香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀, 屋企樓下會所有個暖水池, 個池都有28c - 30c水温
而家呢段時間都有好多人游添, 基本上每次游都要避人, 有時仲會柀人蹋到添呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 10:53 發表

正呀~
菲菲家有!

係呀, 我都覺得個泳池好正, 我都係呢几年搬屋後有會所, 有機會游多咗先真正識游水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-23 10:26 發表
16-Feb        Mon        13km        荃灣海濱  深井        去程約50mins, 回程約45mins
21-Feb        Sat        13km        荃灣海濱  深井        去程43:30, 回程約44:49 全程1hr28:19
                  ...

菲菲:
見妳游得咁過癮.....我都要學游水呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-23 16:38 發表

菲菲:
見妳游得咁過癮.....我都要學游水呀!

快啲去學啦, 揾下龍龍教你啦~~~
尤其你傷完唔好跑咁多住, 游下水最啱

升級   0%

該用戶從未簽到

菲菲姐游得好勁呀...可以慳番唔少船飛錢啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 10:33 發表
嘩, 菲跑手游埋水添呀, 勁呀!

x2

菲菲師姐可以考慮做埋女鐵人~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-2-24 11:15 發表
菲菲姐游得好勁呀...可以慳番唔少船飛錢啦...." />" />  

Parco兄你咪笑人啦, 不過我又真係成日搭船, 我都想可以慳到~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-24 11:45 發表

x2

菲菲師姐可以考慮做埋女鐵人~

馬王兄, 我跑步同游水都係痳痳哋......唔敢玩鐵人住呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-24 13:52 發表

馬王兄, 我跑步同游水都係痳痳哋......唔敢玩鐵人住呀~~~

菲菲:
玩之麻....有咩所謂~
如果我游水有妳一半咁勁,我一早走去玩啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

24/2 - 25/2 練習

24-Feb        Tue        游水2km        全程自由式        約1hr02mins
今日游水用了在網頁看的泳姿, 努力想改良一下, 點知全程自由式的時間同有游蛙式的時間都是差不多, 仲要感覺游得辛苦咗好多, 中間左小腿作抽筋一次 (因為游游下比人踢到), 左右腳第3&4隻腳趾分別都係去到1.5km打後輪住作抽筋……

25-Feb        Wed        Interval        SSP衝圈特訓@九龍灣運動場
熱身: 同catcat拍住慢跑兩圈
一齊拉筋&聽batbat講解今日玩咩
技術改良: 練習提腿跑 800m X 2 ---> 發覺提腿跑大腿同patpat都要較用力, 臗關節活動幅度也較大, 今日patpat酸痛
衝圈: 由活活帶領跑 400m 慢 + 800m 快 x 4 ---> 時間:3:57"  4:00"  4:00" 3:58"
Cool down & 拉筋
Total 7.2km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-26 12:06 發表
24-Feb        Tue        游水2km        全程自由式        約1hr02mins
今日游水用了在網頁看的泳姿, 努力想改良一下, 點知全程自由式的時間同有游蛙式的時間都是差不多, 仲要感覺游得辛苦咗好多, 中間左小 ...

菲菲ctse係咪游蛙式比自由式強?

小弟平時游開蛙式,自由式就游得好差,游四、五個塘就好快就疲倦,蛙式游2km都無問題
打算四月份由頭學起,報成人游泳初班,從新學過游自由式

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-26 14:26 發表

菲菲ctse係咪游蛙式比自由式強?

小弟平時游開蛙式,自由式就游得好差,游四、五個塘就好快就疲倦,蛙式游2km都無問題
打算四月份由頭學起,報成人游泳初班,從新學過游自由式

係呀馬王兄, 自由式都係自己近几年先學識, 都唔知游得啱唔啱, 而且都係比較快攰~~~
我估我都要跟人學下啲正確泳姿先得
你係响邊度報游泳班架?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-26 14:32 發表

係呀馬王兄, 自由式都係自己近几年先學識, 都唔知游得啱唔啱, 而且都係比較快攰~~~
我估我都要跟人學下啲正確泳姿先得
你係响邊度報游泳班架?

不過你可以一小時游兩公里已經非常好~

我仲搵緊地方學,可能join d地區泳會都唔定

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-26 12:06 發表
    今日游水用了在網頁看的泳姿, 努力想改良一下, 點知全程自由式的時間同有游蛙式的時間都是差不多, 仲要感覺游得辛苦咗好多, 中間左小 ...

菲菲犀利呀, 入水能游, 出水能跑, 佩服, 佩服

升級   0%

該用戶從未簽到

2月份總結

跑步71.6km        游水5.5km

升級   0%

該用戶從未簽到

2/3 - 3/3 Training

2-Mar        Mon        游水1.5km        全程蛙式        約52mins
                            這日天氣較涼, 泳池比之前一個星期少人很多, 唔需要游游下轉線       
                            這日條頸依然未好番, 轉唔到右邊, 只可以游蛙式.       

3-Mar        Tue        8km        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 4        Total 44'54"65
                            今日第一次用新表計下自己平常跑開的路程的分段時間, 發覺自己每km的時間非常不平均       
                            下次要留意下開頭不要跑得太快       
                    1km        5'15"07       
                    2km        5'35"88       
                    3km        5'28"70       
                    4km        5'47"75       
                    5km        5'37"42
                    6km        5'46"63
                    7km        5'47"01
                    8km        5'36"19
                    Total        44'54"65

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-4 10:35 發表
    2-Mar        Mon        游水1.5km        全程蛙式        約52mins
                            這日天氣較涼, 泳池比之前一個星期少人很多, 唔需要游游下轉線        

3-Mar        Tue        8km        馬灣消防局 珀麗灣碼頭 x 4         ...

ctse,
    你樓下都有地方練跑喎,應該仲有靚風景睇,下次去你度約跑啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-4 10:35 發表
    2-Mar        Mon        游水1.5km        全程蛙式        約52mins

3-Mar        Tue        8km        馬灣消防局 珀麗灣碼頭 x 4         ...

菲菲:
    條頸如果咁耐都未好返,安全計都係睇下醫生好d呀!
    妳跑果條路來回足唔足2K架?如果足既話妳咪即係進步左好多law....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-3-4 11:10 發表

ctse,
    你樓下都有地方練跑喎,應該仲有靚風景睇,下次去你度約跑啦

都可以架, 但路線短又不繼兜圈, 怕悶親人呀