香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月20日
城門谷easy jogging

去左高雄玩左5日,連頭搭尾足足一個星期無跑過步
見今日個太陽咁靚去復操

今日做個簡單既,等個身體適應反
熱身2個圈,之後easy jogging15個圈,pacing大約6:15-25/km
之後3個八圈cooldown圈,再做三組掌上壓situp收工
總共跑左約8k

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月21日
荃灣深井12K

是日自己夜晚9點左右開做左11k幾近12k既長課,
珀麗灣碼頭跑到深井嘉頓回頭(見下圖)
雖然旁邊有車,但另一邊都有海景,條路其實算都ok
條路唔多平坦,起起伏伏,有暗斜有明斜
一路都有其他人係度跑,都ok熱鬧

時間方面去程38:53,回程34:43,共用1:13:36
不過不失啦
------------------------------------------------------------------------------------------
6月22日
奧運歡樂跑4.7K

一個只需$30人人都可以報既比賽,當然好多人玩啦
今日仲要係長跑網網衣上市既大日子,當然好多師兄都有著啦
今次呢個真係歡樂跑,無計時,無排位,一家大細咩都有

對我黎講,我當然當佢係一個recover jog咁玩啦
時間都無計囉,跑下停下,大約25-30分鐘返到黎
由灣仔場開始跑,跑下跑去到金紫荊廣場,又由海邊跑下跑咁上下返轉去返灣仔場
係金紫荊廣場,仲有一班師姐主動幫我地影相,影影下一齊影tim呀

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月24日
城門谷interval

是日雖然打風,但步照跑
場內風勢的確係大左,有時一路跑一路食風

是日做interval,但今次玩法轉少少
之前每圈1:50,加1分鐘休息,做過最多16圈
今次變2分半連休,不過我就做每圈1:50內,之後不論之前跑幾多都休息40秒,
由於未做過,做12圈試下

記錄如下
11:5271:44
21:4381:42
31:3991:45
41:40101:45
51:45111:48
61:42121:44

基本上達到要求(可話2分半連休既時間短少少 ),
不過去到最後兩三圈,腹部有少少痛,跑完隻腳都有少少酸酸地
即係話練習強度差唔多,之後先慢慢加上去啦

其他師兄跑到20圈,仲要每圈快過我,可想而知我仲有好大段路要走

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

聽講腹部痛 應該係呼吸過強橫膈膜引起. 留意你自己既呼吸是否太急速或不平衡. 如果吾係 應該係適應問題. 跑多d 會冇事 . 而鼻吸口呼我多數用長課時限制自己速度過快, 而跑interval 既速度應該比10 K 時的速度更快的, 所以用回口呼吸會好些.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

問過個上過屈臣士既training course 既朋友 , 佢咁答我. 而個會都有人係跑步舍的人, 又係咁答人, 我又有問過個做緊港隊代表既朋友, 佢都係咁答我 . 所以我米咁答你law. 之前我都有依個情況, 跑跑下又冇左依個情況, 可能我跑慢左, 又可能適應左.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-6-25 00:41 發表
聽講腹部痛 應該係呼吸過強橫膈膜引起. 留意你自己既呼吸是否太急速或不平衡. 如果吾係 應該係適應問題. 跑多d 會冇事 . 而鼻吸口呼我多數用長課時限制自己速度過快, 而跑interval 既速度應該比10 K 時的速度更快的, 所以用回口呼吸會好些.

I agree with that.  Just breathing through the nose can cause hyperventilation which ends up retaining more carbon dioxide inside your body, not good at all.  When running, your heart rates go up and thus sending a signal to your brain which in turns sending a signal back to you calling you for more air to satify the body's need for oxygen.  You can get a lot more air breathing through the mouth.  The opening in the back of your throat is almost ten times larger than those two little tiny holes in your nose.  I would breathe through my ears too if it worked .  Afterall, more oxygen means less oxygen debt and less lactic acid built up which means stronger and well oxygenated muscles during a run.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

To Kennethwat兄:我自己一向都係口呼吸既,我自己都鍾意口呼吸,因為吸入多d氧氣,比較有效;至於腳酸問題,我都相信係咁,練多d就咁無快有野

To clerkb兄:多謝你提供既專業意見。我呼吸其實都唔算太急或者太不平均,呢方面暫時都唔係問題,最起碼我唔係跑得好快(只係1:50內),二來我每圈跑完之後都未見氣喘,我相信都係適應既問題

