香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

進食或飲水後不久就進行跑步,容易改變腸胃系統正常的蠕動,刺激腸胃神經,引起腸胃痙攣
另外熱身不足,呼吸紊亂也是其中的二個常見原因.

希望幫到你!

升級   0%

該用戶從未簽到

正常來說,降低速度,用手按住痛處,深呼吸都可減輕疼痛,數分鐘後痛楚應可消失.但你如全程都持續疼痛,其實應該即時停止跑步.

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 198# 的帖子

跑步時,血液大量流向四肢,內臟器官因血流減少而發出腹部疼痛警號,這是正常現象。常見的「小掩痛」即此現象。最簡單解

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 198# 的帖子

最簡單解

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 198# 的帖子

最簡單解

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 198# 的帖子

最簡單解

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-10-28 23:37 發表
進食或飲水後不久就進行跑步,容易改變腸胃系統正常的蠕動,刺激腸胃神經,引起腸胃痙攣
另外熱身不足,呼吸紊亂也是其中的二個常見原因.

希望幫到你!
亞平兄 ,上次見收工太肚餓
可能因為食左d野跑
就正如ching 提及的腸胃痙攣
下次都係唔好試
情願肚餓d跑,唔係痛死人,跑都跑得唔順暢

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 chinkw 於 2008-10-29 08:14 發表
跑步時,血液大量流向四肢,內臟器官因血流減少而發出腹部疼痛警號,這是正常現象。常見的「小掩痛」即此現象。最簡單解
CHINKW CHING小掩痛, 我間唔中都會有,但近日跑真係次次都有

以前都唔係咁既,以前可能跑大約30mins左右會有咁既情況
但痛一陣過後,巳經無咁既情況再出現
但宜家全程都痛.真係好惡頂

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我諗我痛係因為我太在意呼及節奏
因為我跑時呼係好快同淺
曾經請教ken 兄, ken 兄教授應係大力呼,輕力吸但可輕鬆跑

但因我太在意,可能係大力呼時都大力吸氣
結果經常感到未吸夠氣巳經係咁呼氣
即係上氣不接下氣

或許我真係未夠班去練呼吸,我都係先慢慢用返自己感到舒服既呼吸法
再看看腹痛是否持續
多謝大家寶貴意見及關心

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

呼吸呢樣野好似好高深咁....我多數都唔理~
    試過第2種呼吸節x 好唔慣~又好似唔係咁大影響咁~最後都冇練
    我跑步前4個鐘都唔可以食野~唔係條氣就跑得好唔順
    個人體質問題~抵我增肥失敗~

升級   74.8%

該用戶從未簽到

我同你一樣, 收工肚餓食串燒賣先去跑, 點知真係次次都會痛
    上次試過收工唔食野跑, 但又真係一路都無痛過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-31 13:03 發表
    試過第2種呼吸節x 好唔慣~又好似唔係咁大影響咁~最後都冇練

我都係冇理呼吸呢樣野o架,最緊要自己覺得條氣順。不過食野我就同ching相反,如果跑之前(通常會預兩個鐘)冇食野,跑果時會好肚餓冇力跑咁,如果係跑長課跑之前仲習慣食多條蕉tim,心理上跑起來會有力d。
    又講返呼吸,我個人認為同跑姿都係一樣,所謂正確既方法未必一定係個個人都啱用,有時用返自己習慣既方法可能會仲有效。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-10-30 17:27 發表
    可能因為食左d野跑
    下次都係唔好試

紅紅姐~

跑步前minimum二小時內不可進食. 食隻banana或一兩片餅干is okay. 後果係急性盲腸炎, 並雖即時開刀做手術. 小弟在急証室見得多呢類case呀!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

食蕉都好牙~~等我試下先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 anson 於 2008-11-1 01:11 發表
    我同你一樣, 收工肚餓食串燒賣先去跑, 點知真係次次都會痛
    上次試過收工唔食野跑, 但又真係一路都無痛過

x2, 正

現在習慣了一定要吃d野先, 跑完就習慣不吃太多.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-10-31 09:27 發表
    可能因為食左d野跑
    下次都係唔好試

如果空肚跑,會出現低血醣,容易暈,又唔夠力跑.除非你想減肥就用呢個方法啦,可以一開跑就燒脂.
    但進食後如沒有足夠時間消化又會引起腸胃不適,且會分薄身體既能量去應付消化系統既運作.
    我有個行之多年兼有效既方法可解決上述矛盾:
    飲些少豆漿...好處係即時飽肚,唔會肥,補鈣,補醣,又可當水份....且冇需等候消化即可起跑.
    壞處係...你試下就知既啦~~~

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-11-1 08:23 發表
    如果空肚跑,會出現低血醣,容易暈,又唔夠力跑.除非你想減肥就用呢個方法啦,可以一開跑就燒脂.
    但進食後如沒有足夠時間消化又會引起腸胃不適,且會分薄身體既能量去應付消化系統既運作.
    我有個行之多年兼有效既方法可解決上述矛盾:
    飲些少豆漿...好處係即時飽肚,唔會肥,補鈣,補醣,又可當水份....且冇需等候消化即可起跑.
    壞處係...你試下就知既啦~~~

It depends how long is the distance.  You are talking about "muscle wasting" but you don't burn fat or go into "glycogen debt" right at the beginning anyway.  If it is long distance, a runner should carbo load the night before.  Soya bean and milk product will increase phlegm (淡) build up in your throat.  Most runners avoid drinking them.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-31 13:03 發表
    我都想增肥呀
    但唔知點解愈黎愈瘦
    有時收工跑完,可能巳經過左食飯時間
    變左食唔落野
    都唔知有咩方法解決