香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

1/8/2008 - 運動場 - 4k
2'32"54/2'35"27/2'29"95/2'29"99/2'32"01/2'26"60/2'32"33/2'39"21/2'34"41/2'23"44
共: 25'15"75

今天試了ching及星期三上課時所講的跑完數個圈才做拉筋, 然後正式跑.

原來這樣真係好好多, 今天先跑3個再做拉筋, 肌肉真係鬆了很多  不過唔知係咪由於昨天跑了10k, +上跑3個做warm up緣故, 四頭肌都係累, 所以只跑了4k, 下次試下跑1個warm up+拉筋先, 然後再正式跑

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 21:48 發表
2'32"54/2'35"27/2'29"95/2'29"99/2'32"01/2'26"60/2'32"33/2'39"21/2'34"41/2'23"44

今天試了ching及星期三上課時所講的跑完數個圈才做拉筋, 然後正式跑.

原來這樣真係 ...

哈哈,原來師姐obaancredred都係虎山魔人!
失敬失敬,小弟也是虎山遊人一名,希望有機會係虎道同大家打個招乎,呵呵呵

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-8-1 22:23 發表

哈哈,原來師姐obaanc同redred都係虎山魔人!
失敬失敬,小弟也是虎山遊人一名,希望有機會係虎道同大家打個招乎,呵呵呵

登錄/註冊後可看大圖

可能ching攪錯了 ... 小妹都係很間中才到此一遊  

是懶人一名  

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 21:48 發表

原來這樣真係 ...

warm up無話幾多圈既,總之跑個人開始出汗就ok,同唔駛跑好快
師姐勤力還勤力,要有時間休息啊
一般跑完一課長,第二日最好休息或者輕鬆跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-8-1 23:08 發表

warm up無話幾多圈既,總之跑個人開始出汗就ok,同唔駛跑好快
師姐勤力還勤力,要有時間休息啊
一般跑完一課長,第二日最好休息或者輕鬆跑

史ching, 係呀上第一課時阿sir都係咁講, 大前提是等身體暖些才做拉筋. 是時候改下d壞習慣

現在都是試驗階段, 都會長課後第二天休息下/跑少d

升級   35.4%

該用戶從未簽到

NC 姐, 我平日都係慢跑一陣先拉筋,
感覺比一去到拉筋會好架
不過, 一定要慢跑, 唔係好易整傷

NC 姐, 上堂如何 ?
我以前都有留意過個course
但太遠啦, 所以放棄左
ctse...有好野學到,記得同大家分享啊

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-8-1 22:23 發表

哈哈,原來師姐obaanc同redred都係虎山魔人!

登錄/註冊後可看大圖
ching , ns 姐先係
我跑開屯門鄧記架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-2 18:25 發表
NC 姐, 我平日都係慢跑一陣先拉筋,
感覺比一去到拉筋會好架
不過, 一定要慢跑, 唔係好易整傷

NC 姐, 上堂如何 ?
我以前都有留意過個course
但太遠啦, 所以放棄左
ctse...有好野學到,記得同大家分享啊:lovel ...

你果拉筋方法係最正確的

升級   0%

該用戶從未簽到

4/8/2008 - 運動場 - 10k
2'27"66/2'37"85/2'51"53/3'11"06/2'57"56/2'56"61/3'02"98/2'59"97/3'00"45/3'00"92/3'00"61/2'57"19/2'41"62/2'35"75/2'22"87/2'39"91/2'41"21/2'40"06/2'35"82/2'35"05/2'29"41/2'48"86/2'32"18/2'38"93 共: 1:06'26"

今天試1個圈warm up, 然後拉筋, 再正式跑, 唔知係warm up不夠, 還是星期六做gym弄致筋骨很緊, 頭12個對腳很緊很緊, 所以極度慢. 之後才ok, 好似對腳的表現也會影響自己的思維, 當對腳ok後, 便自動對手擺得好d, 輕鬆d, 樣樣都好d, 做番自己平時用個form
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 149# 的帖子

師姐,我覺得warm up一圈唔係幾夠,我通常係內圈4個,外圈3個,然後拉根10-15分鐘,之後開始就覺得順啲。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-6 09:44 發表
師姐,我覺得warm up一圈唔係幾夠,我通常係內圈4個,外圈3個,然後拉根10-15分鐘,之後開始就覺得順啲。

即是 warm up 都用了半個小時, 唔通真係唔可以懶 ..., 要花時間做warm up

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6-8-2008 09:53 發表

即是 warm up 都用了半個小時, 唔通真係唔可以懶 ..., 要花時間做warm up

nc姐,其實warm幾奈先up,可以觀察吓自己幾時覺得身體輕微發熱,或者流少量汗水,之後拉根就冇問題呀.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-8-6 13:52 發表

nc姐,其實warm幾奈先up,可以觀察吓自己幾時覺得身體輕微發熱,或者流少量汗水,之後拉根就冇問題呀.  

係喎,e個英文幾好

每個人不同, 並且每次跑狀態也不同  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-5 09:57 發表
NC 姐.你好勤力啊.上堂後好似唔同左啊,
祝你早日學有所成

7兄又說笑了, 上了一堂就"好似唔同左", 我都想

我都祝自己及7兄"早日學有所成", 起碼好過以前

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-6 15:41 發表

NC姐.講真架你真係好勤力..
唔係話上一堂就識飛.而係起碼希望有個正確小小嘅練習方向,唔洗盲摩摩..

真係開心喇有人讚   要再勤力d, 因為e道很多ching也很勤力, molala就跑30k , molala半夜又跑十幾k , molala八號風球都跑26k ...

所以大家也去上課, 方向正確   大家努力, 繼續瘋跑吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-6 16:18 發表
幾時到你瘋跑啊...

現在已瘋瘋地, 再瘋驚嚇親人    雖然自己很多朋友也是瘋的   , 有部份仍是 "正常"人

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 16:35 發表

現在已瘋瘋地, 再瘋驚嚇親人  fhjfrt" />  雖然自己很多朋友也是瘋的   , 有部份仍是 "正常"人

其實大家都唔係好瘋狂o者,大家都係珍惜時間o者