香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Stanley,

好嘢!  跑完 15個 400m 前慢后快,
再 2 x 1000m interval 都每組都係 4' 多D 即圈 1' 40" 左近,真係强左好多!

昨天我也剛巧是跑4 x 1000m interval ,跑了2 組都唔想跑了,
可能獵鹿走火,
從未能回复過來,而兩組時問都是 4' 36。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-9-25 09:20 發表
Stanley 兄: 你個-主菜 Part 2: 2 x 1000m interval  1. 4'04    2. 4'09
好快啊,,   半馬鹿頸個日已經感覺到你強左好多啦,,原來真係....
恭喜你..

x 2
我今晚放工都諗住去練返轉 Tempo,為9.28個8K比賽準備。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

Stanley 兄: 你個-主菜 Part 2: 2 x 1000m interval  1. 4'04    2. 4'09
好快啊,,   半馬鹿頸個日已經感覺到你強左好多啦,,原來真係....
恭喜你..

7兄,兩個interval個時間我自己諗住做4'30-40',我都估唔到可以咁既時間
不過到跑10K又未必做得返

半馬鹿頸邊勁呀?跑少你2k先跟到你,之後咪跑爆囉

Stanley,

好嘢!  跑完 15個 400m 前慢后快,
再 2 x 1000m interval 都每組都係 4' 多D 即圈 1' 40" 左近,真係强左好多!

昨天我也剛巧是跑4 x 1000m interval ,跑了2 組都唔想跑了, ...

pwong兄,或者之前個「前慢后快」好似熱身咁幫到少少手,加上天氣唔熱
所以先跑到咁既時間
希望可以次keep到啦

你都休息下先啦,都係剛剛復出,唔好跑得咁勁

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-27 荃灣青龍遊

日間唔得閑,本身定左今晚係夜跑,星期日可以有一日休息

玩完叮叮噹師姐既亮相就出發去

由屋企jog去到珀麗灣碼頭,做左一陣熱身,大約半夜12點半左右就開跑
全程都有一陣陣微雨,天氣非常涼快,幾舒服

做長課都成日跑荃灣汀九公路
我自己都幾鍾意呢段路,有起伏練下腳力,長短又可以任你,又有海邊
之前跑開荃灣去到深井(來回14k),今次加少少,跑到入去青龍頭碼頭回頭(來回16k)
今日跑得好保守,因為多左K數同有部份路未跑過
去程時間49'04,回程46'36,共1:35'41
可能保守,返到黎都唔係好辛苦

雖然話半夜,但沿路都碰過2個跑手
所以話有心跑,幾時都跑得

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-29 Track Training城門谷 7:30pm
27度,有微風,非常舒服

前菜:5圈熱身+拉筋
主菜 part 1: 6k tempo run
1'57        2'02        1'57  (target 2'00)
1'57        1'56        1'54  (target 1'57)
1'55        1'52        1'52  (target 1'54)
1'51        1'48        1'49  (target 1'51)
1'44        1'44        1'34  (快過1'48,尾圈衝)
total:27'59

主菜 part 2: 2k連續快跑
1'41  1'44  1'47  1'44  1'34
total:8'33

甜品:5圈cool down+3 set push up、sit up

升級   78.75%

該用戶從未簽到

9月總結:

里數:175k
現時體重:145lbs

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 226# 的帖子

145磅, 幾fit下喎!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-30 跑步班練習

1圈(1400m)熱身
練習內容:
- 一般熱身
- 100快100慢 x 1圈
- 3圈計時跑 (4200m)
6'36 / 6'09 / 5'51 | total = 18'36 (average = 6'12)
-----------------------------------------------------------------------------
2008-10-02 跑步班練習

3圈(4200m)熱身
練習內容:
- 快頻率抬腿
- 高腿抬跑
- 4圈計時跑(5600m)
6'18 / 6'21 / 6'07 / 5'53 | total=24'39 (average=6'10)
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

c 兄 你進步得好犀利啊,,,,
    X 2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-10-04 跑手交流

