己一個一定唔得。

三圈結束後大家在 7-11 休息, 看看碼錶當時只踩了 83K, 心諗算了, 未去到100分都有 80分啦, 收貨! 今天總算滿足!
    點知此時一班北區兄弟個個都話自己未夠100K, LOUD 兄, KOPO, 同馬王都係 86-7 K 左右, 話差少少踩埋佢, 出去兜多個圈, 當時心諗 "死喇! 差得最多係我, 佢地踩多10K 左右, 我差不多仲要踩20K WO!!" 雖然當時雙腳發軟, 不過男子漢有些事是必須要幹的!!去吧!! 仲有17K!! 踩呀踩! 上斜落斜, 望住個碼錶1K 1K 咁過, 心裏不斷咒罵"他媽的! 呢個死人大陸碼錶準唔準架?! 個距離去得咁慢嫁?!!" 到最後卒之堅持到踩夠 100KM 先停, 落車時真係有D 想抽筋.......

升級   95.6%

該用戶從未簽到

沉得太底怕搵唔返, 有時間寫返少少野先~

7月11日
    朝早起身打算跑10K, 跑到6K 時己熱到唔想再跑, 好彩這時候突然下起大雨, 即時幫我降溫有返心機加速再跑。
    這時聽到有位婆婆大叫「彩虹呀!」, 望向吐露港上空真的有彩虹出現, 不知多久沒看過彩虹了, 好美哦~~
    下晝再跟朋友到西貢行山, 好美好的一天!

7月15日
    最近工作忙到嘔, 完全沒時間操練, 難得今日可以六點半放工, 第一時間回大埔到泳池游一轉.
    到泳池後一口氣試游一小時, 剛好游了17個池, 1700M
    要是我參加三鐵的奧運距離, 需要游1500M, 我便要53MIN, 實在太慢了..... 但似乎今年還是沒時間跟人學習自由式, 都要以蛙式上陣了!
    在池中游的時候還不覺得太累, 上水後可能因為之前吃得太少, 上水後腳又軟又有點作嘔, 不過休息一會後便沒事了。
    游水後見時間剛好, 到旁邊的体育館做了一小時GYM

升級   82%

該用戶從未簽到

嘩......一口氣游一小時  
    我都只是剛剛學識些少游水,希望可以好似你咁游耐d啦!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Kit 兄, 近來玩三鐵嗎?  又單車又跑又水, 好勁呀!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 imchristy 於 2010-7-16 00:23 發表
    嘩......一口氣游一小時  
    我都只是剛剛學識些少游水,希望可以好似你咁游耐d啦!

其實我游得好鬼慢......

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-7-17 18:12 發表
    Kit 兄, 近來玩三鐵嗎?  又單車又跑又水, 好勁呀!!

今年年初開始玩三鐵, 真係好好玩! 不過開頭就要先洗一大筆錢

升級   95.6%

該用戶從未簽到

7月19日
    同朋友輕輕鬆鬆跑左 8k, 之後做左幾下引體上升就收工

體重又輕左, 依家 137lbs 左右, 我有178cm 高希望可以重返 8lbs

女仔為左減肥要食藥, 我都要出術喇, 買左d 奶粉食 (做gym 0個d), 以前都食過, 都幾有效
    加埋做返多d gym, 希望可以重返d 啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-21 12:35 發表
    7月19日
    同朋友輕輕鬆鬆跑左 8k, 之後做左幾下引體上升就收工

體重又輕左, 依家 137lbs 左右, 我有178cm 高希望可以重返 8lbs

女仔為左減肥要食藥, 我都要出術喇, 買左d 奶粉食 (做gym 0個d), 以前都食過, 都 ...

典減架,我今年增加了 4lbs.(有人減左,自然有人要加返)

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原來kit hing 有寫blog而家先睇到....

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-7-21 22:55 發表
    原來kit hing 有寫blog而家先睇到....

有寫架 但我寫得好疏....

升級   95.6%

該用戶從未簽到

現在正在增重, 所以給自己一個借口做少一點帶氧運動多做gym, 希望先把肌肉儲起來, 我還想多重 6-7 lbs 左右。

今天己是星期六了, 上星期日有三鐵操練, 然後做gym 做了兩日, 跑了一天10k, 總算是有四天在做運動, 算不錯了
    明天1/8 有三鐵比賽, 今天就算有空還是要休息一下逛逛街, 留點力氣明天用。

1/8 該是我今年或以後的最後一場短途賽, swim375 bike 12 run2.5, 明天過後我便 升 "le", 要玩半奧距離了!!

過了十月後才再參加長跑比賽, 現在太熱啦, 不過不太有興趣參加 10K 了, 好辛苦, 我比較喜歡半馬距離, 很想參加聯合國跑迪迪尼, 但四百幾又覺得貴了一點 (我知道是做善事啦)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-21 22:31 發表

典減架,我今年增加了 4lbs.(有人減左,自然有人要加返)

其實我係唔吸收身體唔好呀, 中醫話我脾腎虛,腎唔講喇個個都知 ,
    脾即係腸胃唔好.....

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 kito807 於 2010-7-31 12:01 發表
    現在正在增重, 所以給自己一個借口做少一點帶氧運動多做gym, 希望先把肌肉儲起來, 我還想多重 6-7 lbs 左右。

今天己是星期六了, 上星期日有三鐵操練, 然後做gym 做了兩日, 跑了一天10k, 總算是有四天在做運動, 算 ...

師兄,你幾重呀,重1磅 跑步就會辛苦好多架喇