香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-5 01:05 發表

如果銅鑼灣想係運動場,可以cheap cheap地高士威,係中央圖書館旁邊,不過得一個400圈
又或者你可以跑跑馬地,有外圍石地(1400一圈)或裏面紅地毯地(1000一圈)都可以

兩道都有更衣室同可以沖涼,兩個都建議自 ...

Ctse,跑馬地馬場的跑步徑的確不錯,我有時放左工都約同事去跑一轉,特別是黃昏時候真係好舒服,如果有點微雨+清風就更加"正" ,而且跑七個圈多D就已經有10K,感覺冇咁辛苦,ctes有機會黃昏時候去試下啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

waiwai ching, 小女子n年前在港島返工時間中也在那兒跑, 外圈石路, 暗斜, 望住個距離牌都幾好, 知道仲有幾多路剩返, 去到近酒樓個段路有時仲有好香的美食, 即刻醒神晒. 個過場真係好有運動feel, 除了有很多勁人跑之外, 仲有足球 , 美式足球, 有人玩什麼skating..., 晚上打埋燈, 馬場在燈光襯托下, 又有靚樓在旁包圍住, 真係好靚. 但現在甚少去了, 不就腳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6/7/2008 00:40 發表
waiwai ching, 小女子n年前在港島返工時間中也在那兒跑, 外圈石路, 暗斜, 望住個距離牌都幾好, 知道仲有幾多路剩返, 去到近酒樓個段路有時仲有好香的美食, 即刻醒神晒. 個過場真係好有運動feel, 除了有很多勁人跑之外 ...

ctse,唔止酒樓個段路有好香的味道,近跑馬地電車總站嗰邊重有馬屎加草青味tim。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-7-6 09:52 發表

ctse,唔止酒樓個段路有好香的味道,近跑馬地電車總站嗰邊重有馬屎加草青味tim。

照敢睇, Alfred兄都索了唔少馬屎加草青味, 唔怪得跑得咁快啦.

話時話青草味幾好索

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-4 22:39 發表
4/7/2008 - 斧山道運動場 9.8 km (連沖圈 - 第二次沖圈)

先來4個圈warm up (約11分幾)

3分沖10個圈 - 頭幾個由於忘記了按錶/按慢了錶, 所以不太準, 也要2.2x, 第五個開始漸入佳境: 2.12/2.12/2.12/2.18/2.13/2 ...
默默祝福   大大支持

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝白頭老師

預祝白老師在7.13賽中事事順利, 見步如飛

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc姐, 我又偷懶啦
估計我今星期都未得閒跑
到時7月11先再跑

升級   0%

該用戶從未簽到

唔緊要啦, 有時間就跑, 無時間就追多幾次巴士

今天本來打算做個10-12k, 但因為下大雨要打到回府

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

我都係計劃今晚跑,見下大雨跑步冇望
    明晚跑吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

7/7/2008 - gym room
    跑步機慢跑1 小時 (7.5-8km/hr), space machine 20 mins + 其他

8/7/2008 - 斧山道運動場 - 5.6km

2'59"22/2'53"03/2'51"21/2'57"75/2'54"69/2'55"84/2'53"79/2'49"12/2'48"71/2'43"81/2'39"49/2'42"89/2'43"10/2'39"63

14 x 400, 跑得好差   - 好攰 , 跑唔起, 特別是頭8個

跑到第14個一半時又下雨了, 所以今次又咁寧丁5.6k, 不是6k

升級   35.4%

該用戶從未簽到

NC 姐, 唔係呀, 幾好呀
    keep 住練, d速度好快提升

好似我喱d 懶人
    成個星期先跑一次,有排都快唔到
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-9 00:43 發表
    NC   ctse  好勤力喎.....fvhfgj" /> ....加油    不過搵多d人練會好d

7兄, 我係將勤補拙咋 仲有看見e到d ching咁勤力, 我都要急起直追

運動場都有好多人同我一起練   , 不過我唔識佢地咋痳

升級   0%

該用戶從未簽到

10/7/2008 - 運動場 - 8k

2'36"17/2'41"37/2'43"81/2'44"47/2'46"96/2'47"51/2'41"41/2'36"95/2'42"10/2'41"20/2'46"82/2'50"80/2'41"10/2'47"40/2'47"91/2'53"00/2'57"99/2'50"35/2'50"68/2'49"98/

Total: 55'17"98

今早滂沱大雨, 黃雨, 雷暴, 山泥傾瀉警告, 通通有齊, 但到下午天氣慢慢好轉, 想不到黃昏時分還有放晴, 有彩霞, 真係好感謝

今天例牌好慢, 本想10個之後, 加快d 但無能為力

升級   35.4%

該用戶從未簽到

希望星期六買到計圈速既錶, 咁我星期日就可以試下衝圈
    我都要學nc 姐咁勤力先得

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-11 09:10 發表

放心重有得賣,,不過只得白色&深藍
    不過,我到時會睇埋其他款, 未必買同一隻
    等我星期日去完再告知各位

7兄, nc 姐, 真係想請教你地
    其實好似你地衝圈咁, 真係每次都放盡咁衝
    定係快少少每個圈都均速便可以 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-11 09:17 發表
    不過,我到時會睇埋其他款, 未必買同一隻
    等我星期日去完再告知各位

7兄, nc 姐, 真係想請教你地
    其實好似你地衝圈咁, 真係每次都放盡咁衝
    定係快少少每個圈都均速便可以 ?

其實放盡都無咩幾多, 係比平時快d, 大步d, 特別是最後個100-150左右.

我都係知d唔知d, 沖了兩次咋

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

RedRed C姐, 其實睇閣下想練咩, 如果練速度及提升Recover 之時間, 係有必要提速跑, 但若果想練好體能及耐力, 均速跑亦可, 但唔好忘記要keep住pacing同時間, 不可愈跑愈慢.