香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:二月第一天
時間:晚上九點半
短評:今天買左條長Compression Tight,有排走乳酸、保護机肉等功能,所以急不及待
去試褲,來來回回海旁走10K試試,條褲感覺非常好,好
薄,著左好似無著,極度透氣,跑時由於有氣流穿透褲管,
好似有風扇吹住咁,難怪夏天30度都有人著住,除左薄之
外,滕頭明顯有種拉扯保護的感覺,令每步明顯大步左及用
力少左,至於排走乳酸呢方面就神奇,我每次走10公里在
56分鐘內,右邊上五吋下五吋骨位及旁邊條機肉會好痛,
痛嘅情況係半夜唔覺意比老婆踢一腳都會痛醒,但今晚唔知
係褲的神效還是心理作用,雖然頭三公里都叫自己唔會太快
,小心受傷,但不知不覺間還是快左,仲係個人Perso
nal Best的52:46返來,最堅係我一路跑,一邊留意屁
股二側、大腿和小腿上五吋位机肉,但完全越跑越有,完全
無痛,沖涼後再按下右腳,竟然無未跑前咁痛喎,唔通真係
可以排走乳酸?試多幾次就知係咪真,如果真係,千幾蚊條
褲真係抵到爛,攪到我想買埋佢$420果個小腿套用來訓
教,訓醒一定腳腳有力,而且最重要,條褲非常非常貼身,
除左現代左少少之外(所以我多著一條短褲係面,太現代唔
慣),真係非常有型,極力推介!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月4日
時間:早上十點半
短評:上星期捱唔到20K,到18K多少少就要行返來,
到19.2K時完全要坐,返到屋企疲到要訓晏教,今朝再
試20K,感覺好左,頭10K係57分多D,之後10K
就放慢口到1小時2分,共二小時內,但重點係唔洗行都返
到來,雖然跑完條腿痺左,但無上星期咁大鑊,攰到要訓教
,身體明顯強化左些少,唯一失誤就係青龍頭跌爛左個水樽
>_<"

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月6日
時間:晚上八點
短評:今天很熱又潮濕,很快件企領長袖跑衣差唔多可以收
埋,係時候物色一件型人跑衣,唔知件2XU緊身上衣掂唔
掂呢?著左會唔會好似條長Tight咁,有涼陣陣嘅Feel呢?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 perre 於 2012-3-22 13:01 發表
    日期 : 1月12日
    第一次去左沙田大勇隊陪跑, 跑完後18人一齊食飯, 食量驚人,呢度只係一半,雞已經食左三隻
    ,誇!今晚還認識了坦克和成成.

登錄/註冊後可看大圖
    其實當日我地有無交談過..??
    不過我都係第一次入去踩場,跑左兩個5K TEMPO為CCM全馬作最後測試!!果餐真係飽到第朝都唔駛食早餐...

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-3-22 14:18 發表
    其實當日我地有無交談過..??" />" />
    不過我都係第一次入去踩場,跑左兩個5K TEMPO為CCM全馬作最後測試!!果餐真係飽到第朝都唔駛食早餐..." />" />

又真係好似無交談過喎~~~~真係好飽, 我都未試過一枱飯會叫三隻雞 ..... 所以青公癲友跑完去食飯, 真係好細食!~~~

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月7日
    短評:今晚天氣影響心情,來回走二個圈算數,明天休息一
    天!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月11日
    時間:上午十點三
    短評:今天是第三次嘅20公里,時間係首10公里56分
    多,之後10公里58分多,全程1:55:28,今朝比
    前二星期為好,跑完無咁攰之餘時間亦好左,但過左15公
    里後,還有腳仔軟軟嘅感覺,但明顯乳酸門檻係高左,但要
    將20公里練到好似跑完10公里等如無跑到咁,還可能要
    練多六至八星期,之後才會試23-25公里,但2013
    年SCM半馬係Sub2之內應該無問題!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期 : 2月11日

今天見坦克師兄玩二年渣馬前後照, 我又手痕整番張四個月前後照 ....

