香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

kandis 長跑誌~~

升級   83%

該用戶從未簽到

入左長跑綱短短既日子, 感覺真係好好, 因為可以感染下大家努力練跑0既氣氛~~

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~~~~

11月: 未準備好
12月:
14 樂善行  30K(6hr11m)
  2月:   1  馬鞍山   8k    (00:43)
           8  渣打     HM     (02:07)
  3月:  8             5k

+1 0
上一篇︰女童少運動易患心血管病下一篇︰Where is 預測比賽完成時間計算機 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2008-11-16 12:55 發表
入左長跑綱短短既日子, 感覺真係好好, 因為可以感染下大家努力練跑0既氣氛~~

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~ ...

祝賀ctse開blog成功   來緊賽事一個好過一個, 長跑長有/友

升級   0%

該用戶從未簽到

kandis c tse

開 BLOG 大吉!!!!!!!!!!!!!!

渣打10k  add oil ar

go gol let's go

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Kandis開blog大吉

加油!向目標努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

Kandis ctse 要努力!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

公喜發財~~~區際長跑應該我都會走~到時見

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

加油...

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-16 20:04 發表
    公喜發財~~~區際長跑應該我都會走~到時見

我剛剛發現女子只有5.5k的路程 , right??  所以要重新考慮。仲有呀! 樂善行18號係deadline喇~~我諗我都報唔切!!!but try my best!!! 估唔到一開始就遇到咁多考驗!!!

升級   83%

該用戶從未簽到

多謝咁多位ching ctse

重有睇左好多ching cste0既練習日誌呀~~睇完有好多問題想問呀???問住2個先...
    問題一: 大多ching ctse都會跟program練習, 而program好似有好多.... 應該幾時用? (我之前只會set定一個距離,e.g 8個圈, 之後按自己0既體能反應去完成)

問題二: ching ctse你地點set自己0既目標時間架? 假設之前 10k 50"完成, 一年後set 45" 會否太多 (for女子)?  其實會唔會50"已經係極限?" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-17 09:19 發表

歡迎閣下﹗一年後 set 45"是有很大可能達標的﹗10公里50分這個速度女子未到極限,但如果閣下參加比賽,攞奬的機會唔細﹗另外閣下是否屯門友?如是,有冇興趣參加跑會的速度訓練班?

我都想係屯門友, 因為好似大部份成日跑0既ching ctse都係屯門友!!(可能我睇錯)
    雖然唔係屯門友, 但都有d興趣參加跑會的速度訓練班,有冇多d~資料呀?thx~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

kandis ctse, 開 blog 大吉, 祝你長跑長有 ~
    小好新手..多多指教....備戰渣打半馬中...
    暫時我跑 10k 既 target 都 set 0左響 60 分鐘內完成...

kandis ctse 係未第一次玩樂善行 ? 平時多唔多行山 ? 如果第一次玩... 最好自己同三五知己 pre-trip ...
    一月本身都有幾多比賽..不妨考慮下同日既香港糖尿聯會健康長跑2009.. 跑吐露港 .. 99% 平路..適合 ctse 你呢
    https://www.longrun.hk/forum/view ... 2129&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2008-11-16 12:55 發表

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~ ...

Hi kandis ctse,
    Welcome!! There had a lot of races in December. If you are looking for 10K, then there had 4 :
    1) 12.07 石門10k
    2) 12.14 大埔體育會10公里賽
    3) 12.28 石崗10K
    4) 12.28 愛心慈善長跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

問題一: 大多ching ctse都會跟program練習, 而program好似有好多.... 應該幾時用? (我之前只會set定一個距離,e.g 8個圈, 之後按自己0既體能反應去完成)
    你既program既意思應該係interval~~簡單一d講,就當係運動場衝圈,例如:分別走12次400m,練速度多~呢d program通常成日都唔同~~因為咁樣會易進步d~跟教練的話他會跟你既身體狀態,比賽日子,目標而去set program~跟program練進步一定會比平時自然跑快,另外仲有tempo run,lsd(long slow distance),Recovery run,easy run之類
    tempo run
    就係一個連續跑,如閣下跑10k,一般建議tempo為6-8k,速度則為比賽速度70-80%,練腳耐力
    lsd(long slow distance)
    即係慢長跑,一般以一個大約60-70%比賽速度去跑一個長距離,何謂長距離就視乎閣下跑咩距離,一般係比賽專項多10-15%,如閣下練10k,則lsd為11-12k左右,練耐力
    Recovery run,easy run換言之係回復跑同慢跑

問題二: ching ctse你地點set自己0既目標時間架? 假設之前 10k 50"完成, 一年後set 45" 會否太多 (for女子)?  其實會唔會50"已經係極限?
    我今年set自己全馬目標係3小時~~有d難度~~set自己目標最緊要就係肯努力去達成~~如果自己冇時間~冇恆心~就不如唔好set個目標咁高喇
    其實以我地跑時間應該唔會有極限既~只不過會越跑越進步得慢~狀態一定係有高有低有高有低咁~如果一直都破到自己pb咁就好易傷~很多高手的經驗之談
    總括黎講~長跑呢樣野~真係要用好多時間~但相信長跑得到既野~都唔會比附出既少~~長跑長友嘛

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-17 09:54 發表

Sorry﹗因閣下有報屯門長跑比賽,所以小弟意為閣下是屯門友。" />" />
    另外樂華跑會的訓練班資料如下,但其實很多地區都有這些訓練班的。
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page% ...

ching唔緊要,其實我都未報, 我九龍區架會留意下(斧山)果邊,thx資料~~~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 10:35 發表
    kandis ctse, 開 blog 大吉, 祝你長跑長有 ~
    小好新手..多多指教....備戰渣打半馬中...
    暫時我跑 10k 既 target 都 set 0左響 60 分鐘內完成...

kandis ctse 係未第一次玩樂善行 ? 平時多唔多行山 ? 如果 ...

今日幫自己做左test喇~   一下子就跑左10k, 時間.........

看來我0既target都要改為 60 分鐘內完成

失禮哂,小妹第一次join樂善行咋 樂善行果段路, 之前行過, 但冇行長咀, 長咀果面崎嶇嗎?其他參加者係行or 跑多? ee ctse你當日會約朋友一齊行嗎?

有冇人會去pre-trip呀~~~