香港長跑網  - 長跑長友

樓主: B
打印 上一主題 下一主題

從腳軟軟恤髮

B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-11 00:54 發表

以小弟愚見,剛開始有系統訓練的時候,每週縂里數,比長課和Tempo Run更重要.像Mike兄在用的Pfitz計劃,都有幾星期的Base Building.其實,這階段可以更長.跑的速度是在Aerobic range,BeeFing 哥可以把最近覺得跑 ...

Thank you 佐治兄寶貴0既意見先!!
其實已家我每星期跑步里數可能得 30k 到... 同 70-100k 仲有一段距離...
我確信里數足一定事半功倍~ 無奈生活逼人, 工作及家庭令我分唔到咁多時間去跑步...

不過我都會盡量抽多 d 時間出黎跑步, 以達到足夠0既里數佢的~

B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-8-11 01:09 發表
B哥...請問今晚找不到自己個locker有何感想?

我已家都仲有殺人0既衝動呀!!
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-11 22:29 發表
laughing哥,今日見到你係快活谷操呀~

??? 琴日我無去過快活谷喎~
哦~ 你講謝天華呀嘛??

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-8-12 09:54 發表

我已家都仲有殺人0既衝動呀!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

I checked my computer records and only found a 10K program, which is for 10K beginner. I believe it is inappropriate for you, perhaps you can find appropriate programs from internet.
    原帖由 Mike_Li 於 2009-8-10 19:15 發表
    I will check my office computer whether there is any 10K training program found. Hope George can provide some for you.
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-8-12 10:05 發表

好邪呀

可唔可以幫幫手呀??
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-8-12 10:18 發表
    I checked my computer records and only found a 10K program, which is for 10K beginner. I believe it is inappropriate for you, perhaps you can find appropriate programs from internet.

唔緊要~ 都要 thank you 你呀~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

我0岩0岩又瘦身黎~ 所以個名都瘦0左呀~
    BeeFing ---> B

升級   0%

該用戶從未簽到

衰仔B....
    你入會既野樣樣攪掂....但又未入...原來是等......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-8-14 22:49 發表
    衰仔B....
    你入會既野樣樣攪掂....但又未入...原來是等......  

原來是等....大頭B相!
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-8-14 22:49 發表
    衰仔B....

呵呵~ 記得影得我靚仔 d 喎~ 聽日我會恤行個髮, 化行個妝佢0架喇~

升級   0%

該用戶從未簽到

B哥哥,見到你今日成績pb左喎!恭喜晒
    你又再一次超越我 ......
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-8-16 19:09 發表
    B哥哥,見到你今日成績pb左喎!恭喜晒
    你又再一次超越我 ......

神童你呢排無正式比賽0者~ 有就過翻我0架喇~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

大西北訓練班 10/08/09

因為再之前個星期操得太密0既關係, 10/8 呢課真係腳軟軟了~
    所以唔敢跑得太快, 只能盡力完成~
    (第三組因按錯錶0既關係, 借用0左神童0既時間)

均速 + 變速 1.6K x 5 (休 3min)
    10/08/09Lap 1Lap 2Lap 3Lap 4Total
    11'41"811'43"141'40"001'36"476'41"42
    21'38"811'37"301'39"711'38"806'34"62
    31'391'401'431'406'42"
    41'44"071'41"341'43"211'37"866'46"48
    51'41"381'41"821'43"261'47"236'53"69
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

13/8/09 屯門鄧兆堅運動場 -> 湖山 -> 兆康 -> 屯門鄧兆堅運動場

因腳軟 + 留力 16/8 中興杯0既關係, 無上樂華衝圈 13/8 呢堂; 改為慢跑街, 希望可以 jog 鬆 d 對腳.
    由屯門鄧記起步, 直跑到湖山後翻轉頭, 回程段經兆康再翻去屯門鄧記~
    全長應不過 8k~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

16/8/09 中興杯 10k

首次以 spacer 參加比賽, 果然有幫助, 呢場比賽順利 pb 到~
    晶片時間為 42'21" 比舊 pb 快0左 30"~

不過呢場比賽都幾難跑0下, 首先氣溫近 30 度, 又無乜風喎~
    拎號碼布 + 寄存行李方面安排得麻麻, 令到無乜時間熱身~
    自己排位又排得好後0下, 起步後近 17" 先正式到起步點~
    參賽者多, 賽道又窄, 根本頭 1k 都跑唔到自己時間,
    要左穿右插變速跑, 比人批爭之餘又唔小心批到人 (sorry 呀曲奇~ ),
    跑到中段左腹又痛喎~ 去到最尾 2k 先好 d~
    幸好都順利完成 + pb~ 正!!!

分段時間如下:
    0        16"87  (鳴鎗 -> 起步點)
    1     4'21"81  (塞人塞得好緊要~)
    2     4'06"46  (今次死跟 cyw 兄 - laco)
    3     4'05"53
    4     4'08"58
    5     4'11"98  (轉折位前開始左腹痛)
    6     4'19"31  (繼續腹痛)
    7     4'20"88  (仲係腹痛)
    8     4'21"45  (唉~)
    8.5  2'08"87  (好翻 d)
    9                   (唔記得按錶)
    10  6'15"99  (1.5k 時間)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 B 於 2009-8-17 16:02 發表
    首次以 spacer 參加比賽, 果然有幫助, 呢場比賽順利 pb 到~

不過呢場比賽都幾難跑0下, 首先氣溫近 30 度, 又無乜風喎~
    拎號碼布 + 寄存行李方面安排得麻麻, 令到無乜時間 ...

一個字"勁"呀!
    B哥邁向sub40又走前一大步.......
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-8-17 23:54 發表

一個字"勁"呀!
    B哥邁向sub40又走前一大步.......

thank you 你呀神童~

你同我一向差唔多時間, 進步速度又差唔多,
    我諗我到 sub40 之前, 你已經0係 sub40 0既大家庭入面向我招手了~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 B 於 2009-8-17 16:02 發表

拎號碼布 + 寄存行李方面安排得麻麻, 令到無乜時間 ...

恭喜PB!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

恭喜師兄PB!