四個月的減肥前後
    體重由201磅-->170磅
    褲頭由36吋-->30吋
    我都要比自己一個讚!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期 : 2月13日

跑完步嘅恩物,又要多謝老婆!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月11日
    時間:晚上八點九
    短評:按照今天日程係應該來回麗城到青龍頭百佳共15K
    ,但過左深井麗都少少就嗅到燒烤場傳來好香BBQ味,跟
    住肚仔打鼓,登時無晒意志,於是回頭,返到汀蘭居還差K
    多便回到家,但都無力繼續,為左長久嘅跑步生捱,算吧,
    cool down 300米便慢walk回家,果下慢walk真係好慢,連
    拖狗個阿婆都行得快過我,我重著住條2XU長Tight
    ,真係樣衰!=.="

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期 : 2月14日

今天係情人節 + 結婚五周年紀念日,今晚在家煮意粉和二塊一吋厚嘅頂級安
    格斯西冷和肉眼,今晚親自下廚煎牛扒,老婆可以等食,超
    正!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月15日
    時間:晚上九點幾
    短評:今晚試下增速到440,但3.5公里便攪掂!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2月22日
    短評:今晚又熱又濕,但今晚係近數月來首次用短袖衫去跑
    步,因為唔需要再焗汗減肥了,今晚雖熱,但比當初27度
    還穿長袖企領衫舒服好多,而且今晚走慢左,心跳keep
    住唔過160,大部份係150上落,好舒服,係對腳仔攰
    D!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期 : 2月24日
    多謝長跑網queenielty姐幫忙代訂這麼靚的腰包.

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期 :3月1日

上次買左本理論版,今天買埋實習連DVD套裝!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:3月1日
    短評:3月頭炮係10K,係咁多,Bye Bye!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:3月5日
    時間:晚上七點
    短評:因為自己傻仔,攪到買左條褲百幾=.="重要一起
    步跟住胡蘇師兄,只係跟左二個圈就比佢放爆左>_<之後
    果五個圈係捱返來,加想23度氣溫,呢10K好辛苦!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:3月6日
    時間:今晚夜左,晚上九點半
    短評:今晚慢慢慢Jog左30分鐘,配速6分鐘/
    K,心跳Keep住140次左右,心肺跑得好舒服,不過小
    腿仍然未上力,有攰的感覺,明晚試多次5K慢Jog,星
    期四去馬&#170193;山食大勇隊一周年飯,星期五休息一晚,星期六
    照用配速6分鐘跟坦克師兄跑青公魔鬼大圈,希望19公里
    返到深井唔洗坐小巴,可以跑埋返荃灣!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:3月15日
    時間:晚上八點半
    短評:慢慢學習中

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:3月17日
    時間:早上十點
    短評:太陽高照,天氣酷熱,由麗城向小島出發,先在海濱
    搵路上小島北橋,落橋後搵路去第二個迴旋處,穿過長安村
    ,穿過行人隧道過迴旋過,再直上3公里有多的斜路,跟住
    過左8公里開始落斜無耐,對面貨倉果然如傳聞一樣,有隻
    黄色唐狗衝過來,我二話不說變成戴志偉般雙腿裝上摩打,
    喪跑幾百米,但就係呢幾百米跑爆左......鳴鳴∼∼
    ∼往後果10公里辛苦到爆,又熱,去到藍澄灣對出迴旋處
    ,發覺跑錯路,返轉頭搵紅綠燈過馬路,跟住沿左邊行人路
    跑,跑到尾又係無路,又要返轉頭,跟住跑另一條路,好不
    容易才到藍澄灣後門,但又無路,結果要停低問人,順便飲
    下水,但可能天氣太熱,650ml的水剛好飲晒,之後發
    現有條小山路跑上長康村,上到去就可以沿路往青衣城出發
    ,但又搵唔到路入商場,結果又跑多左路上巴士站再入去七
    仔買水,跟住又要跑番去長安村上小島北橋,返到去荃西碼
    頭,意志一洩便停低,跑左19K多D,連等過馬路,搵路
    等等,花左2小時10分鐘。

登錄/註冊後可看大圖