香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-14 沙田歡樂跑

跑左8k

期望變失望
要tune一tune自己d training....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-16 跑步練習班練習內容:
-提腿快跑 x 8
-單腳跳 x 8
-跑上斜100m x 10
-跑落斜100m x 5
-慢跑1圈1k

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-17 6k tempo run
城門谷5圈熱身,拉筋
之後正餐15圈400m tempo run
1. 2'10 2. 2'02 3. 2'02
4. 1'59 5. 2'01 6. 1'58
7. 1'56 8. 1'57 9. 1'55
10. 1'54 11. 1'54 12. 1'56
13. 1'55 14. 1'59 15. 1'51
total: 29'34

之後5圈慢jog,再做3set (push up+sit up),跟住收工

感覺:
-天氣勁熱勁焗,天上有煙霞,空氣質素差
-天氣關係,開頭還可以,最尾4至5圈完全提唔到力,快唔起

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Stanley hing,

睇你練習得唔錯,進步好多,比賽成績不理想,不要介懐,
比賽試下,放鬆心情,先學習感受比賽的氣氛,不要看重成績,
話晒你跑齡尚淺,邊跑邊學,長跑長有(友) !

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-9-18 13:20 發表
Stanley hing,

睇你練習得唔錯,進步好多,比賽成績不理想,不要介懐,
比賽試下,放鬆心情,先學習感受比賽的氣氛,不要看重成績,
話晒你跑齡尚淺,邊跑邊學,長跑長有(友) !

多謝Pwong兄鼓勵,我明不要太看成績
不過有時覺得「練習做得到,比賽用唔到」既感覺唔係好好
再睇到其他師兄有進步,自己則「不進則退」
你話自己懶都抵死,但自己都算勤力,有時得出唔係咁好既成績都幾心灰

不過我會繼續努力,多謝pwong兄
你幾時復出呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

老實講, 自己看不看重自己才知, 太認真難免不會看得重時間, 成績.

其實算啦, 吾好太在意咩咩成績啦. 你又吾係跑步搵食. 其實米只係數字一個.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-18 13:28 發表

你話自己懶都抵死,但自己都算勤力,有時得出唔係咁好既成績都幾心灰
...

stanley兄:
ching 對長跑既熱誠我信相好多人都會感受到,但係除咗要不斷努力練習之外,有時都要學識放鬆自已(無論生理同心理方面),雖明白勤力未必一定可以有收穫,但係唔勤力就一定唔會有進步,重點係到底有冇享受比賽或者練習既過程。
clerkb 兄講得都有道理,我地又唔係職業跑手,成績可以作為鼓勵自己既目標,但係不唔應該變成影響心情既伴腳石。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-18 16:40 發表

stanley兄:
ching 對長跑既熱誠我信相好多人都會感受到,但係除咗要不斷努力練習之外,有時都要學識放鬆自已(無論生理同心理方面),雖明白勤力未必一定可以有收穫,但係唔勤力就一定唔會有進步,重點係到底 ...

x2
重點係到底有冇享受比賽或者練習既過程。我跑得需然慢, 但仍然享受過程。好拍擋, 你要想返起你跑步係為乜?為比賽嗎?為成績嗎?當你想返起你跑步既原動力, 就唔會比短暫既唔理想成績困擾。一齊加油吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-18 13:28 發表

...

stanley兄:
我覺得跑步係好似人生或工作一樣‘有起有跌’,付出同回報未必成正比。毎一次比賽或練習都係挑戰自已,只要能克服困難或辛苦而完成,時間只係一堆數字。毎次回想起種種過程或片段,我相信任何人都會會心徵笑。
努力啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

再者, 在我心目中, 跑得多快不是最好(叻), 反而我十分欣賞葉伯. 恆久地跑, 默默地跑的,  有耐性

同恆心來對待跑步, 值得尊敬. (其實每樣事物都係的, 亦因為自己冇這種恆心, 所以亦特別欣賞)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alex504992004 於 18-9-2008 21:10 發表

stanley兄:
我覺得跑步係好似人生或工作一樣‘有起有跌’,付出同回報未必成正比。毎一次比賽或練習都係挑戰自已,只要能克服困難或辛苦而完成,時間只係一堆數字。毎次回想起種種過程或片段,我相 ...