是日天陰陰

4點45左右就由miller師兄帶跑4k左右熱身
    跑左無耐就落起雨上黎 ,但係返到沙田運動場又無雨喎

跟住米拿兄帶大家做熱身,各個師兄對米拿兄教既拉筋方法都感好奇
    可見大家都唔係好重視熱身

跟住就去到主要program,先做第一set 4組既400m interval,3分連休
    1'23 / 1'24 / 1'23 / 1'27
    之後米拿師兄講左一陣跑步技術,對我黎講就溫故知新啦

15分鐘後就再做第二set 4組既400m interval,都係3分連休
    第一組發現自己開得太快,呢一組減慢少少
    1'32 / 1'31 / 1'31 / 1'26

完左之後,米拿兄再講一d跑步基本步,之後再做cool down拉筋
    之後大家就去左食飯啦,位位都係$35,食到飽

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-4 23:54 發表
    史兄好堅, 下下子在尾100都俾你過左, 又追唔返你, 好快呀!

x2
    stanley兄真係好堅, 跑得咁快都咁輕鬆, 我感覺你仲有d係手, 我自己就完8個之後已經有d抽抽地.
    711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-10-06 荃屯夜遊

是日發起一次長課,由荃灣珀麗灣碼頭跑到屯門兆麟運動場,約18k

是日自己休息一日,可以早d到兆麟放置個人物品
    大約17:45到場,發現大圍、redred同佢朋友、nc已經到左
    之後pwong、alex504992004同kenneth亦都到場
    之後大家坐輕鐵之後再轉西鐵去到荃灣西,其他人亦差不多到齊

約19:15左右,kenneth、alex版主、ram、nc、redred同佢朋友、大隻兄、叮叮噹、pwong先行
    過左10分鐘,餘下都出發啦
    (711、waiwai、desmond、alex504992004、大圍、charson、kenneth朋友、leefs、我)

後發呢一班全部都係快馬,唔駛一陣就全部都唔見左
    我就同leefs一齊慢慢跑

是日天氣好正,非常涼快,可能開頭跑得慢,完全唔辛苦
    我同leefs去到深井先見到叮叮噹同pwong,過左佢地之後要去到小欖先見到nc、redred同佢朋友、desmond同大隻兄,之後佢地有部份上車,我就繼續跑

過左小欖之後,我就死跟desmond師兄,點知佢快到無影,追極都追唔到,只能保持在肉眼距離之內
    追風追到黃金尾,又見到ram師兄,之後又繼續跑下跑,咁就返左去兆麟
    時間大約1小時36分左右....

跑完之後當然就係去食餐飽啦.....正

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-7 00:12 發表

是日發起一次長課,由荃灣珀麗灣碼頭跑到屯門兆麟運動場,約18k

大約17:45到場,發現大圍、redred同佢朋友、nc已經到左
    之後pwong、alex5 ...

請問ching週日比賽有無信心做 sub 50 min ?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-7 11:54 發表

請問ching週日比賽有無信心做 sub 50 min ?

望就咁望啦

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-7 00:12 發表

之後pwong、alex5 ...

你果劑仲快過我第一次跑此路線~
    同埋4/10 原來你頭4個圈就係我後面@@
    以你而家ge 進度應該就快追過我了....h" />
    p.s. 我尋晚去到恆福花園用了1小時25分
    暫時係最快

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-7 19:56 發表

你果劑仲快過我第一次跑此路線~
    同埋4/10 原來你頭4個圈就係我後面@@

4/10雖然話就話係你後面.....但追你地前面幾個其實好辛苦

昨晚荃屯條路咁涼......好好跑啦......
    但唔好唔記得我同你一齊起步喎.....
    你快我10分鐘啦......
    如果唔係過左小欖之後勁衝...(步速真係好高....感覺好似4分鐘1k咁)
    1小時40至50都可能
    以你而家ge 進度應該就快追過我了....h" />h" />
    p.s. 我尋晚去到恆福花園用了1小時25分
    暫時係最快

要追到你要一段時間啊......
    你還年青....大把本錢進步啊....