To lvrunner兄:亦都多謝你既專業意見。我覺得自己耐力唔算太差,一般上完成十餘多公里既長課我係無問題,可能第二日都可以做d light既跑步training,但問題係平均速度唔可以太高,跑interval正正就係要改善速度同lactic acid build up既問題。我自己都想偏向越跑越長。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月28日
城門水塘 - 衝城

是日約左各位師兄上城門水塘跑返10k
集合時間下午5點,如本個天無雨,但無端端4:15左右又落好大雨
但我地一跑痴師兄當然無理,照去衝城打水戰

今次有唔少師兄,連我在內共11人
Kennethwat、瘋狂跑步機、ram、gills、charson、alex、alfred、peteruno、711MF、vita375、大隻添跑手

我地等到差唔多成5:45先起行
gills兄同ram因為要等charson,所以之後再自行起步

我地8個人就由和宜合道運動場開始跑,跑上去城門水塘
頭2k係全斜路,都幾甘,仲要落住好大雨
呢段大家都當做熱身,我自己就無計時
跑到上去起點小休一會後就正式開始

一開始711MF同vita375師兄就一個箭步咁跑係頭
過左1k左右已經唔見左佢地啦
之後我同peteruno師兄part跑,跑第二組
瘋狂兄就係開頭1至2k左右當戰地記者,係咁影相,當其醉翁(唔知有冇影到我呢? )
沿途風光明媚,又有山澗瀑布,有師兄仲話見到青馬橋
當我同peteruno兄跑到8k既時候就見到gills、charson同ram開始跑
仲同佢地say hello tim
跑完之後就返去和宜合道運動場沖涼同食飯,真開心

時間方面,頭5k:25:33,尾5k:24:30,共50:03
唔算太快,好在有peteruno兄part住跑,如果唔係我可能慢左落黎
要繼續努力啊

黎緊黃昏賽再戰同一條10k路,希望可以做到sub49

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 70# 的帖子

stanley兄可以拍得住白頭兄跑
真不簡單,加油!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-6-28 22:07 發表
stanley兄可以拍得住白頭兄跑
真不簡單,加油!

我feel到白頭兄未盡全力....
佢只係跑慢d就我o者
佢仲同我講:「放鬆d跑啦,你有力跑到既!」
死都死返去

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.32%

該用戶從未簽到

師兄幾時去城門谷通知聲,我間中有去跑架。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 vita375 於 2008-6-30 19:06 發表
師兄幾時去城門谷通知聲,我間中有去跑架。

好呀,不過我要睇時間
唔係成日去到,去親通常都係夜晚8-9點

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-30 23:00 發表

嘩﹗咁快返到屋企﹗你哋葵青之友都要攪吓約跑了﹗

一去到西鐵站就有巴士,當然快啦

葵青唔係咁好既路,要約都唔係容易
同葵青區既師兄/師姐無咁多,無咁易約人呀
你睇我都要入屯門、馬鞍山同大家跑啦

不過港島有人約跑,去到我都會去

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月30日
屯元 - 12k

是日屈教練吹雞,兩日前衝完城照去屯元12k
無有怕,照去

今日好熱鬧,有以下朋友:
師兄:我、kennethwat、kennethwat blog友(下稱blog友)、711MF、oscar、waiwaibrother、leefs、cfchan、superimac、peteruno、charson(遲來後上)
師姐:叮叮噹、redred、obaanc
共14人

今日下午休息,所以6點就去到鄧記
去到見kenneth兄,就同佢一齊跑5個400熱身,11'53"
之後慢慢人齊,只欠charson,但佢係快馬,所以決定由佢自己追我地
大約7點鐘就由屈教練帶頭開跑

全條路有好多馬路口,不時要加速或者慢jog就車,美中不足之處
一開始leefs同blog友就一支箭咁唔知去左邊
之後711MF、oscar同waiwaibrother就第二組唔知去左邊
我就一個人係第三組自己跑

去到元朗頭回程,跑左無幾耐
開始見到其他師兄師姐,互相鼓勵一下又繼續
但最勁既係見到回程開始大約1.5k左右就見到charson 一支箭咁黎到
速度之驚人,年青人真係年青人
我就一直咁跑返去,好不幸咁入錯路口,要跑入兆康輕鐵站
最後返到鄧記,時間1:23:31,都幾慢

前記:第一次去鄧記,見到鄧記「白頭」,果然唔野少
後記:跑完去左新墟食粥

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月小總結

總k數:105.7

現時152lbs,目標14x到13x

升級   35.4%

該用戶從未簽到