Right, right , 這倒也跟談情說愛一樣, 一兩次之激情, 唔代表可以白頭到老, 要享受過中之感覺, 一點一滴去濾積, 愛才可以一生一世, 有時過中雙方不時努力去維繫一份情, 但對方未必與你身同感受, 有時可能會得不常失, 此時之付出亦未嘗得到應有之回報, 只要用心去愛, 那怕是鐵石心腸, 對方會感受到"我只在乎你"的感覺. 繼續加油吧, 縱使是心亂如麻, 我信是情義倆心堅, 當N年後回首再看, 必定今生無悔.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Stanley兄 ~ 跑步呢味野唔可以同人比的! 有D初入行跑手. 跑一兩次全馬便可BQ(Boston Qualify), 有D跑足一世都BQ唔倒. 又睇一吓 Paula Radcliffe,十月懷胎重去跑全馬, 閣下估吓有邊位師姐做得到或敢做呢! 樓上D師兄are right, 我地跑步是興趣, 最緊要係enjoy, 如果唔係就好易burnout. 今次唔得咪等下次囉, no big deal 呀!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-19 09:20 發表

Right, right , 這倒也跟談情說愛一樣, 一兩次之激情, 唔代表可以白頭到老, 要享受過中之感覺, 一點一滴去濾積, 愛才可以一生一世, 有時過中雙方不時努力去維繫一份情, 但對方未必與你身同感受, 有時 ...
嬌妹,你呢段寫得實在太好。我會借黎照讀,等人地放我做多o的運動先

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-18 跑步班練習

2圈熱身

訓練內容:
- 擺手練習
- 變速跑 x 3圈
- 計時跑 x 1圈 (1400m 5'46)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-21 半馬有火

今次是小弟第一次跑半馬咁長既路程 ,記憶最長都係18k
我自己當做一次長課,無諗住跑太快,慢慢跑

原先條路應該係大美篤 > 烏蛟騰 > 鹿頸 > 烏蛟騰 > 大美篤
由於自己開頭跑得慢,5k之後已唔見前面既人
由於唔識路,去到烏蛟騰路口無轉入去 ,咁做直去左鹿頸啦
去到鹿頸見到個11k折返牌,就知自己應該跑錯左,之後見到711兄黎到,就知咩事啦

之後當然跑回頭啦。回頭路係好多上斜,都幾甘
去到烏蛟騰當然係條路跑兩次啦,起碼要交貨嘛

正式跑完烏蛟騰(15k)之後,最後6k係最辛苦
已經很疲倦,加上都是起起伏伏
之後gills師兄快腳黎到,去到19k水站,成支水飲晒
跟住1.5k係上急斜,就叫做跟住gills
上完急斜又即係落急斜,落完斜之後,第一次感受到咩叫跑爆
慢jog都無力,提腳都辛苦,個人感覺好肚餓
行加超慢jog完成
無計飲水時間,全程大約2:19'15

當然跑完之後有燒烤晚會
係度當然要多謝幾位勞苦工高既主辦人士:leefs、alfred、瘋狂跑步機、gills
(充足既水站、有距離路標、雪梨、安排場地...多謝晒 )

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-23 00:11 發表
2008-09-21 半馬有火
今次是小弟第一次跑半馬咁長既路程 ,記憶最長都係18k
.............. ... 上完急斜又即係落急斜,落完斜之後,第一次感受到咩叫跑爆
慢jog都無力,提腳都辛苦,個人感覺好肚餓

好生動的描述,好似感受到士丹尼兄的強橫鬥志與疲憊作戰拉鋸
看來跑迪士尼半馬對於小弟是有一點難度(去完成)
小弟真係要加點長課作好準備~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 216# 的帖子

stanley兄:
第一次跑咁長仲要係斜路都難你唔到,好嘢。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-24 Track Training
12k城門餐

-前菜:5圈(2k)熱身+拉筋

-主菜 Part 1: 6k (15 x 400) Tempo Run
01.2'13   02.2'07   03.2'05
04.1'59   05.2'00   06.2'03
07.1'56   08.1'54   09.1'56
10.1'52   11.1'52   12.1'52
13.1'43   14.1'40   15.1'30
total: 28'47

-主菜 Part 2: 2 x 1000m interval
1. 4'04
2. 4'09

-甜品:5圈(2k)cool down

感覺:
-打完風,唔熱,跑完唔太辛苦
-tempo練pacing,開頭做得麻麻地,後段跑起左個人就好d
-interval練下中距離速度感,係target衝8至9成力,估唔到可以去到咁快
711MF 該用戶已被刪除