香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

.

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我最重在二個月前: 196lbs (Dec-08)
    現在重量係: 178lbs (Feb-09)
    身高: 178cm
    .
    目標: 170lbs

升級   12.63%

該用戶從未簽到

Highest: 259  / 2005

lowesst: 219 / 2006

Now: 229

target : Under 200 before  dec 2009 and find a balance between my health and the food I like.........

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟
    身高:178CM (十幾年未高過)
    體重:2008年10月 (未開始任何練跑) 保持在168磅  *一定不會167或169  太順口...意頭唔好*
    現在體重2008/2/20  跑前163磅  跑步後160磅..

PS>有冇人解釋到...點解每次練跑前..及練跑後..相差3磅咁多...
    小弟汗男一名...但無奶油流汗流左3磅咁多嫁...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:43 發表

parco c兄,
    原來師兄體重同小弟差不多, 加上有高度優勢, 都fit過小弟好多喎! 因為C兄開始長跑, 相信將會更FIT呀! 目標體重睇幾多?

係喎..未定目標...
    2009年底目標:
    體重:155磅 +-2磅

最理想是150 +-2磅  未知何時達到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:54 發表

唔好年底, 太遲喇, 最好係夏天前去到150磅, 到時著住背心, 實會吸引唔少女仔的目光 (不過你依家可能已經係, 見過你美津濃半馬張相, 覺得華仔似你" />" /> )
    不過呢幾個月最好就每月玩一個比賽, 磅數會落得幾快下架 ...

瘋兄..又笑緊我..又緊玩我姐...
    3/8..我唔理你呀... ...影得我瘦D呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

一年前160磅 - 有史以來最重
    前幾日上磅150磅,唔經唔覺已減了十磅。
    以小弟身高180cm,呢個磅數差不多減無可減了。
    但唔明,肚腩仲係32吋,仲有好多脂肪

升級   50%

該用戶從未簽到

新手報到

小弟身高約:180
    體重約:207lbs

剛開始跑,每日5km+控制飲食

現時 : 201lbs
    target : 185 lbs

升級   83.16%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanwong 於 2009-2-22 16:37 發表
    但唔明,肚腩仲係32吋,仲有好多脂肪" />" />

ching 有脂肪姐係有得仲減架= =加油呀=0=

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-2-22 16:37 發表
    但唔明,肚腩仲係32吋,仲有好多脂肪" />" />

Ching,我覺得180cm身高150磅算正常喎,至於局部脂肪,
    可能要做針對性既運動,肚腩就做多些收腹運動。

升級   67.95%

無聊

原帖由 kwong_lc 於 2009-2-23 01:44 發表

Ching,我覺得180cm身高150磅算正常喎,至於局部脂肪,
    可能要做針對性既運動,肚腩就做多些收腹運動。
    小弟以前腰骨開過刀,醫生話唔做得sit-up呀,唯有順其自然啦!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

小弟在這網已經睇左好耐, 間唔中有發言, 希望藉止同大家交流長跑的經驗, 我玩了長跑3年了

前:150磅 (163cm高)
    低見:118磅
    現在:120磅
    減幅: 32磅或21.3%
    時間: 半年 (2006年6月)
    方法: 2006年中我因為右邊胸骨經常不舒服去看醫生(怕個肝有事), 後來經驗血和身體檢查, 發現為中度脂肪肝, 同時有高血壓, 高膽固醇(6.2度), 尿酸高, 醫生建議我要開始食藥, 但我聽過好多case話食開要長期食, 副作用又大, 同醫生講有無其他方法, 醫生說建議我開始低脂飲食同運動, 因為我讀書時代都有玩過一兩次長跑, 於是選擇了長跑, 開始一星期三次, 每次20分鐘左右, 後來逐漸加至30分鐘, 兩三個月後加至每星期跑四日, 時間亦逐漸加至40分鐘, 飲食要低脂, 例如瘦肉, 雞要去晒皮, 脫脂奶, 食蛋不要黃, 因為那時在大陸要長駐四日兩夜(一同四上, 二同五落), 要係公司食幾餐, 所以食飯時又要用沸水拖過D菜, 又d難度, 但都堅持到. 跑步每早是在公司宿舍的球場圍圈跑.

大半年之後, 我再去驗身, 除了體重正常番晒之外, 我的脂肪肝完全無晒, 膽固醇3.8, 血壓同尿酸都回復正常. 但有有一樣野多左, 就是跑步癮. 到今時今日, 我經常參加長跑比賽(1年都8,9個), 成績亦進步了許多, 而家半馬PB為1:29, 渣馬全馬為3:15(2009)

升級   67.95%

無聊

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-2 12:25 發表
    小弟在這網已經睇左好耐, 間唔中有發言, 希望藉止同大家交流長跑的經驗, 我玩了長跑3年了

前:150磅 (163cm高)
    低見:118磅
    現在:120磅
    減幅: 32磅或21.3%
    時間: 半年 (2006年6月)
    方法: 2006年中我因為右 ...
    師兄的成績好強!以後多些上來交流下!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-3-2 21:29 發表

X2 !!! ALBERT兄D成績真係好強!!!!

升級   67.95%

無聊

原帖由 kopo1128 於 2009-3-2 21:32 發表

X2 !!! ALBERT兄D成績真係好強!!!!" />" />
    Albert兄減肥成績都好強!應該破左kopo兄紀錄喎

升級   0%

開心

原帖由 stanwong 於 2009-3-2 21:29 發表

不敢當

以後我會多D上來

升級   0%

開心

各位c-hing言重了, 我的成績不算甚麼, 我其實以前都是爛泥一篤, 所以都想講番自己的減肥經歷出來, 鼓勵一D好似我以前咁的朋友, 去跑步(或者其他運動)去改善自己的身體, 其實好多人都係有潛質的,我只係一個小人物來的.

升級   70%

該用戶從未簽到

新手報到
    小弟身高 : 170cm
    start to run since last Sept (the weight when I start to run is 155lbs)
    now : 138 lbs
    target : 130 - 135 lbs

Below is my monthly mileage (in km)
    Sep-08    44.7
    Oct-08    87.3
    Nov-08    100.5
    Dec-08    81.6
    Jan-09    199.6
    Feb-09    148.0